Președintele a chemat ieri liderii PNL, USR PLUS și UDMR la Cotroceni pentru o discuție informală. Cele trei formațiuni vor începe sâmbătă negocierile pentru formarea unei coaliții. Pentru ziua de luni, șeful statului a demarat procedura constituțională a consultărilor cu partidele și formațiunile politice intrate în Parlament.
Liberalii Florin Cîțu, Ludovic Orban, liderii USR PLUS – Dan Barna și Dragoș Tudorache și președintele UDMR, Kelemen Hunor, au participat la întâlnirea de ieri dimineață cu șeful statului. Ulterior, președintele a plecat la Bruxelles, unde urma să participe la reuniunea Consiliului European.
„În prezența președintelui statului, am avut o discuție informală cu președinții PNL și USR, Ludovic Orban și Dan Barna, respectiv cu președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache. Concluzia întâlnirii este că sâmbătă vom iniția discuțiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune”, a scris Kelemen pe Facebook.
Un guvern suplu
PNL vrea un guvern suplu care să aibă 16, 17 sau 18 ministere, după cum a anunțat liderul liberalilor, Ludovic Orban. Acestea vor avea „competențe serioase” și capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare. Orban a adăugat că nu vor fi „înființate ministere pentru portofolii” și a reiterat ideea că țara are nevoie de un guvern cât mai rapid. „România are nevoie cât mai rapid de investirea unui guvern. Vom negocia pe mai multe paliere: programul de guvernare, structura guvernului, o să existe o negociere și referitoare parlament, comisii”, a spus Orban, care va prelua șefia Camerei Deputaților.
Liderul liberal a subliniat că în cadrul întâlnirii avute nu s-a discutat despre împărțirea portofoliilor sau numele miniștrilor care urmează să preia mandate în noul executiv.
PSD, primul la consultări
Consultările vor avea loc luni, începând cu ora 11, iar PSD este primul partid chemat la Cotroceni, urmat de celalalte formațiuni în ordinea în care s-au poziționat în urma alegerilor parlamentare de duminică. PSD, prin liderii săi, declarase în mai multe rânduri că ar putea boicota întrevederea, ținând cont că nu este primul partid consultat, deși este primul în preferințele românilor. Ulterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat chiar și această decizie. „Nu poți face negocieri înaintea negocierilor oficiale”, a spus el.
Cine ar putea fi miniștrii
Sunt deja nume care au fost vehiculate în spațiul public pentru o serie de ministere, chiar dacă liderii celor trei formațiuni nu vor să dezvăluie numele aflate pe listele pentru ministere.
Atfel, pentru Ministerul Fondurilor Europene, numele propuse sunt ale actualului ministru PNL Marcel Boloș sau fostului ministru Cristian Ghinea (USR PLUS). Pentru Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sunt în cărți Cristina Prună (USR PLUS) și actualul ministru PNL Virgil Popescu.
Cât privește Ministerul de Interne, numele vehiculate sunt Dragoș Tudorache (USR PLUS), Rareș Bogdan (PNL) și Marcel Vela (PNL).
La Educație, Monica Anisie (PNL) ar putea rămâne ministru, însă mai probabil acesta fi preluat de USR PLUS, prin propunerea lor – Ștefan Pălărie.
La Externe, Bogdan Aurescu va rămâne cel mai probabil în funcție și este posibil ca același lucru să se întâmple la Ministerul Tineretului și Sportului, deținut de Ionuț Stroe.
La Ministerul Agriculturii sunt două nume din cadrul PNL – actualul ministru Adrian Oros și Emil Dumitru.
La Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Bode sau Cătălin Drulă. Este posibil însă ca acest portofoliu să se împartă, iar Bode să preia Transporturile și Drulă – Comunicațiile.
Pentru Ministerul Muncii, variantele sunt Cristian Seidler (USR PLUS) sau Violeta Alexandru, actualul ministru PNL.
La Ministerul Sănătății – Adrian Weiner (USR), Cseke Attila (UDMR) sau Nelu Tătăru (PNL). Pe listă ar fi însă și numele fostului ministru Vlad Voiculescu.
USR PLUS își dorește însă unul dintre portofoliile Finanțelor sau Justiției, iar cum PNL nu vrea să renunțe Cătălin Predoiu, useriștii ar putea fi reprezentați la Finanțe de Claudiu Năsui. Mai ales că portofoliul va rămâne neocupat dacă Cîțu devine premier.
Premierul, ales pe bilețele
Liderii PNL și USR PLUS par îngrijorați că informațiile apărute în mass-media ar putea periclita negocierile din următoarea perioadă. Orban a criticat unele informații apărute pe surse și chiar a spus că o știre apărută la o televiziune cu privire la demisia sa din fruntea partidului este „inventată, literalmente”.
La rândul său, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a spus că este cât se poate de normală atenția pe care presa o dă formării guvernului, dar până la acest moment informarea publicului conține „doar speculații bazate pe unele zvonuri”. „Majoritatea informațiilor care apar sunt rezultatul unor jocuri de culise în care diverse formațiuni sau persoane au un interes direct”, a mai atras atenția Cioloș.
Pe de altă parte, Orban a povestit presei și cum a fost desemnat noul premier. Șeful statului și liderul PNL ar fi convenit să scrie separat pe hârtie numele celui la care se gândesc că ar putea deveni noul prim-ministru. Amândoi ar fi scris „Florin Cîțu”.