Un copreședinte ar putea avea probleme în justiție, iar al doilea este absent din București în cea mai mare parte a timpului.
Dan Barna și Dacian Cioloș sunt singurele nume vehiculate, fiecare dintre ei având însă probleme de imagine în interior, dar și în exteriorul partidului.
USR PLUS este nevoit să organizeze congres în acest an, după ce prin hotărârea definitivă a Curții de Apel București din 30 octombrie anul trecut, USR și PLUS au fuzionat într-un singur partid. Cel mai probabil, congresul va avea loc în luna septembrie, iar delegații vor vota un nou Birou Național, în timp ce votul pentru un nou președinte al USR PLUS va fi dat online de către toți membrii formațiunii, ceea ce va echivala cu un referendum la nivelul formațiunii.
Înaintea congresului, USR PLUS va avea însă alegeri în toate filialele locale. Alegerile din teritoriu sunt importante pentru că în funcție de noile conduceri din care vor face parte oameni din fostele formațiuni care au fuzionat se va decide și conducerea de la nivel central.
În acest moment, Dan Barna și Dacian Cioloș asigură leadership-ul partidului în calitate de copreședinți, însă după congres, formațiunea va avea, la fel ca oricare alta, un singur lider. Ambii s-au arătat interesați de candidatură, mai ales că cel mai probabil șeful partidului va fi și candidatul acestuia la alegerile prezidențiale din 2024.
Barna, plusuri și minusuri
Dan Barna a anunțat oficial în urmă cu două săptămâni că își dorește să candideze. „Este un proiect la care am muncit foarte mult timp și doresc să duc mai departe acest proiect USR PLUS”, a spus Dan Barna, întrebat, într-o conferință de presă, la Sibiu, dacă va candida pentru funcția de președinte al partidului rezultat din fuziunea între USR și PLUS.
Barna are o susținere importantă din teritoriu și în rândul parlamentarilor intrați în Parlament pe filiera USR, mai ales după ce numele acestora au fost impuse pe liste prin metoda „autobuzul”, după cum a semnalat presa la momentul respectiv. Astfel, Barna și-a asigurat o bună susținere, având în plus și o organizare mai bună la nivel local în comparație cu PLUS.
Pe de altă parte, el se confruntă, mai nou, cu o problemă de imagine, după ce DLAF a anunțat că a trimis la DNA dosarul privind afacerea cu fonduri europene în care au fost implicați Dan Barna și sora acestuia. Barna a anunțat că a solicitat notă de constatare de la DLAF, deoarece el nu a fost informat în legătură cu acest demers, dar a subliniat că el nu face parte din grupul de patru persoane acuzate în acel dosar. Pe de altă parte, el a spus și că va demisiona dacă este trimis în judecată.
Cioloș, plusuri și minusuri
La rândul său, Dacian Cioloș a anunțat și el în mod oficial că intenționează să candideze la șefia partidului. Cioloș se bucura de o imagine bună la nivel european mai ales în contextul în care conducea cel mai mare grup din Parlamentul European – Renew Europe. Problema a survenit însă când mai multe grupuri naționale din interiorul Renew Europe au început să îl conteste, pentru că se simt amenințate și excluse de la deciziile importante și mai ales de către un conducător de partid care nici nu făcea parte din ALDE Europa, așa cum era PLUS.
Pe de altă parte, Cioloș activează în cea mai mare parte a timpului în cadrul instituțiilor europene, iar absența sa de la treburile guvernării interne, dar și de la șefia partidului îi știrbește din autoritate.
În acest moment, un al treilea contracandidat pentru șefia partidului nu s-a manifestat încă public – unul dintre numele vehiculate fiind acela al ministrului transporturilor – Cătălin Drulă.