6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCe au discutat Iohannis și Dăncilă la Cotroceni

Ce au discutat Iohannis și Dăncilă la Cotroceni

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că nu va lua o decizie cu privire la responsabilii desfăşurării votului defectuos în Diaspora şi în unele zone din ţară până când nu are realizată ”o analiză temeinică”. Premierul Viorica Dăncilă a mers la Palatul Cotroceni pentru o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema situației Guvernului și a aplicării referendumului. Întâlnirea a avut loc după ce miercuri preşedintele Iohannis a cerut demiterea imediată a miniştrilor Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan. Viorica Dăncilă a declarat, ieri,  la începutul şedinţei de Guvern, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre fiecare propunere în parte la cele trei ministere unde sunt miniştri interimar, dar şi legat de postul de vicepremier şi speră că şeful statului va da curând un răspuns.

La câteva ore după întâlnirea cu premierul, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să convoace partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie.

 

De ce nu e dorit Corlățean

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să i-l propună în Guvern pe Titus Corlăţean, artizanul catastrofei de la votul în străinătate de la alegerile din 2014. ”Titus Corlăţean nu va fi ministru la nimic”, a precizat preşedintele. Am primit propuneri pentru miniştri şi mă voi referi doar la una dintre aceste propuneri, celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginaţi-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlăţean, artizanul carastrofei de la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidenţiale. Deci, nu e suficient că PSD şi-a bătut joc de români în 2014, că PSD şi-a bătut joc de români în 2019, îndrăzneşte PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită şi pot să vă spun acum, la cald, că această propunere va fi clar respinsă. Titus Corlăţean nu va fi ministru la nimic”, a declarat preşedintele.

Miercuri, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis şefului statului propunerile de numire a patru noi miniştri. Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, care în prezent asigură interimatul la acest minister, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mânzatu, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu.

                    

Acuzațiile lui Iohannis

Președintele urmărește schimbarea unor miniștri și are nevoie de acordul lui Dăncilă în acest demers, în timp ce premierul are trei ministere unde interimatul expiră în curând și are nevoie ca Iohannis să semneze decretele pentru noii miniștri.

Cu o seară înainte, președintele României i-a cerut premierului să îi demită pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu și pe ministrul de Interne, Carmen Dan, după ce zeci de mii de români din diaspora dar și din țară nu au mai apucat să voteze la alegerile europarlamentare și Referendumul pentru justiție din cauza proastei organizări. „Nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării: problemele grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, am avut probleme şi în ţară. Foarte mulţi români s-au arătat revoltaţi că au trebuit să stea la coadă şi în ţară.  Se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului, şi nu pentru încurajarea votului. Am spus înainte că PSD se pregăteşte să boicoteze referendumul”, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a susţinut că, după atâtea probleme, trebuie să existe şi urmări politice. „Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia. Atenţie, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Aşadar, fiindcă nu au ştiut să-şi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”, a declarat preşedintele.

 

Răspunsurile miniștrilor

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seară, la sediul MAI, că îşi va depune demisia din funcţie doar când partidul îi va cere acest lucru. ”Nu imi voi da demisia nici imediat, nici imediat”, a spus Dan. Ea a spus că MAI a avut ca atribuţie asigurarea siguranţei votului în ţară. ”Are cineva indicii că votul în ţară a fost nejustificat? Dacă da, PNL a câştigat un vot fraudat? Nu au existat situaţii în planul ordinii publice care să influenţeze siguranţa votului”, a afirmat Carmen Dan.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, într-un interviu pentru Digi24, că niciun moment nu şi-a pus problema demisiei în urma problemelor de la vot în Diaspora şi că nu este corect din partea lui ca pentru o problemă în care a avut „nişte sincope” să renunţe la proiectele mari. Între timp, petiţia iniţiată de comunitatea Declic în care se cere demisia ministrului de Externe a ajuns la aproape 115.000 de semnături.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă