Conflictul dintre primarul sectorului 1, Clotilde Armand, și PNL se acutizează. În timp ce liberalii refuză să îi aprobe proiectele în Consiliul Local, primarul acuză că PNL că votează alături de PSD și că vrea să forțeze plățile nelegale către compania de salubrizare, Romprest.
Armand susține că pesediștii și liberalii „au deturnat” ședința de Consiliu Local de miercuri după-amiaza și ordinea de zi stabilită pentru a discuta despre salubrizare. Romprest a dat un nou comunicat de presă, chiar în timpul ședinței, amenințând că nu mai prestează servicii din cauza restanțelor de 101.931.867 lei, acumulate anul trecut, fără penalități. „Compania respectivă a emis fix în timpul ședinței un comunicat de presă cum că ei nu mai presează servicii. Foarte bine, să facă ceea ce consideră. Mai există și alte firme de salubrizare pe lumea aceasta. Dar domnii și doamnele de la PNL+PSD nu realizează asta. Vor să plătim rapid niște facturi emise nelegal de compania de salubrizare. Normal, e dragoste mare între consilierii PNL și firma respectivă. De ei a fost adusă această firmă și tot ei au semnat cel mai păgubos contract de salubritate din România”, a declarat Armand.
Edilul i-a acuzat pe liberali că votează alături de PSD și că „USL trăiește la Sectorul 1! Și trăiește bine”.
Ordinea de zi
Cele trei proiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 1 se refereau la:
1. Reorganizarea Poliției Locale, prin care se reducea numărul de șefi ai instituției.
2. Transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor și clădirilor aferente a patru spitale în administrarea Primăriei Municipiului București;
3. Proiectul privind digitalizarea, organizarea și funcționarea parcărilor publice de reședință administrate de Consiliul Local al Sectorului 1.
Pedeapsă de la primar
La rândul său, preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, o acuză pe Armand că a decis să o mute din birou pe Ramona Porumb, viceprimar la Sectorul 1, ca „pedeapsă” pentru că a îndrăznit să nu fie de acord cu toate punctele de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local.
Burduja spune însă că gestul lui Clotilde Armand ar fi fost generat de faptul că echipa PNL a pus întrebări dificile şi să ridice probleme delicate despre proiectele de pe ordinea de zi.
„De ce asemenea gesturi? Pentru că viceprimarul PNL, împreună cu colegii liberali, a îndrăznit să nu fie de acord cu fiecare punct de pe ordinea de zi (de altfel, PNL a votat ‘pentru’ la punctul legat de spitale şi a avut permanent o abordare constructivă şi decentă). Păcatul este că echipa PNL a avut “tupeul” să pună întrebări dificile şi să ridice probleme delicate despre proiectele de pe ordinea de zi. Şi despre halucinantele întâmplări de la ADP, dezvăluite de presă în cursul zilei de azi. După ce a revenit în şedinţa de consiliu, explicaţia primarului Armand a fost aceasta: ‘V-am făcut o concesie cu acel birou, dar mi-am dat seama că nu apreciaţi această concesie’. Judecaţi dumneavoastră”, a povestit Burduja în mesajul său.
Liderul PNL sector 1 mai adaugă că nu credea posibile „astfel de manifestări”, în anul 2021, de la un primar care a câştigat alegerile într-un parteneriat. „Eram convins că pedepsele pentru nesupunere sunt doar file de istorie din vremuri de tristă amintire. O zi tristă pentru comunitatea noastră, pentru administraţia locală din sectorul 1 şi pentru democraţia României. Ţara asta merită mult mai mult”, a scris Burduja.
Prefectura Capitalei, cerută de USR PLUS
Nici la Capitală lucrurile nu stau grozav. Conform algoritmului de împărțire a prefecturilor în cadrul coaliției, funcția de prefect al Capitalei a revenit USR PLUS, fiind chiar prima opțiune a acestura. Imediat ce actualul prefect, susținut de PNL, Traian Berbeceanu, a anunțat că revocarea din funcție este normală deoarece postul revine altei formațiuni, liderul PLUS – Dacian Cioloș, a scris pe Facebook că este nevoie de profesioniști și a întrebat unde se grăbește Berbeceanu să plece. Sugestia lui Cioloș că l-ar păstra pe Berbeceanu nu a fost primită însă prea bine în propriul partid. Membrii USR PLUS s-au arătat nemulțumiți de faptul că Cioloș aș da funcția la PNL.
Împărțirea prefecților a stârnit nemulțumiri și la Cluj, unde postul a revenit UDMR. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, le-a cerut lui Ludovic Orban și Florin Cîțu să numească un prefect liberal la Cluj, în locul prefectului UDMR decis de coaliția de guvernare. Tișe a amenințat inclusiv cu demisia din partid. „Am solicitat azi domnului Ludovic Orban, Președinte PNL, și domnului Florin-Vasile Cîțu, Prim-Ministrul României, numirea unui alt Prefect la Cluj”, a scris Tișe pe Facebook, unde a postat și scrisorile trimise celor doi. Liberalul susține că „există limite și în negocierile politice, chiar într-un guvern de coaliție” și cere „îndreptarea greșelii”.