10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăConflictul diplomatic dintre România şi Ungaria escaladează: ,,Loviturile atacatorilor români''

Conflictul diplomatic dintre România şi Ungaria escaladează: ,,Loviturile atacatorilor români”

După incidentele de la cimitirul din Valea Uzului, ministerul Afacerilor Externe ungar a emis o notă diplomatică de protest şi l-a convocat pe ambasadorul român pentru discuții. Diplomatul Marius Lazurca a declinat invitația, invocând ordine contradictorii, a declarat o oficialitate din MAE ungar, citată de MTI, relatează Agerpres.

Reacția Ungariei n-a întârziat să apară. Secretarul de stat în MAE ungar Levente Magyar a calificat refuzul diplomatului român ca fiind ”mai jos de orice curtoazie şi prietenie”. Astfel, el considera că ”România a refuzat şansa la dialog”.

,,Loviturile atacatorilor români contra protestatarilor pașnici maghiari”

Potrivit lui Magyar, forțele de ordine române au urmărit pasive violarea mormintelor. 

„Forțele de ordine române au urmărit pasive violarea mormintelor, loviturile atacatorilor români contra protestatarilor pașnici maghiari”, a spus Levente Magyar.

„Toate acestea s-au întâmplat într-o țară care este la președinția UE și în care Papa a făcut o vizită zilele trecute. Ungaria așteaptă din partea României să cercetere în detaliu acest “caz revoltător” și să ofere explicații credibile despre cum s-au putut întâmpla aceste evenimente”, a mai afirmat secretarul de stat ungar.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut joi, 6 iunie, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. În timpul convorbirii, cei doi miniștri au abordat situația de la cimitirul din Valea Uzului, a anunțat MAE.

,,Șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir.
În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă, scrie Agerpres.

Evenimentul a avut loc după ce cimitirul militar a fost închis cu lacăt şi un lanţ, iar aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul nimănui. Aceştia au declarat că protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti.

 

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă