3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăPoliticăBurduja vine la Ministerul Cercetării, Boloș rămâne la Proiecte Europene. Prima remaniere...

Burduja vine la Ministerul Cercetării, Boloș rămâne la Proiecte Europene. Prima remaniere de Guvern se face la solicitarea PNL

Conducerea PNL a solicitat o remaniere de Guvern, pentru două dintre ministerele pe care le deține. Remanierea ar urma să fie operată în această săptămână, iar decizia referitoare la noua formulă a Executivului i-a fost prezentată, ieri, pentru validare, președintelui Klaus Iohannis, de către premierul Nicolae Ciucă.

La mai puțin de șase luni de la intrarea în atribuții a actualului Executiv, în interiorul acestuia se va produce o mini – remaniere. Spre deosebire de alte situații similare, motivul acestei decizii nu este legat de nemulțumiri cu privire la activitatea unor miniștri, întrucât Nicolae Ciucă, președinte al PNL și premier în același timp, nu a realizat încă o evaluare propriu-zisă a miniștrilor din subordine. Schimbările care se vor opera în următoarele zile sunt necesare pentru remedierea situației care a apărut prin demisia lui Dan Vîlceanu din funcția de ministru al Fondurilor Europene. Vîlceanu demisionase din funcțiile de ministru și de secretar general al PNL acum o lună, imediat după ce Florin Cîțu și-a pierdut funcția de președinte al PNL.

Remaniere de Guvern fără evaluarea miniștrilor

În acest context, potrivit unui comunicat al PNL, „Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a decis nominalizarea, în unanimitate, a lui Marcel Boloș pentru funcția de ministru al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene”. Până acum, Marcel Boloș avea funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, dar conducea, în mod interimar, și Ministerul Fondurilor Europene.

Pentru ca Boloș să devină titular la Ministerul Proiectelor Europene, el va demisiona din funcția de ministru al Cercetării. Drept urmare, pe funcția de ministru al Cercetării va fi numit Sebastian Burduja. Acesta din urmă are, în prezent, calitatea de consilier onorific al premierului Ciucă.

Consilierii premierului Ciucă devin miniștri

Marcel Boloș (54 de ani) a mai fost ministru titular la Fonduri Europene în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, în guvernul condus de Ludovic Orban. Boloș este doctor în Economie și este profesor universitar la Oradea. Înainte să devină ministru al Cercetării, el a devenit, în decembrie 2021, unul dintre consilierii onorifici ai premierului Ciucă, responsabil de implementarea PNRR. Iar de când a preluat interimar, în actualul Executiv, Ministerul Proiectelor Europene, era evident că Marcel Boloș va rămâne responsabil de acest sector. Din punctul de vedere al PNL, Marcel Boloș era cel mai bun ministru pe Fonduri Europene, însă mandatul lui la conducerea ministerului de resort a fost întrerupt în perioada în care USR s-a aflat la guvernare și a preluat acest domeniu. Din partea USR, ministrul Fondurilor Europene a fost Cristian Ghinea, iar disputele dintre Ghinea și Boloș, pe acest subiect, au fost permanente.

„Marcel Boloş a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE: cu 9% verde şi 4% digital (faţă de 37% şi 20% cât prevede regulamentul). În general vorbind, te poţi pretinde profesionist dacă citeşti regulamentele pe care trebuie să le aplici”, nota, ironic, într-un mesaj postat pe Facebook, Cristian Ghinea.

O renegociere a PNRR este puțin probabilă

Cu privire la o eventuală renegociere a PNRR, sugerată de unii lideri PSD după intrarea la guvernare alături de PNL, Marcel Boloș s-a arătat rezervat. “Poate fi pregătit un pachet de măsuri pentru această renegociere, dar motivele trebuie să fie foarte bine întemeiate, să fie motive obiective gen criza utilităților publice, criza sanitară, pot fi luate în considerare pentru includerea motivelor obiective”, a explicat Marcel Boloș. O asemenea renegociere o sugerase Marius Budăi, ministrul Muncii.

Sebastian Burduja nu a mai fost ministru, dar este licențiat al Universității Stanford și deține un masterat la Universitatea Harvard. De asemenea, el a lucrat, mai bine de trei ani, la Washington, la Banca Mondială. Sebastian Burduja are 36 de ani și este unul dintre noii membri ai PNL. El a intrat în rândurile liberalilor în anul 2019, când partidul pe care îl conducea, PACT, a fost absorbit de PNL. După acel moment, Sebastian Burduja a devenit președintele filialei PNL Sector 1, iar din anul 2020 este și deputat de București.

Practic, prin aceste două modificări în Guvern, cea legată de Boloș și cea legată de Burduja, Nicolae Ciucă își întărește autoritatea atât asupra Executivului cât și asupra PNL.

“Sumele pe care IMM le vor putea accesa în perioada următoare. Vorbim despre investiții în valoare totală de 4,78 miliarde de euro. Decalajele pe care le avem în domeniile strategice sunt în continuare mari, dar dispunem de resursele necesare pentru a pune România pe o traiectorie ireversibilă de dezvoltare”

Marcel Boloș, Ministrul Proiectelor Europene

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Referendumul din București validat: Peste 40% prezență la vot până la ora 20:00

Bucureștenii au fost chemați duminică, 24 noiembrie 2024, să participe la un referendum local organizat de primarul general Nicușor Dan, desfășurat simultan cu primul...

Cristian Popescu Piedone, amendat pentru reclamație nefondată la o secție de votare

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 și candidat PSD Giurgiu la Senat, a primit o amendă de 2.000 de lei după ce...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă