Premierul României, Marcel Ciolacu, a comentat recent pe tema rentelor viagere solicitate de sportivii români care au adus performanțe notabile țării.
Helmuth Duckadam, cunoscut ca „eroul de la Sevilla” pentru performanța sa din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a cerut ca el și coechipierii săi din acea echipă să fie incluși pe lista beneficiarilor de rente viagere, generând astfel o dezbatere în spațiul public.
Ciolacu: „O lege clară, aplicată corect pentru toată lumea”
În contextul în care discuțiile despre rentele viagere au devenit mai frecvente, Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unui cadru legal clar și corect, fără a se face excepții. În ultimii ani, subiectul a devenit unul sensibil, mai ales că valorile acestor rente au fost înghețate la nivelul din decembrie 2017.
Premierul a declarat că respectă foarte mult pe Duckadam și pe alți sportivi care au realizat performanțe extraordinare pentru România, dar consideră că este nevoie de o lege unitară, fără excepții: „Să nu se supere pe mine Duckadam, pe care îl iubesc și cred că toată lumea îl iubește, dar trebuie găsită o regulă care să fie pentru toată lumea. Eu nu mai suport cuvântul excepție. Întotdeauna ne-am guvernat după excepții. Domnule, avem legea, facem. Indiferent de nume. Trebuie o regulă și un minimum garantat”, a declarat Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a subliniat importanța unui sistem echitabil care să recompenseze sportivii în funcție de performanțele lor și a precizat că nu el ar trebui să stabilească suma exactă, ci experții tehnici. În contextul acestei dezbateri, Ciolacu a afirmat că suma de 1.000 de euro propusă anterior pentru rente viagere ar putea fi insuficientă: „O mie de euro e puțin, dar nu pot decide eu. Aștept decizia de la tehnic. Se va aplica pentru toată lumea care a fost, nu doar pentru Duckadam”, a completat acesta.
Duckadam: „Nu s-a dorit găsirea unei soluții”
Recent, Helmuth Duckadam a vorbit deschis despre nemulțumirile sale legate de modul în care s-a gestionat problema rentelor viagere. Fostul portar a criticat faptul că, deși au trecut aproape 39 de ani de la performanța obținută de Steaua București la Sevilla, autoritățile nu au integrat în sistemul de rente viagere pe cei 20 de jucători care au făcut parte din acea echipă istorică.
„Din păcate, după aproape 39 de ani, nu s-a găsit (sau nu s-a dorit să se găsească) o soluție pentru a-i integra și pe cei 20 de fotbaliști, dintre care au mai rămas 15, pe lângă cei 594 de sportivi cu pensie viageră, care au obținut cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni”, a scris Duckadam pe rețelele de socializare.