„Tragedia de la Neamț ar fi putut fi evitată. Guvernul Orban s-a ocupat mai mult de alegeri decât de sănătatea oamenilor și iată, acesta este rezultatul suprapunerii politizării și incompetenței. Orban și Tătaru știau că situația e gravă și știau că existau soluții. Amândoi știau, dar s-au opus soluțiilor primite doar pentru că veneau din partea aleșilor PSD. Au primit nenumărate solicitări pentru punerea spitalului de la Lețcani în funcțiune, dar s-au opus. În același timp, la Bacău, Guvernul a risipit 3 milioane de euro pe un spital gonflabil, neconform, nerecepționat și nefuncțional“, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, într-un comunicat de presă.
CJ Neamț susține că Guvernul a folosit spitalele în lupta lor politică și că liberalii au blocat acțiunile aleșilor locali ai PSD în domeniul pandemiei, de frică să nu câștige social-democrații alegerile. „Sunt convins că această tragedie putea fi evitată, dacă Guvernul nu ar fi blocat spitalul de la Lețcani, care ar fi preluat bolnavii de la ATI din Neamț și Iași. Când Iașiul nu mai avea locuri la ATI, Spitalul de la Lețcani, cu 103 paturi ATI, stătea închis pe motiv că nu are autorizația de mediu. Acel spital, singurul de tip NATO din Sud-Estul Europei, cu dotări de ultimă generație, are paturi cu presiune negativă pentru prevenirea infecțiilor bacteriene. Da, cu 103 paturi ATI, el a fost ținut închis de Guvern luni de zile pentru un singur motiv: era făcut de aleșii PSD. Tătaru a refuzat să accepte transferul unor cadre medicale care să lucreze la Lețcani. Ce vor spune acum domnii Tătaru și Orban, când ei știau că paturile ATI stăteau neutilizate la Lețcani, iar noi aveam supraîncărcare la Piatra Neamț?” a susținut Arsene.
Ceea ce nu spune Arsene însă este că spitalul de la Leșcani era nefuncțional pe timp de iarnă. Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că va trimite Corpul de Control la Spitalul Mobil de la Leţcani, care pe durata pandemiei de COVID-19 este secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, unde au fost depistate probleme cu instalaţia de încălzire.
Managerul Spitalului de boli infecţioase Iaşi în subordinea căruia este unitatea modulară, Carmen Dorobăţ, declara în urmă cu câteva zile că spitalul nu poate face față unor temperaturi sub -7 grade Celsius. „Ţevile care asigură aprovizionarea cu apă, de exemplu, nu ar rezista la temperaturi sub minus şapte grade. Partea de canalizare în ceea ce priveşte ferirea de îngheţ va avea probleme, iar aparatele care asigură încălzirea nu vor funcţiona, ne-au spus experţii, evident, la sub minus şapte grade”, a spus Dorobăț.