PNL, care este încă principalul partid de opoziție, nu a fost în stare să-și mobilizeze parlamentarii pentru a veni la votul moțiunii din Parlament. Reprezntanții USR par mai degrabă un grup de activiști rătăciți pe holurile Parlamentului decât un partid care are responsabilitatea de a fi a treia forță parlamentară din România iar PMP este în disoluție.
În acest context, Iohannis a realizat că se află într-o poziție vulnerabilă și că are nevoie de un upgrade în planul imaginii. Anunțarea candidaturii pentru 2019 nu a avut tracțiunea dorită, mersul cu bicicleta a fost tratat mai de grabă într-o cheie comică iar singura soluție rămasă în arsenalul prezidențial a fost factorul extern.
Apelul lansat azi de ambasade vine după întâlnirea de acum două săptămâni dintre Iohannis și un grup de ambasadoril la palatul Cotroceni. Jucând această carte, Iohannis riscă foarte mult pe plan intern, el arată că nu mai are pârghii și că nu vede altă soluție în războiul politic intern decât folosirea unui sprijin diplomatic din afară.
În apelul lansat astăzi, ambasadele statelor Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii vorbesc despre pașii făcuți de România în lupta anti-corupție, vorbesc despre cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi despre lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri. Comparând această reacție cu cea din 2012, este clar că lucrurile s-au schimbat foarte mult și discursul ambasadelor este unul mult mai echilibrat.
Este foarte importat de menționat că după lansarea acestui apel, ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Ana Birchall pentru a discuta despre vizita de succes avută de aceasta la Washington, unde s-a întâlnit cu Secretarul de Stat Mike Pompeo şi cu cel al Energiei, Rick Perry, pentru discuţii care au vizat întărirea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic.
Practic, apelul ambasadelor este un favor făcut lui Klaus Iohannis dar este total lipsit de substanță. Acest demers îl ajută în planul imaginii pe președinte dar nimic mai mult. Legile pe care PSD le vrea adoptate au fost luni bune în dezbaterea publică, majoritatea sunt cerute de CCR și nu fac decât să alinieze legislația românească cu cea europeană, multe măsuri fiind preluate din sisteme legale democratice europene, comparabile cu cel românesc.
Președintele României a intrat în campanie electorală, se pregătește pentru alegerile din 2019 și are nevoie de un dușman. A ales să atace Guvernul PSD prin toate mijloacele, chiar dacă acest lucru face rău României.