23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăCoaliția e blocată. Barna se declară revoltat: UDMR nu vrea desființarea SIIJ

Coaliția e blocată. Barna se declară revoltat: UDMR nu vrea desființarea SIIJ

Barna a mai spus că este revoltat și că este „un balet” prin care se împiedică desființarea secției.

„Cei de la UDMR nu vor practic desfiinţarea SIIJ. Poziţia lor este că să desfiinţăm SIIJ-ul actual şi să-l mutăm, tot ca secţie specială pentru magistraţi, la Parchetul General, adică schimbă plăcuţa de pe uşă şi să schimbăm un pic adresa poştală. (…) Noi nu vrem la DNA, noi spunem că trebuie revenit la – exact cum spun şi Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană – descompunerea atribuţiile acestei secţii, invenţia lui Liviu Dragnea, pe competenţe. Adică: dacă e corupţie – la DNA, dacă e crimă organizată – la DIICOT, dacă sunt infracţiuni comune – la Parchet, aşa cum e toată lumea, astfel încât magistraţii să nu mai aibă o secţie specială, că despre asta e vorba, nu despre unde ascundem o secţie specială pentru magistraţi”, a afirmat Barna la TVR1.

El a spus că, în acest context, ministrul Justiţiei a propus încă o variantă, însă şi aceasta a fost respinsă de UDMR. Ministrul Justiţiei a discutat cu reprezentanții UDMR şi PNL și au găsit o variantă prin care am mai propus încă o alternativă pentru desființarea SIIJ, dar să existe o garanţie, cerută de UDMR asupra magistraţilor. Astfel, un magistrat anchetat pentru o faptă de corupţie sau de orice fel ar putea cere mutarea dosarului la un alt parchet, dacă consideră că procurorii din aria lui teritorială ar putea să nu fie obiectivi.

„Poţi să ceri mutarea la un alt parchet, o dată pentru a elimina orice suspiciune, asigurând o garanţie pentru eventuale temeri că, vezi Doamne, procurorul ar face un dosar pentru un magistrat. Am prezentat şi această variantă, cei de la UDMR, în prima fază au zis că ar putea să fie de acord, ar putea să fie o garanţie, după care astăzi ne-au spus că nu sunt de acord, pentru că dânşii de fapt vor ca atribuţia aceasta să nu fie la DNA. Dânşii vor ca DNA să nu aibă atribuţii în această zonă, pentru că poziţia este de a păstra o secţie specială pentru magistraţi dintr-un raţionament pe care mi-e greu să-l înţeleg”, a adăugat vicepremierul.

Dan Barna a spus că poziţiile sunt foarte clare şi că nu există un interes din partea UDMR de a desfiinţa SIIJ. El a spus că ministrul justițeii a prezentat mai multe variante, dar niciuna nu a fost acceptată.

„Suntem în acest blocaj, continuăm discuţiile, eu sper să găsim totuşi o soluţie, dar lucrurile sunt foarte complicate în acest moment. Nu am un răspuns, în acest moment suntem într-un blocaj pe acest subiect. Despre ce calendar să vorbim? Putem asuma orice calendar, nu se întâmplă. În realitate, nu există o dorinţă pentru desfiinţarea SIIJ şi de fapt suntem singurii care luptăm pe acest front pentru că a fost un acord în coaliţie că aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia şi în funcţie de asta vom hotărî şi vom desfiinţa SIIJ. A venit avizul Comisiei de la Veneţia, care spune exact ce spune Guvernul, şi pare că de fapt angajamentul că găsim o soluţie şi desfiinţăm SIIJ nu mai contează. Cei de la PNL sunt neutri în această dezbatere. Spun: ‘noi acceptăm orice formulă'”, a mai spus Barna.  

 

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă