2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăCe cantitate de aur va repatria România

Ce cantitate de aur va repatria România

UPDATE. PNL a înaintat Curții Constituționale sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea privind repatrierea rezervei de aur a României din seifurile londoneze. ”Deși a transmis Parlamentului, la data de 25.03.2019, un aviz favorabil cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, Consiliul Legislativ a evidențiat faptul că inițiatorii nu au consultat în prealabil, Banca Centrală Europeană, iar proiectul de lege nu este fundamentat pe un studiu de impact care să justifice soluțiile legislative preconizate în privința costurilor și a beneficiilor economice aduse prin adoptarea acestei propuneri legislative”, se arată în preambulul sesizării CCR.

 

Proiectul a fost adoptat cu 165 de voturi ”pentru”, 90 „împotrivă” şi trei abţineri. Proiectul legislativ a fost iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevede, în forma sa finală, ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate. Camera Deputaților este for decizional, proiectul fiind votat, anterior, și de Senat. Opoziția se va adresa Curții Constituționale (CCR).

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeiași din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018.  Rezerva de aur a României este deținută atât în Tezaurul BNR, cât și la Londra la Banca Angliei. Circa 60% din aur, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României. Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

 

Ce prevede proiectul

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, la sfârşitul lunii februarie, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, proiectul de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României. „Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

 

Argumente pro și contra

În timpul dezbaterilor, deputatul PNL Pavel Popescu a anunţat că liberalii vor sesiza CCR în legătură cu proiectul de lege privind repatrierea aurului. ”Este un proiect care pare că în viitor ar putea deveni periculos pentru această ţara, aşa cum sunteţi cu toţii în această guvernare. Rezerva de aur reprezintă credibilitatea acestei ţări, nu credibilitatea PSD-ului sau a colegilor din comisia de buget-finanţe sau a lui Teodorovici. Că să treceţi acest proiect de lege trebuie să faceţi un lucru simplu, să obtineți opinia BNR. Nu aţi făcut acest lucru, treceţi proiectul în mod ilegal şi îl vom contesta la Curte. Ştiţi care sunt cele trei ţări care şi-au repatriat în mod total rezerva de aur? Venezuela, Turcia şi Ungaria. Din modul de comportament politic pe care îl practicaţi este perfect rațional să vă aliniaţi cu aceste trei ţări”, a delcarat Pavel Popescu, în plenul Camerei Deputaţilor.

În replică, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că orice stat are dreptul să îşi ţină în ţară averea. Ea l-a contrazis pe liberal, afirmând că Venezuela nu a putut să îşi repatrieze aurul. „Colegul spune că doar Rusia,Turcia şi Venezuela îşi repatriază rezervă de aur. Despre Venezuela probabil a auzit dumenalui ceva. A încercat să îşi repatrieze rezervă de aur şi nu prea i s-a permis. În schimb alte ţări care îşi repatriază rezervă de aur sunt Belgia, Olanda, Elveţia, Austria şi Germania. Orice stat până la urmă încearcă să îşi ţină în ţara avuţiile. Noi nici până în prezernt nu ne am recuperat tezaurul care se află în Rusia”, a declarat Vasilescu, în plenul Camerei Deputaţilor.

 

Dragnea așteaptă poziția lui Isărescu

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, după adoptarea de către Parlament a propunerii legislative privind repatrierea aurului, că nu l-a auzit niciodată pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu contestând acest proiect. ”Eu nu l-am auzit niciodată pe Mugur Isărescu contestând acest proiect. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, au spus foarte multe minciuni, propovăduiau că în România nu va funcţiona programul de guvernare al nostru şi s-au înşelat. Când eu o să văd o poziţie oficială BNR exprimată de guvernator atunci vă rog să mă întrebaţi. Este un proiect de lege pe care îl susţin”,  a declarat Liviu Dragnea.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă