10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăCoaliția se pregătește de deblocheze CNA

Coaliția se pregătește de deblocheze CNA

CNA este blocat de cel puțin două luni din cauza celor patru mandate expirate. Pentru a se întruni cvorumului este nevoie de prezența a opt din cei 11 membri ai Consiliului.

Între timp, liderii coaliției au decis pe cine urmează să nominalizeze. Astfel, USR PLUS îi propune pe Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, fiind secondat de Dan Radu, vicepreședinte al Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, ca supleant.

Din partea Președinției, nominalizarea este Dorina Rusu, care a mai fost membru CNA, iar șeful statului a fost mulțumit de activitatea acesteia. La rândul lor, liberalii îi vor propune pe fostul deputat PNL Ionel Palăr şi Valentin Jucan, care a mai fost membru CNA, dar a demisionat în urma unui scandal de corupție.

Cu această ocație, coaliția de guvernare va avea majoritatea în CNA pentru că îi va avea de partea sa pe Cristina Pocora (fost deputat liberal, numită la propunerea Președinției), Oana Simona Dincă (PNL) și pe Eva Borsos Orsolya (susținută de UDMR), ajungându-se astfel la șapte voturi.

De partea cealaltă, membrii numiți la propunerea PSD sunt președintele și vicepreședintele CNA, Monica Gubernat și Nicolaie Bălașa-Sorescu. Răsvan Popescu și Ramona Elena Sorescu au fost numiți de Guvern, respectiv Parlament, la propunerea PSD.

„Vă rog, doar, să mai aveţi răbdare două zile. Pentru că lucrurile se schimbă. Decenţa, informarea corectă şi respectarea legii trebuie să devină normele după care toate redacţiile din peisajul audiovizual românesc – unde CNA este unica autoritate de reglementare – să îşi conducă activitatea”, a spus Iulian Bulai (USR PLUS), președintele Comisie de cultură din Camera Deputaților. El a precizat că CNA va deveni funcţional începând de marţi, când noii membri ai Consiliului vor fi votaţi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Manipularea, conspiraţiile, negaţioniştii şi lipsa deontologiei jurnalistice ar trebui să fie tratate diferit şi sancţionate, conform legii, începând de marţi”, a completat Bulai.

El și-a exprimat încrederea că că cei patru noi membri ai Consiliului vor readuce în CNA profesionalismul şi corectitudinea.

Aviz pozitiv 

Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat avize favorabile pentru patru din cei cinci candidaţi propuşi ca membri titulari ai celor patru posturi vacante din Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Candidaţii care au fost audiaţi sunt:

* Mircea Toma – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Dan Radu;
* Valentin Jucan – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Rareş Niculescu;
* Dorina Rusu – membru titular (susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis), avându-o ca supleant pe Oana Mihalache;
* Ionel Palăr – membru titular (susţinut de PNL), având ca membru supleant pe Valentina Postelnicu;
* Radu Herjeu – membru titular (susţinut de PSD), fără supleant.

Dintre candidaţii propuşi (membri titulari şi supleanţi), toţi au primit avize favorabile, cu majoritate de voturi, cu excepţia lui Radu Herjeu, pentru care s-a înregistrat un singur vot “pentru”.

“Aceşti membri (cei cu majoritate de voturi “pentru” – n.r.) vor fi înaintaţi plenului cu avizul acestei comisii şi îl avem pe domnul Herjeu cu un vot. (…) Felicitări din inimă pentru mandatul primit azi de la membrii comisiei. Să fie într-un ceas bun şi la plen. Aveţi o misiune importantă de a educa şi de a lucra într-un spaţiu public foarte important”, le-a transmis preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai.

În cadrul audierilor, Dorina Rusu a pledat pentru întâlniri periodice ale membrilor CNA cu parlamentarii Comisiilor de Cultură pentru a discuta diverse propuneri legislative.

Valentin Jucan s-a pronunţat pentru reajustarea cuantumului amenzilor, care „nu au fost modificate de mult timp”.

„CNA este o instituţie pe care o putem considera în mare parte vinovată de stadiul în care se află audiovizualul românesc. Primul lucru care cred că trebuie realizat în cadrul CNA este o reajustare faţă de public, dar şi faţă de legiuitor”, a spus Jucan.

Mircea Toma consideră că CNA este “atins de infodemie, care însoţeşte pandemia şi pune în pericol sănătatea publică”.

“Contaminarea populaţiei cu informaţii false şi cu teorii ale conspiraţiei conduce la un număr mic persoane care se vor vaccina”, a spus Mircea Toma.

Ionel Palăr, fost parlamentar, s-a pronunţat pentru o legislaţie a audiovizualului adaptată la condiţiile actuale.

Radu Herjeu a explicat că îşi doreşte să continue ca membru CNA, pentru că „au rămas foarte multe lucruri de făcut”.

Situația SRR și SRTV, incertă

O altă chestiune pe care coaliția trebuie să o rezolve este respingerea în plen a rapoartelor de activitate a SRTV și SRR, lăsând astfel loc pentru demiterea actualei conduceri și numirea uneia noi. Respingerea rapoartelor atrage demiterea preşedintelui-director general al SRR, Georgică Severin, şi a Consiliului de Administraţie, precum și a directorului general al SRTv, Doina Gradea.

Chiar dacă rapoartele au fost respinse la comisii, ele nu au ajuns încă în plenul reunit al Parlamentului, care ia decizia finală. Președintele PNL, Ludovic Orban, a explicat ieri că reprezentanții coaliției au avut nevoie de timp pentru a decide ce se va întâmpla după respingere. Adică, cum se va modifica legea de funcționare a Televiziunii și Radioului publice și cine va ajunge la conducerea lor. „Diavolul se ascunde în amănunte, se spune. Lucruri care trebuiau lămurite astfel încât să naștem consensul coaliției”, a explicat Orban, la Parlament. 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă