Europarlamentarul Monica Macovei le-a transmis colegilor din Parlamentul European, printr-un mail că, la o zi după ce Comisia LIBE a plasat-o pe primul loc în competiția pentru conducerea Parchetului European, Kovesi a fost convocată, din nou, de către Secția Specială pentru anchetarea magistraților pe 7 martie. Or, pe 7 martie Parlamentul European urmează să stabilească echipa care va reprezenta instituția în negocierile cu Consiliul European pentru viitorul șef al Parchetului European.
Critica adusă de Macovei acestei situații, reprezintă, de fapt, o mostră de dublu limbaj. În trecut, ori de câte ori un politician era convocat la DNA în perioada unui eveniment important, tabăra pro-Macovei susținea că procurorii nu își fac calendarul în funcție de evenimentele externe. Așa s-a întâmplat, de pildă, când premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA în momentul în care Opoziția a anunțat o moțiune de cenzură împotriva sa. Așa s-a întâmplat când DNA a început anchetarea lui Ludovic Orban, tocmai când acesta își începuse campania pentru Primăria Capitalei, scoțându-l, practic, din cursă.
Citate din Kovesi
Monica Macovei le mai transmite europarlamentarilor că Secția specială îi anchetează și pe Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și pe Vera Jurova, comisar european pentru Justiție în legătură cu ”presupusa falsificare” a raportului MCV. Într-o conferință de presă, pe 28 februarie, președintele Secției Speciale a anunțat că va continua să îi investigheze pe Timmermans și Jurova, chiar dacă aceștia au imunitate.
Macovei menționează și o serie de declarații făcute de Laura Codruța Kovesi, într-un recent interviu. ”Am înțeles că investigația actuală a început chiar înainte să merg la audierile din Parlamentul European, deși dosarul fusese deschis de un an de zile. O altă coincidență s-a întâmplat la întoarcere. Am venit din Parlamentul European și am primit om o altă citație, pentru când? Pentru 7 martie”, afirmă Kovesi, în interviu, cu trimitere la coincidența dintre cele două date.
În ultima săptămână, judecătorii și procurorii din România au protestat împotriva atacurilor guvernului împotriva sistemului judiciar, menționează Macovei. În același timp, în presa internațională au apărut articole în care sunt lăudate calitățile profesionale ale Laurei Codruța Kovesi. Macovei le-a trimis europarlamentailor linkuri la articole pe această temă apărute în ”Le Monde”, ”Financial Times” și ”L’Echo”. Sub titlul “Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, Le Monde explică de ce ar putea Kovesi “să devină primul român într-o funcție importantă în Uniunea Europeană”. Financial Times a publicat un potrivit căruia Laura Codruța Kovesi este cea potrivită pentru funcția de procuror șef al Europei.