-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCoaliția VotCorect cere verificarea atentă a proceselor verbale privind rezultatele alegerilor

Coaliția VotCorect cere verificarea atentă a proceselor verbale privind rezultatele alegerilor

Coaliția VotCorect, din care fac parte organizațiile Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania, cere verificarea atentă a proceselor verbale privind rezultatele alegerilor.

„Organizațiile membre ale Coaliției VotCorect atrag atenția asupra importanței respectării legii și procedurilor în cadrul etapei de numărare a voturilor și stabilire a rezultatelor și asigurarea corectitudinii acestora. Într-o democrație este esențial ca rezultatele să reflecte exact opțiunile exprimate de alegători. Deja observăm că apar în spațiul public informații privind posibile nereguli de natură să influențeze rezultatele finale. Este important ca suspiciunile să fie înlăturate stabilind corectitudinea rezultatelor prin mecanismele prevăzute de lege pentru aceste cazuri. Atenție sporită trebuie acordată modului în care se vor valida procesele verbale și stabili rezultatele”, subliniază un comunicat de presă transmis în ziua de 11 iunie 2024.

Este important ca suspiciunile să fie înlăturate stabilind corectitudinea rezultatelor prin mecanismele prevăzute de lege

„Înțelegem complexitatea procesului de votare, numărare a voturilor și centralizare a rezultatelor și apreciem eforturile susținute depuse de membrii administrației electorale. Se poate observa că situaţia de-acum se datorează în mare parte complexităţii procesului şi oboselii acumulate de membrii birourilor electorale  – e cunoscut faptul că am susținut că nu este o decizie bună comasarea alegerilor. Aceste dificultăți administrative nu trebuie, însă, să impieteze asupra stabilirii corecte și transparente a rezultatelor. Acest lucru este esențial mai ales pentru că în multe circumscripții diferențele între candidați sunt doar de câteva voturi”, precizează comunicatul de presă.

Situația cea mai controversată în ceea ce privește alegerile locale este cea din Sectorul 1 al Capitalei. Aici, George Tuță, candidatul susținut de PNL și PSD, susține că a câștigat funcția de primar de sector întrucât ar fi avut 429 de voturi peste Clotilde Armand (USR).

În schimb, Clotilde Armand susține că alegerile din Sectorul 1 au fost falsificate. Clotilde Armand a anunțat că depune plângere penală contra președintelui AEP, Toni Greblă.

Aproape la fel de tensionată este și situația din Sectorul 2 al Capitalei, unde Radu Mihaiu susține că a fost favorizat contracandidatul său, Rareș Hopincă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă