Între timp, liberalii ridică alte probleme: ce se va întâmpla cu funcția de prim-ministru în cazul în care Florin Cîțu va pierde șefia partidului și ce se va întâmpla cu președinția Camerei Deputaților, dacă Ludovic Orban pierde funcția de șef al PNL.
În weekend, în timpul unei vizite pe care Ludovic Orbab a făcut-o în Caraș-Severin, acesta s-a lansat într-un nou atac la adresa lui Florin Cîțu. El a sugerat că nu se poate vorbi despre un suflu nou în partid în condițiile în care în spate se află oameni cu state vechi în partid. „Eu nu pretind că vin cu un suflu nou, dar dacă se uită cineva la ceea ce am făcut în ultimii patru ani cât am condus partidul, eu chiar am adus un suflu nou, dacă te uiţi la primarii aleşi, la oamenii noi care au intrat în partid, dacă te la uiţi la grupurile parlamentare în care sunt foarte mulţi oameni tineri. Eu chiar am adus un suflu nou. Acum să vorbeşti de un suflu nou, cu o echipă în spate care îi are pe Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Victor Paul Dobre, Florin Roman, ca să nu fac o listă exhaustivă, să vorbeşti de un suflu nou… Mă rog, se poate vorbi de un suflu nou, dar trebuie definit ce înseamnă suflul ăsta nou”, a spus Orban.
Actualul lider al PNL a adăugat că fiecare delegat are „propriul discernământ”, chiar dacă aceștia vor veni la congres cu o „orientare” din partea conducerii filialei. „În unele judeţe o să câştige o echipă care îmi este mie favorabilă, în alte judeţe o echipă care îi este favorabilă lui Florin (Florin Cîţu – n.r.). E greu de numărat la filiale. Felul meu de a face campanie a fost îndreptat către membrii partidului. (…) Am încercat întotdeauna să câştig încrederea prin respectul pe care l-am arătat, prin solicitudine, prin faptul că am fost deschis. De aceea eu am o relaţie foarte bună cu membrii PNL (…), cu primarii alături de care am fost în multe campanii. Eu derulez o campanie care excede competiţia, rezultatul de la nivel judeţean care va duce la o socoteală a filialelor. Dacă o filială decide în Consiliul director judeţean să sprijine un candidat, asta nu înseamnă că toţi delegaţii care vor vota în filiala respectivă vor vota candidatul respectiv”, a afirmat preşedintele PNL, la Reşiţa,. Preşedintele PNL Caraş Severin, Marcel Vela, a anunţat că îl susţine pe Orban în competiţia internă din partid.
Pe de altă parte, apariția unui al treilea candidat nu este încă exclusă, cele trei luni până la congres oferind încă suficient timp. Informațiile apărute în spațiul public arată că președintele Iohannis nu i-ar susține pe niciunul dintre cei doi candidați intrați în cursă. Numele cel mai vehiculat în acest sens a fost cel al europarlamentarului Dan Motreanu.
Funcțiile din stat
O necunoscută în urma congresului din 25 septembrie va fi aceea a funcțiilor din stat. Atât lui Florin Cîțu, cât și lui Ludovic Orban le va fi greu sau imposibil să își pătreze funcțiile deținute în condițiile în care vor arăta că, de fapt, nu mai au nici măcar susținerea propriului partid.
Pentru ambele funcții va fi necesară întoarcerea în Parlament. În cazul lui Cîțu, acesta ar putea fi ori presat să demisioneze de la șefia Guvernului, ori să fie înlăturat prin votarea unei moțiuni de cenzură de către parlamentari ai coaliției. În ceea ce îl privește pe Ludovic Orban. Încă o dată, coaliția se va afla în fața votului Camerei Deputaților, președintele pierzându-și funcția în condițiile în care nu mai are sprijinul politic. Majoritatea parlamentară este o problemă majoră a coaliției în condițiile în care aceasta are, per total, doar nouă voturi în plus față de cele deținute de PSD și AUR, fără voturile minorităților. La Camera Deputaților, diferența dintre putere și opoziție este de aproximativ 27 de voturi. O surpriză a putea veni însă din partea minorităților naționale alta decât cea maghiară, în condițiile în care liderul grupului, Varujan Pambuccian, a declarat pentru Europa Liberă că nu exclude posibilitatea de a-l susține pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, la președinția Camerei, dacă se va pune această problemă.