Ce spune Iohannis despre dublarea alocațiilor

Preşedintele Klaus Iohannis spune că îşi doreşte ca dublarea alocațiilor să devină realitate, dar că acest lucru nu este posibil în viitorul apropiat.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.07.2020 - 20:25

"Ne găsim într-o situaţie foarte complicată din punct de vedere nu doar epidemiologic, ci şi economic, bugetar şi electoral. Nu putem să facem abstracţie de nici unul din aceşti factori. Noi ne dorim, sincer, să creştem şi alocaţiile şi pensiile, însă de la dorinţa sinceră la putinţa sinceră de multe ori este o cale un pic mai lungă. În condiţiile în care economia românească se contractă, ca şi celelalte economii, de exemplu, Uniunea Europeană prevede pentru Zona Euro o contracţie de 8%, ceea ce este foarte, foarte mult. Poate nu o să avem o contracţie de 8%, a noastră o să fie, într-un scenariu pe care l-am calculat, mai mică. Totuşi, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3%, vom avea probabil un deficit considerabil mai mare. Aţi văzut datele pe primul semestru, deja acum am depăşit deficitul care iniţial fusese calculat pentru întregul an. În aceste condiţii când ne luptăm, şi cred că o să fie o luptă pe care o câştigăm, să revigorăm economia românească, nu cred că se aşteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate iniţial să poate fi făcute. Pur şi simplu, nu sunt bani pentru toate", a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că a rugat Guvernul să găsească metodele cele mai bune pentru a veni cu propuneri de majorări sustenabile. "PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocaţiilor pentru copii şi s-a obţinut acest lucru. PSD probabil a vrut să copieze măsura şi a venit iarăşi cu o dublare, care în acest moment nu va fi posibilă, de azi pe mâine, însă şi eu, şi Guvernul, cu toţii ne dorim ca această dublare să devină realitate şi, dacă nu este posibilă de azi pe mâine, poate devine posibilă în etape sau, cum spune cineva, pas cu pas. Primul pas, cu siguranţă, va putea fi făcut destul de repede şi aşteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul, care va fi făcut împreună, cu un calcul pe rectificarea bugetară, şi vom avea o creştere a alocaţiilor", a afirmat Iohannis.

Comentarii