Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat, marți, într-un dosar de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. Fostul președinte al Senatului fusese trimis în judecată de Parchetul General în decembrie anul trecut.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, marţi, achitarea fostului preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. Este vorba despre un dosar în care Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020. E era acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu. Acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care fusese declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.
În acelaşi dosar a fost achitat şi fostul senator Cristian Marciu, însă decizia nu este definitivă.
Călin Popescu Tăriceanu, achitat pentru abuz în serviciu. Ce scrie în decizia instanței
Iată ce scrie în decizia instanței de judecată:
„În baza art.16 alin.(1) litera a) Cod procedură penală, achită inc. Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod penal. În baza art.16 alin.(1) litera b) teza I Cod procedură penală, achită inc. Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton pentru complicitate la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod penal. În baza art.16 alin.1 litera b) teza I. Cod procedură penală, achită inc. Marciu Ovidiu pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale, prevăzută de art. 258 alin. (1) Cod penal. În baza art.397 alin.(1) Cod procedură penală raportat la art.19 Cod procedură penală respinge acţiunea civilă privind pretenţiile formulate prin constituirea de parte civilă de către Matei Cristian. Cu apel termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea instanţei.
Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator. El avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani începând cu data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Însă, Marciu a rămas pe postul de senator din 2016 până în 2020.
CITEȘTE ȘI: Adrian Năstase, victorie în instanță. Judecătorii i-au admis reabilitarea