15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCoaliția s-a pus de acord pentru înființarea Agenției pentru Investiții în Sănătate

Coaliția s-a pus de acord pentru înființarea Agenției pentru Investiții în Sănătate

„Se pare că a fost o neînţelegere, de asta a şi fost colega mea, Ioana Mihăilă, a clarificat care este rolul acestei agenţii. Această agenţie se va ocupa de construcţia spitalelor care aparţin de Ministerul Sănătăţii, respectiv cele trei spitale regionale şi încă alte trei spitale în ţară, nişte centre care aparţin de Ministerul Sănătăţii. Să fie foarte clar, această agenţie nu se va ocupa de construcţia spitalelor consiliilor judeţene sau municipalităţii, de spitale locale sau judeţene”, a spus Barna, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Rolul acestei agenţii este acela de a fi manager de proiect, dar nu manager de program, de finanţare, ci manager de proiect, „exact cum este un diriginte de şantier în sens mai larg”.

„Adică ceea ce nu a reuşit, din păcate, să facă Ministerul Sănătăţii. Dacă ne uităm, acele trei spitale regionale – cel mai avansat, cel de la Iaşi, are o absorbţie a fondurilor de până în 5%. E foarte clar că e nevoie de un management al proiectului de construcţie a acestor spitale ale Ministerului Sănătăţii”, a afirmat Barna.

La rândul său, Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că în ceea ce priveşte înfiinţarea Agenţiei pentru Investiţii în Sănătate, Coaliţia a convenit să creeze cadrul legal.

„Am ajuns astăzi la o înţelegere spunând că în legea de abilitare va apărea posibilitatea să se dea o ordonanţă, dar nu am discutat detaliile ordonanţei. Asta vom discuta în momentul în care va fi gata. Important este să existe această posibilitate în legea de abilitare şi restul discutăm când va veni momentul. Trebuie să vedem, dacă fiecare minister pentru orice investiţie, construcţie înfiinţează o agenţie, unde vom ajunge? Nu e bine să înfiinţezi agenţii peste agenţii. Poţi să înfiinţezi, şi aici, în programul de guvernare se vorbeşte nu de o agenţie care construieşte, ci o agenţie care asigură asistenţă tehnică. E cu totul şi cu totul altceva. Asistenţă tehnică nu înseamnă că tu construieşti. Se poate ajunge şi la construcţii, dar atunci să nu ne mirăm dacă fiecare minister înfiinţează o agenţie. E o discuţie pe care o vom purta la momentul potrivit. Mâine vom face, la vot (n.r. în Camera Deputaţilor), posibil să existe acest articol”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că investiţiile în spitale trebuie „permanent susţinute”. 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă