Chiar dinainte ca moțiunea de cenzură să ducă la căderea Guvernului Orban, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunțase că partidul său va propune, pentru funcția de prim-ministru, “un intelectual de stânga, din afara partidului”.
Indiciile privind numele acestui candidat au fost confirmate, ieri, în momentul în care, la consultările de la Palatul Cotroceni, PSD și Pro România i-au prezentat șefului statului un candidat comun: Remus Pricopie.
Acesta este, într-adevăr, un intelectual, fiind în prezent rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. Deși nu este politician de carieră, profesorul Remus Pricopie a avut, permanent, interferențe cu zona politică, fiind, oarecum alternativ, când de o parte, când de cealaltă parte a baricadei.
Ieri, rectorul Pricopie a fost candidatul unic prezentat de PSD și Pro România pentru funcția de premier (în condițiile în care președintele Iohannis avertizase că nu va accepta un candidat propus de PSD, oricare ar fi acesta).
Cu puțin timp înainte, în ianuarie 2020, Remus Pricopie critica, într-o postare pe Facebook, decizia PNL de a-i primi în rândurile sale pe câțiva parlamentari demisionați din Pro România, pe care-i acuza de “traseism politic”.
Dar și mai înainte, la 19 noiembrie 2019, SNSPA – condusă de rectorul Pricopie – a fost instituția care i-a organizat lui Klaus Iohannis faimoasa lui dezbatere din campania prezidențială, campanie în care Iohannis a fost susținut de PNL – partidul “traseiștilor”. Amintin că, la dezbaterea pe care SNSPA a organizat-o la Biblioteca Universitară, n-au fost invitați decât jurnaliști și reprezentanți ai SNSPA agreați de Administrația Prezidențială.
Iar mai înainte de a fi organizat dezbaterea electorală a lui Iohannis, profesorul Pricopie s-a remarcat în calitate de ministru al Educației, în perioada anilor 2012 – 2014, în două dintre guvernele conduse de Victor Ponta. Așa s-ar explica și încrederea pe care i-o acordă Victor Ponta, încredere demonstrată și prin susținerea pe care i-a acordat-o pentru a deveni premier.
De perioada în care a fost ministru al Educației se leagă și un episod foarte interesant al relației lui Remus Pricopie cu Victor Ponta. Astfel, în martie 2013, Ministerul Educației Naționale, condus la acel moment de Remus Pricopie, a decis că Victor Ponta, la acel moment prim-ministru, NU se face vinovat de plagiat și, drept urmare, rămâne cu titlul de doctor în drept. Decizia Ministerului de a-l disculpa pe Victor Ponta a fost luată în ciuda faptului că atât Universitatea București, unde își susținuse Ponta teza de doctorat, cât și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare (CNATDCU) formulaseră rapoarte care arătau că o mare parte a lucrării denumite „Curtea Penală Internațională”, elaborată de Victor Ponta sub îndrumarea lui Adrian Nastase, fusese copiată din alte surse.
Ce-i drept, Remus Pricopie, în perioada în care a fost ministru al Educației, nu s-a pronunțat personal cu privire la acuzațiile de plagiat la adresa lui Ponta. Dar cu un an mai înainte, în anul 2012, pe timpul când era atât rector al SNSPA cât și vicepreședinte al Departamentului de Educație din PSD, profesorul Remus Pricopie contestase vehement decizia CNATDCU referitoare la plagiatul lui Victor Ponta, printr-o declarație formulată în următorii termeni:
“Tot ce au discutat dumnealor este nul de drept și am asistat din păcate la o bătălie politică, în interiorul unei comisii care ar fi trebuit să respecte standardele legale și academice. Drept urmare și concluzia este una nulă de drept. Modul în care totul a fost construit, din punctul meu de vedere, mă conduce la concluzia de politizare”.
Din activitatea științifică a lui Remus Pricopie face parte și deținerea, începând din anul 2015, a funcției de președinte al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN). Numai pe baza funcției de președinte al ASSN, Remus Pricopie ar fi încasat, în anul 2019, conform declarației sale de avere, o indemnizație de 36732 de lei. Amintim că ASSN este instituția fondată de controversatul Gabriel Oprea. De prin anul 2015 datează și o fotografie solemnă, în care apar Remus Pricopie, Gabriel Oprea, George Cristian Maior (fost director al SRI, în prezent ambasador în SUA) și, nu în ultimul rând, Klaus Iohannis…
Remus Pricopie a generat și un moment amuzant, în timpul unui interviu pentru un post de televiziune. Întrebat, pe vremea când era ministru al Educației, despre legenda lui Romulus și Remus, actualul rector al SNSPA a susținut că ei au fost salvați de o vulpe.