-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăPoliticăCCR va avea ultimul cuvânt în privința Renatei Weber: Coaliția scapă de...

CCR va avea ultimul cuvânt în privința Renatei Weber: Coaliția scapă de „Avocatul Diavolului”

Preşedintele Camerei Deputaţilor și al PNL, Ludovic Orban, a spus că revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului era „un deznodământ aşteptat”, motivul principal pentru care a susţinut demiterea fiind că a pus „în pericol” viaţa şi sănătatea românilor, referindu-se la atacarea unor ordonanțe date de guvernul pe care l-a condus în timpul stării de urgență. Ordonanțele prin care carantina, izolarea și internarea obligatorie au fost impuse de Guvern Orban au fost însă declarate neconstituționale. 

„Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului român, ci avocatul PSD şi avocatul intereselor PSD. A fost chiar un <<avocat al diavolului>>. Motivul principal pentru care eu am susţinut demiterea doamnei Weber este că a pus în pericol viaţa şi sănătatea românilor. Sunt cuprinse mai multe puncte de vedere, am avut o argumentaţie suficient de puternică. Eu cred că era un deznodământ aşteptat revocarea doamnei Weber din funcţia de Avocat al Poporului”. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTE PNL

Conducerea Parlamentului a stabilit un calendar pentru desemnarea unui înlocuitor pentru Weber. Depunerea candidaturilor din partea grupurilor parlamentare se va face până marți 22 iunie, orele 16.00, iar comisiile juridice ale celor două camere vor trebui să întocmească un raport pentru ziua de miercuri ora 12.00. Ulterior, se vor reuni Birourile Permanente pentru a convoca plenul comun și, cel mai probabil, miercuri se va finaliza procedura legală pentru numirea unui nou Avocat al Poporului.

Funcția revine însă, conform algoritmului stabilit în coaliție, UDMR. Formațiunea se pare că îl susține pe procurorul Fabian Gyula. Noul Avocat al Poporului va beneficia de prerogativa de a ataca actele normative ale Parlamentui, dar și pe cele ale Guvernului, la Curtea Constituțională. Jobul este unul bine remunerat, cu un salariu de aproape 22.000 lei lunar.

Parlamentul a votat revocarea

Pe parcursul zilei de miercuri, Parlamentul a dezbătut și votat revocarea Renatei Weber, pe care puterea a acuzat-o că a apărat interesele celor care au numit-o și nu pe cele ale poporului.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a susţinut că Weber a încălcat grav legea şi Constituţia, menţionând că aceasta nu şi-a îndeplinit mai multe obligaţii legale. „Vă cer să nu uităm că Avocatul este al poporului, nu al celor care îl numesc. Actualul Avocat al Poporului a încălcat prevederile Legii 35 din 1997, nu şi-a îndeplinit mai multe din obligaţiile legale care erau reglementare prin această lege. A încălcat, astfel, prevederile constituţionale, mai precis articolul 59, alineatul 1 din Constituţie”, a declarat deputatul Ioan Cupşa.

La rândul său, deputatul USR Andrei Lupu a acuzat-o pe Weber că „nu a ştiut decât să-i servească pe cei care au numit-o”, deşi a demonstrat de-a lungul carierei sale că este un om competent. „În ultima perioadă, aţi demonstrat o altă problemă majoră, şi anume că funcţia aţi ştiut să v-o exercitaţi în mod egoist, în interes propriu, în interesul celor care v-au numit în funcţia pe care aţi ocupat-o vremelnic. Dincolo de faptul că aţi avut diferite iniţiative, probabil că ceea ce este cel mai important este că n-aţi ştiut decât să îi serviţi pe cei care v-au numit”, a afirmat deputatul USR.

Opoziția atacă la CCR

PSD și AUR au criticat în plen decizia de revocare și au anunțat că o atacă la Curtea Constituțională.

„Astăzi (nr – joi) vor depune sesizare la Curtea Constituţională. (…) Nici nu au lăsat Avocatul Poporului, pe doamna Renate Weber, să explice sau să răspundă la acuzaţiile aduse de către actualii guvernanţi. Vreau să reamintesc oamenilor foarte clar, Avocatul Poporului are activitatea de a monitoriza puterea să nu încalce libertăţile şi drepturile cetăţeneşti, ale noastre ale tuturor”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„A fost convocată şi a fost prezentă în Comisiile juridice. Putea să vină să participe (n.r. – la plen). Avea nevoie de invitaţie specială? Aşa cum i s-a transmis că poate să participe la procedurile parlamentare… Ăsta este un pretext, nu este un temei serios. PSD poate să atace la Curtea Constituţională”, a replicat Orban.

Prezentă într-o emisiune televizată, Weber a spus însă că nu i se pot reproșa chestiuni de ordin legal sau constituțional. Ea spus că Guvernul a fost deranjat în mod special de faptul că a atacat la CCR o ordonanță care permitea spitalelor private să aibă acces la bani publici.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă