Primarii din Alba Iulia, Baia Mare și Iași au și ei propriile proiecte pe care vor să le pună în practică. Edilii se gândesc la niște asocieri mai mari decât cea din zona Vestului.
Mircea Hava: „Vreau toate orașele mari din Transilvania într-o asociație, inclusiv consiliile județene“
Edilul din Alba Iulia, cel mai vechi primar de mare oraș din România, Mircea Hava, susține că „Alianța Vestului este o chestiune strict legată de dezvoltare. Iar simbolul Vestului la noi este cel al prosperității, pe principiul că vrem o țară ca afară. Iar Alba Iulia își găsește locul aici”. Prim-vicepreședintele PNL nu a ezitat să spună că s-ar fi așteptat să primească un semn de la colegii săi din zona de Vest. „Aș fi așteptat să primesc un telefon că uite – facem treaba asta – că am discutat înainte cu ei. Dar eu nu le caut scuze, eu îi felicit”, a declarat Mircea Hava.
Dar edilul din Alba Iulia are propria agendă. „Am discutat și cu doamna primar de la Sibiu, iar noi vrem să creăm o echipă – Alba, Sibiul, Vâlcea, chiar și Clujul. De fapt, vreau toate orașele mari din Transilvania într-o asociație, cu tot cu consiliile județene. Mie îmi plac lucrurile făcute serios, să producem ceva. N-aș vrea să facem doar că dă bine. Nu să facem doar o poză la perete. Și mai vreau să subliniez un lucru, cu majuscule, noi suntem în România și nimeni nu s-a gândit la o chestiune de secesiune”, a mai declarat Mircea Hava.
Cătălin Cherecheș: „Am inițiat o asociație care se va numi Transilvania de Nord“
Primarul municipiului Baia Mare susține că în acest moment are în lucru un proiect de asociere între mai multe municipii și orașe din nordul țării. „Noi, municipiul Baia Mare, am inițiat o astfel de asociere care se va numi Transilvania de Nord, cu Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Carei, Sighetu Marmației, Sein. Ideea pe care mergem este cea a infrastructurii, drumul rapid Baia Mare-Satu Mare, cu centura municipiului Baia Mare, drumul rapid Baia Mare-Zalău, care să se intersecteze în Autostrada Transilvania. Avem deschiderea spre Ucraina, cu un pod de mari dimensiuni. Aceste puncte strategice sunt prevăzute în Masterplanul pentru Transport”, a precizat Cătălin Cherecheş.
La fel ca edilul din Alba Iulia, primarul Cătălin Cherecheş vrea să aducă şi consiliile judeţene în aceste structuri asociative, pentru că foarte multe unităţi, cum sunt, de pildă, aeroporturile, sunt în subordinea consiliilor. „În România funcţionează foarte multe asociaţii intercomunitare pe apă, deşeuri etc., dar ele sunt la nivelul judeţelor. Vrem să le transformăm la nivelul unor regiuni. Automat şi populaţia din Baia Mare merge la o fabrică din Satu Mare şi are nevoie de drum. Suntem punct nodal între România, Ungaria şi Ucraina. Şi cunoaşteţi interesul UE pentru Ucraina. Iar drumurile nu sunt dezvoltate la capacitatea dorită”, a mai spus edilul din Baia Mare.
Mihai Chirica: „Am propus proiectul Transcarpatica”
Primarul municipiului Iaşi susţine orice formă asociativă, însă nu e de acord cu numele ales de primarii din Cluj, Timişoara, Oradea şi Arad. „Sunt pentru orice formă asociativă. Orice autoritate are dreptul să se asocieze, dar să avem mare grijă cum o facem. Dacă îi spunem Alianţa Vestului, poate apărea Alianţa Estului, Sudului, încât să conducă la ideea că avem regiuni separate. Aici este statul unitar român”, a declarat Mihai Chirica.
Edilul susţine că la începutul lunii noiembrie i-a trimis intenţia sa de proiect primarului de la Cluj. „Am făcut o scrisoare către domnul Boc în care am propus proiectul Transcarpatica, pentru a dezvolta infrastructura, drumurile şi pentru a micşora disparităţile dintre regiuni. Pentru că fiecare trebuie să se simtă bine acolo unde trăieşte”, a mai precizat primarul Mihai Chirica.
Dacă îi spunem Alianţa Vestului, poate apărea Alianţa Estului, Sudului, încât să conducă la ideea că avem regiuni separate. Aici este statul unitar român“