16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCoronavirusul infectează mediul politic. Cui servesc tensiunile București - Chișinău

Coronavirusul infectează mediul politic. Cui servesc tensiunile București – Chișinău

Întreaga strategie a Guvernului României de a strânge relațiile cu Republica Moldova este subminată de un schimb de mesaje acide, pe care politicieni din ambele state și le adresează unii altora.

În planul relațiilor dintre București și Chișinău, elementul concret și pozitiv al ultimelor săptămâni l-a reprezentat un ajutor oferit de România Republicii Moldova, în vederea combaterii epidemiei de coronavirus. Acest ajutor a fost format, pe de o parte, din materiale sanitare trimise de la București, iar pe de altă parte, dintr-o echipă medicală formată din peste 40 de specialiști, care au lucrat, timp de 15 zile, în spitale din trei orașe ale Republicii Moldova – Chișinău, Cahul și Bălți.

Aceste ajutoare medicale, care au avut chiar sprijinul politic al premierului Orban, au fost, în mod surprinzător, urmate nu de o apropiere a relațiilor dintre cele două țări, ci de o înrăutățire a acestora. Elementul de la care a pornit scandalul pare a fi un raport al Parlamentului European despre acordul DCFTA (Deep and Comprehensive Free Trade Area), acord încheiat între autoritățile de la Bruxelles și cele de la Chișinău.
Raportul, critic la adresa Republicii Moldova, ar fi trecut neobservat în România, poate și în Republica Moldova, dacă nu era evidențiat, printr-o postare pe Facebook, de europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
“Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor. Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită”, menționa pe Facebook, într-un text postat la data de 22 mai, europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

 

IMPLICAȚIE
Bruxelles – Chișinău – București

Textul lui Mureșan a fost perceput la Chișinău drept poziția României, astfel că premierul Ion Chicu a ripostat spre București.
“Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu <patronajul> peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat. Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 înregistrati în toată țara mea”, îi spune premierul Chicu, în numele Republicii Moldova, lui Siegfried Mureșan.
 
 
CAMPANIE

Dacă tot se apropie alegerile locale, intră în scenă și primarul de la Iași
 
 
Conflictul izbucnit între România (prin Siegfried Mureșan) și Republica Moldova (prin Ion Chicu), în loc să fie lăsat să se stingă, a fost realimentat de un punct de vedere exprimat de primarul orașului Iași, Mihai Chirica, deși acesta nu fusese inițial parte la conflict.
“Aţi jignit România, românii, limba română, istoria noastră comună, moşii şi strămoşii noştri, pe propria dumneavoastră mamă şi pe copiii care-i aveţi. Aţi vorbit urât în limba română despre ţara care, cu acelaşi grai, a întins o mână de ajutor”, i-a scris primarul Mihai Chirica, de la Iași, premierului Ion Chicu, de la Chișinău. Este de remarcat faptul că un primar (cum ar fi cel de la Iași) nu poate vorbi în numele unei țări sau al unui guvern, acest lucru fiind atributul șefului statului, al șefului guvernului sau al ministerului de Externe. Primarul orașului Iași ar fi putut eventual să polemizeze cu primarul de la Chișinău, dar acesta din urmă, din fericire, nu a intervenit în dispută.
 

 
Președintele Dodon între două luntre

Ca de obicei, președintele de la Chișinău, Igor Dodon, considerat filo-rus, a intervenit în această dispută încercând să nu se pună rău cu nimeni, dar simulând că apără interesele naționale ale Republicii Moldova.
“În ultimele zile fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și in special cu România și Federatia Rusa”, a avertizat liderul de la Chișinău, Igor Dodon.

Președintele Dodon susține că de acest conflict se fac vinovați “unii europarlamentari” – fără a nominaliza pe vreunul dintre ei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă