Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Carmen Dan vorbește despre inițiativa privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că propunerea legislativă privind măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal nu a făcut altceva decât să pună în acord legislația națională cu cea a UE.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

24.04.2018 - 18:14

 

"Nu am făcut altceva decât să transpunem un Regulament European. Nu ştiu ce declară cei de la PNL. În eventualitatea în care îmi şi pun la dispoziţie neclarităţile pe care le au, am toată disponibilitatea să clarific.(...) Prin acest proiect de lege nu se face altceva decât să se pună în acord o Directivă Europeană. Se stabileşte printr-o propunere legislativă cadrul dispozitiv şi de administrare şi printr-o altă propunere legislativă se stabileşte cadrul de sancţionare", a spus senatorul Carmen Dan marţi la Senat.

Întrebată dacă proiectul de lege prevede că statul nu poate fi amendat dacă se constată că instituţii ale statului folosesc neadecvat datele personale: "Nu. Acest proiect de lege prevede un mecanism de prevenţie, astfel încât atunci când se constată o eventuală abatere să se înştiinţeze şi să se întocmească un plan de măsuri în aşa fel încât acea abatere să fie corectată".

Referindu-se la responsabilitatea statului faţă de cetăţean în cazul unor erori cu privire la datele personale şi posibilitatea ca statul să fie sancţionat, Dan a spus: "Concret, da, cu aceleaşi limite ale sancţiunilor".

Ea a precizat că va susţine în Parlament această iniţiativă, care era necesară pentru că România avea un termen de transpunere a Regulamentului.

Deputatul PNL Pavel Popescu o acuză pe senatoarea Carmen Dan, ministru de Interne, că vrea să elimine, printr-un proiect de lege, responsabilitatea statului faţă de cetăţean în cazul unor erori cu privire la datele personale, în condiţiile în care îi foloseşte aceste date prin derogări de la Regulamentul privind protecţia datelor personale, care trebuie implementat până pe 25 mai.

Propunerea legislativă privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/EC (Regulamentul general privind protecţia datelor) a fost iniţiată de senatorii Carmen Dan şi Şerban Nicolae.

Comentarii