Astfel, liberalii vor păstra nouă ministere din cele 18 pe care le va avea viitorul Executiv. Ministerul Apărării și cel al Externelor vor fi păstrate de actualii titulari – Nicolae Ciucă, respectiv Bogdan Aurescu. La fel la Energie ar rămâne Virgil Popescu, la Muncă – Violeta Alexandru și la Cultură – Bogdan Gheorghiu.
Pentru Ministerul de Finanțe, numele vehiculate sunt cel al lui Ionel Dancă și cel al lui Bogdan Huțucă. Pentru Interne, se vorbește despre numirea lui Rareş Bogdan sau Laurenţiu Leoreanu. La Educației, ar putea fi păstrată Monica Anisie sau ar putea fi numit Sorin Câmpeanu. La Ministerul Agriculturii, Adrian Oros ar putea fi înlocuit cu Emil Dumitru sau Adrian Pintea.
O parte dintre liberali ar fi însă nemulțumiți pentru că Ludovic Orban ar fi cedat ministere importante. Orban neagă că ar exista tensiuni în rândurile PNL. „Eu am respectat mandatul Biroului Politic întru totul. Mandatul (…) a fost acela de a merge pe una dintre variantele propuse. Prima variantă a fost acceptată, anume Florin Cîţu – premier şi preşedintele PNL – preşedintele Camerei Deputaţilor. A doua prevedere din protocol legată de respectarea ponderii a fost respectată: în structura Guvernului, PNL deţine premier şi nouă ministere, nu cum s-a prezentat în percepţia publică”, a explicat liderul PNL. Orban a subliniat că „nu toată lumea poate fi mulţumită” pentru că într-o coaliție „nu poți să iei tot”.
În urma negocierilor a reieșit că funcţiile de demnitate publică, fiind de răspundere politică, vor fi exercitate de reprezentanţi ai partidelor din coaliţie, dar cele aflate în zona administrativă vor fi ocupate „prin concurs organizat transparent”.
„Aceste funcţii de demnitate publică sunt funcţii politice, de răspundere politică şi normal că ele vor fi exercitate de reprezentanţi ai formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare” – Ludovic Orban, președinte PNL
USR PLUS punctează la calitate
Reprezentanții USR PLUS au reușit să negocieze ministere valoroase, cu bugete importante. În plus, vor primi și unul dintre ministerele avizatoare din Executiv – pe cel al Justiției, dar și Cancelaria primului-ministru. Șefia Senatului va merge tot către această formațiune, iar un post de vicepremier îi este rezervat lui Dan Barna.
Pentru Ministerul Justiției, USR PLUS îi are în cărți pe Stelian Ion, Ramona Strungariu sau Dragoș Tudorache, în timp ce Ministerul Fondurilor Europene ar putea merge la Dragoș Pâslaru care a negociat la Bruxelles Planul de Reziliență sau Cristian Ghinea, care a mai ocupat această poziție.
Ținând cont că Ministerul Sănătății va primit tot de Alianța USR PLUS, este posibil ca Vlad Voiculescu să redevină titular al acestei poziții. Conducerea Ministerul Transporturilor ar putea ajunge la Cătălin Drulă, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ar urma să fie condus de Claudiu Năsui.
„Obiectivul nostru principal a fost să putem arăta că avem capacitatea de a face reforme majore în domenii mari şi importante pentru România şi că nu ne ferim de ministere considerate grele sau ‘cu riscuri'”, a explicat copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloş.
UDMR primește Ministerul Dezvoltării
Nici UDMR nu s-a lăsat mai prejos. Uniunea a primit trei ministere, dintre care două importante, iar Kelemen Hunor va deveni vicepremier.
Astfel, Ministerul Dezvoltării va reveni UDMR, cel mai probabil pentru Cseke Attila, în timp ce Ministerul Mediului va fi condus de Tanczos Barna. Cel de-al treilea Minister ce va reveni UDMR este cel al Tineretului și Sportului.
„Cel mai important rezultat al ultimelor două zile din punctul nostru de vedere este acela de creştere a încrederii între formaţiunile politice care îşi propun să formeze o coaliţie majoritară în Parlament”, a spus deputatul UDMR Cseke Attila.
Parlamentarii se vor întruni astăzi în prima ședință. După constituirea Camerelor, coaliția îi va prezenta președintelui propunerea de premier, urmând ca acestă să își formeze Cabinetul pentru a fi votat. Liderii politici speră ca acesta să fie votat până la Crăciun sau, cel târziu, Anul Nou.