Șeful Parchetului din Reims a fost propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM francez) pentru funcția de procuror-șef al Parchetului Național Financiar. Avizul CSM-ului este doar consultativ, informează Le Figaro.
„Jean-François Bohnert este propus pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar (PNF)“, a transmis pe Twitter Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiţiei.
Acesta a declarat, zilele trecute, pentru Politico.eu că rămâne în cursa pentru postul de procuror-șef european.
„În momentul de faţă sunt în aceeaşi poziţie (ca Laura Kovesi)“, a afirmat Bohnert, referindu-se la faptul că nu ar mai fi susţinut de Paris, la fel cum nici Kovesi nu este susţinută de Guvernul României. Ambii candidaţi „nu sunt susţinuţi de propriile ţări, dar din motive diferite“, a notat Bohnert, precizând că rămâne în cursă din raţiuni procedurale.
Potrivit procurorului francez, „comisia de selecţie are opinia că toţi cei trei candidaţi trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecţie trebuie reluată de la început“. Acesta fiind motivul pentru care Bohnert nu și-a retras candidatura.
Intervenția lui Macron
Pe 19 iulie, președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, care i-a transmis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european. În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European“, a transmis Administrația Prezidențială din România.
Este important de menționat că Administrația Republicii Franceze nu a transmis nicio declarație pe această temă.
Procurorul francez a subliniat, în interviul acordat pentru Politico.eu, importanţa ca noul Oficiu al Parchetului European (EPPO) să aplice reglementările. „Trebuie să recurgem de fiecare dată la textul legii“, a spus Bohnert. Reglementările arată că Parchetul UE „îi va investiga, îi va inculpa şi îi va deferi justiţiei pe autorii infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene“, a declarat acesta, potrivit Digi24.
În aprilie 2017, 16 state membre au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO), utilizând procedura „cooperării consolidate“. Ulterior, și alte țări au decis să se alăture acestor eforturi pentru a proteja bugetul UE împotriva fraudei: în prezent sunt 22 de state membre participante.
Odată ce va fi funcțional, Parchetul UE va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni ce afectează bugetul UE, precum:
- frauda
- corupția
- spălarea de bani
- frauda transfrontalieră în materie de TVA.