13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăCongres PMP. Ce lasă cu limbă de moarte în partid Traian Băsescu

Congres PMP. Ce lasă cu limbă de moarte în partid Traian Băsescu

UPDATE. Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, l-a rugat pe Traian Băsescu să accepte conferirea titlului de preşedinte de onoare al partidului, după ce delegaţii congresului au votat în unanimitate conferirea titlului. “Vreau să ne înţelegem foarte bine, nu este o funcţie, este un titlu. Pentru că în calitate de preşedinte am primit vreo 5 titluri de Doctor Honoris Causa, îl pun şi pe acesta în linie cu acele titluri de Doctor Honoris Causa, trebuie să vă spun că sunt de la universităţi prestigioase. Este un titlu prestigios, dar nu este o funcţie executivă, asta vreau să înţelegeţi toţi. Râmân mereu aproape de PMP şi de obiectivele lui şi s-ar putea să vă vizitez în ţară mult mai des decât până acum pentru că am timp”, a spus Băsescu.

_______

“A venit momentul de dezvoltare a partidului si al face partid extrem de important în politica romanească. În mod cert, începând de astăzi, după Congres vom fi mai puternici, pentru că vom avea în fruntea partidului o echipă care va trebui să dea soluţiile pentru România, să îi convingă pe români că ceea ce îşi propune ca obiectiv reprezintă interesul national al României. Cred eu că nu există obiectiv mai important decât reîntregirea ţării. E un obiectiv faţă de care poporul român, politicienii sunt datorii istoriei noastre”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

“Eu vă spun că în istoria naţiunilor sunt şi momente de demnitate. Aşa cum a fost crearea României Marii, e de datoria noastră să reîntregească ţara, aşa cum au făcut acum 100 de ani înaintaşii noştri. Ei au putut, noi de ce nu putem? Alte naţiuni au făcut-o? Noi de ce nu putem? Vă aduc aminte că stăzi poporul român trăiesc după voina lui Stalin şi Hitler, împărţit în două ţări, pentru că aşa au vrut Stalin şi Hitler. O să auziţi destui neaveniţi care vor spune că nu vrea Moscova, Washington, Berlin. În Europa funcţionează doar o voinţă, a popoarelor. Aşa s-a reunificat Germania în baza actului de la Helsinki în 1975, aşa s-a despărţit Cehoslovlacia, tot în baza actului de la Helsinki şi se poate reîntregii România. Această naţiune nu-şi va dobândi demnitatea până când ţara nu va reîntregită. Mulţi spun – dar e prea costisitor pentru România. Vreau să vă spun că e mult mai costisitor să stăm despărţiţi”, a mai spus Băsescu.

Fostul preşedinte i-a transmis un mesaj special şi lui Călin Popescu Tăriceanu: “A venit vremea să-mi scriu memoriile. Mai e un lucru. Bine că nu i-a venit niciunui ziarist să spună că Băsescu e cel mai bătrân preşedinte de partid, abia aştept să se termine Congresul ca să ţip – Tăriceanu e cel mai bătrân preşedinte de partid”. 

Totodată, Traian Băsescu nu a ratat ocazia de a vorbi despre scandalul care zdruncină scena politică actuală a României. “Justiţia, o altă prioritate. A fost prioritatea mea, cu bunele şi relele ei, nu mai este la nivelul anului 2004 atunci când, în sediul de la Kiseleff se stabilea cui să se facă dosar, stabilea Năstase cu Văcăroiu, cu Stănoiu şi aşa mai departe. Astăzi, justiţia are nivelul ei de independenţă, dar şi nivelul ei de erori, erori şi uneori abuzuri. Legislaţia trebuie modificată în aşa fel încât abuzurile să nu mai fie posibile, în aşa fel încât un procuror care falsifică probe să fie tras la răspundere, dar nu trebuie puşi sub control politic nici procurorii nici judecătorii”, a spus Băsescu, la congresul extraordinar al PMP.

Băsescu: O să ne trezim cu procurori stabiliţi de Dragnea

El a făcut referire şi la decizia CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. “Avem de dat o bătălie teribilă pentru ca numirile de procurori să nu revină din nou la partide. Decizia CCR care face din ministrul Justiţiei un şef al preşedintelui României este inacceptabilă şi prin legi trebuie să restabilim cheia dublă la numirea procurorilor. Nu se poate să fie lăsată pe mâna unui om politic numirea şi revocarea procurorilor pentru că acel om politic este sub controlul partidului. Azi e Tudorel Toader ministrul Justiţiei, dar dacă mâine devine Dăncilă ministrul Justiţiei? Dar dacă mâine devine fata de la tineret şi sport ministrul Justiţiei? Vă imaginaţi unde se stabilesc schimbările de procurori”, a declarat fostul şef de stat. El a adăugat că acea ‘dublă cheie’ mult hulită de unii în numirea procurorilor îşi arată acum valoarea şi aici, spune Băsescu, are PMP de dat ‘o bătălie serioasă’ pentru că lucrurile pot evolua extrem de rapid şi de negativ.

“O să ne trezim cu procurori stabiliţi de Dragnea, o să ne trezim cu faptul că atunci când unui om politic i se face un dosar vine domnul Dragnea şi spune schimbă-l pe procurorul-şef pentru că nu a avut grijă ca omul meu de la Cucuieţi să nu fie anchetat”, a arătat Băsescu.

Peste 2.500 de delegaţi participă la Congresul extraordinar al PMP, în care Traian Băsescu îşi va anunţa retragerea şi ulterior va fi aleasă noua conducerea a partidului, Eugen Tomac fiind singurul candidat pentru şefia formaţiunii. 

 

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă