5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCurtea de Conturi a suspendat controlul finanțării PSD

Curtea de Conturi a suspendat controlul finanțării PSD

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleţ, a afirmat  că în luna ianuarie a fost suspendat controlul privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017, iar Curtea de Conturi a decis ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se reia începând cu luna august 2019.

”Raportul (de control – n.r.) nu a fost finalizat în momentul de faţă. Controlul a fost suspendat în luna ianuarie, ca urmare a unei adrese primită de la Curtea de Conturi, care, conform legii, ar trebui să fie alături de noi în controlarea subvenţiilor partidelor politice beneficiare de subvenţie. Ne-am adresat Curţii de Conturi înainte de a începe controlul anul trecut cu o solicitare de a veni alături de noi în control. Fiecare instituţie îşi face raportul ei, dar controlul ar trebui să fie simultan”, a explicat Muhuleț.

 

Restul partidelor au fost controlate

”S-a răspuns la vremea respectivă că nu pot veni în control pentru că nu era în planul de control pe anul 2018, am revenit cu solicitarea în decembrie pentru a veni alături de noi în luna ianuarie, deoarece controalele la mai multe formaţiuni politice parlamentare erau prelungite pe luna ianuarie, ni s-a răspuns la finalul lunii ianuarie, când mai aveam un singur control în curs de reluare la PSD, că decizia plenului Curţii de Conturi este ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se facă începând cu luna august a acestui an”, a declarat Marian Muhuleţ.

El consideră că nu a fost o decizie corectă luată de Curtea de Conturi, dat fiind că restul partidelor au fost deja controlate, pentru banii de la buget cheltuiți în 2017. ”Am transmis o nouă adresă Curţii de Conturi prin care solicităm să trateze cu celeritate această solicitare a noastră şi să vină alături de noi în control începând cu data de 1 martie 2019. La toate partidele beneficiare de subvenţie se terminase controlul de fond pe 2017, aşa cum el fusese declanşat de AEP”, a spus Muhuleţ. ”Având în vedere că există adrese şi de la Parchetul General şi de la DNA referitoare la eventuale nereguli care ar putea exista în contabilitatea PSD, există o umbră de suspiciune. Ceea ce au descoperit controlorii AEP până în acest moment nu vă pot preciza, pentru că este o activitate în curs de desfăşurare”. El a precizat că ”problema concretă este aceea că partea de subvenţii primită de PSD a fost vărsată în contul de cheltuieli curente şi banii sunt amestecaţi acolo şi trebuie făcută o analiză mai atentă”.

 

Inițiatorul controlului, concediat din AEP

Conducerea Parlamentului a decis, ieri, în ședința Birourilor Permanete reunite, destituirea directorului general din Auroritatea Electorală Permanentă (AEP) care se ocupa cu anchetarea modului în care s-au cheltuit banii publici la PSD.

Directorul general al Departamentului de control al finanțări partidelor politice și a campaniilor electorale din AEP, Toma Bogdan Costreie, a fost destituit pe baza recomndării Comisiilor juridice reunite, în urma unei sesizări făcute chiar de fostul secretar AEP, actual președinte al Autorității. Costreie, care deținea acest post de doi ani de zile, a fost destituit fiind acuzat că, la atunci când a participat la concursul pentru post, nu a depus o declarație pe propria răspundere că nu a făcut parte din niciun partid politic în ultimii cinci ani, așa cum cere legea.  Sesizarea către Parlament a fost făcută de către fostul secretar AEP, în prezent președintele proaspăt numit al AEP, Florin Mitulețu Buică. În ședința comisiilor juridice reunite, parlamentarii opoziției nu au avut adresa AEP la mapă. Pe ordinea de zi era însă o adresă pentru avizarea a trei membri ai AEP. Raportul a fost votat de PSD-ALDE și a fost discutat în Birourile Peranente reunite ale Paralmentului. Prin discutarea în BPR, Parlamentul a validat destituirea lui Toma Bogdan Costreie din funcția de director AEP.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, ulterior şedinţei Birourilor Permanente reunite că decizia are legătură cu controlul declanşat la AEP cu privire la modul în care a cheltuit PSD subvenţia pentru partide şi că prin hotărârea aceasta a fost comis „un abuz”.

DNA a început, pe 8 februarie, urmărirea penală în cazul utilizării subvențiilor primite de PSD în alte scopuri decât au fost declarate. Dosarul constituit de procurorii anticorupție vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi folosit bani din subvenția partidului pentru achiziționarea unor mașini pe care le folosesc el și soția sa.

 

Șef nou la AEP

Plenul Reunit al Parlamentului a votat, miercuri, propunerea PSD, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Preşedintele AEP este desemnat pentru un mandat de 8 ani, care poate fi reînnoit o singură dată. În vârstă de 40 de ani, Constantin Mituleţu a fost secretar general al AEP, din ianuarie 2018, iar în perioada 2015-2018 a fost vicepreşedinte al instituţiei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă