12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăDezbaterea despre lipsa dezbaterii. Klaus Iohannis a reușit să fixeze agenda publică

Dezbaterea despre lipsa dezbaterii. Klaus Iohannis a reușit să fixeze agenda publică

Adică, în loc să se vorbească despre PSD, fostul Guvern sau Viorica Dăncilă, în spațiul public se discută dacă are sau nu Klaus Iohannis dreptate să evite o confruntare directă cu prezidențiabila social-democrată. Din start, președintele a obținut o victorie importantă în războiul dezbaterii despre lipsa dezbaterii.

Lăsând la o parte câștigul din perspectiva setării agendei, există, evident, și niște efecte care se produc atunci când lansezi o temă de campanie, care nu s-a mai petrecut niciodată post 1989, cum este cea legată de lipsa dezbaterii.  Cred că deși a avut de pierdut, per total, Klaus Iohannis a ieșit câștigător și voi explica de ce.

Iohannis nu a evitat dezbaterea cu Dăncilă de frică, cum spun unii votanți PSD sau alegători de dreapta dezamăgiți de decizia șefului statului. Nici pentru că nu merita purtată o discuție cu Dăncilă, așa cum spune el. Prin lipsa unei confruntări televizate cu prezidențiabila PSD, Iohannis a reușit să îi distrugă o șansă foarte bună acesteia de a-și mobiliza electoratul. O dezbatere nu implică obligatoriu un câștigător, mai ales pe o scenă politică ultra polarizată.

Într-o confruntare electorală televizată, dacă Dăncilă ar fi avut o prestație decentă, alegătorii anti-Iohannis (care nu ar fi votat-o pe șefa PSD în turul doi) ar fi putut avea ocazia să își găsească un scop pentru a ieși din casă. Asta nu ar însemna că votanții lui Iohannis nu l-ar mai fi ales pe el sau s-ar fi demobilizat. Este vorba doar de a nu da ocazia celor care te urăsc să își găsească în Dăncilă vreo soluție împotriva ta.  

Aceasta este marea victorie a lui Klaus Iohannis, în campania prezidențială, la care se adaugă mobilizarea prin denigrarea Vioricăi Dăncilă a electoratului anti-PSD. Cât despre cei dezamăgiți de lipsa confruntării electorale, care au spus că își vor anula votul, au primit în schimb o conferință de presă și o „dezbatere” cu jurnaliști. Vom vedea la vot, în prezență, dacă acceptă acest târg.

 

 

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă