11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăBogdan Aurescu a prezidat a 42-a reuniune a Organizației de Cooperare Economică...

Bogdan Aurescu a prezidat a 42-a reuniune a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră

Evenimentul a marcat încheierea mandatului României de Președinție-în-Exercițiu la OCEMN, derulat pe parcursul întregului an 2020, și preluarea simbolică de către Republica Albania a mandatului pentru semestrul I al anului 2021.

La reuniune au participat viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, respectiv miniștrii afacerilor externe din Republica Albania, Republica Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Republica Serbia, Ucraina, adjuncții miniștrilor de externe din Republica Elenă, Federația Rusă și Republica Turcia, coordonatorul național din Republica Armenia, precum și Secretarul General al Secretariatului Permanent Internațional (PERMIS) al OCEMN. Totodată, au participat șefii organismelor înrudite OCEMN, reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă al UE, precum și alți observatori, respectiv parteneri de dialog ai OCEMN.

Agenda Consiliului Ministerial s-a concentrat asupra progreselor realizate în procesul de reformă instituțională şi de consolidare a profilului strategic regional al Organizaţiei, precum şi asupra oportunităților de impulsionare a cooperării economice interguvernamentale între statele membre în domeniile prioritare de interes comun în regiunea extinsă a Mării Negre, în special în contextul necesității gestionării adecvate, la nivel regional, a implicațiilor socio-economice ale crizei generate de pandemia COVID-19.

Reuniunea ministerială a reprezentat și un moment de bilanț al principalelor activități și inițiative derulate sub mandatul Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României la OCEMN pe parcursul anului curent, acțiuni care au urmărit să asigure și eficientizarea coordonării statelor membre OCEMN pe dimensiunea economică de cooperare, cu scopul de a oferi un răspuns regional adecvat în contextul crizei COVID-19.

Reprezentanții statelor membre și ai organismelor înrudite, observatorilor și ai partenerilor de dialog ai OCEMN au apreciat unanim, în mod deosebit, performanța Președinției române și au mulțumit pentru eforturile depuse, în circumstanțe excepționale, pentru avansarea obiectivelor organizației.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul continuu și ferm al României pentru consolidarea cooperării regionale în regiunea extinsă a Mării Negre, consecvent unei agende substanțiale pe dimensiunea economică a cooperării, precum și ca modalitate de promovare a stabilității și prosperității într-o regiune de interes strategic pentru România.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a salutat aderarea Republicii Macedonia de Nord la OCEMN, la 9 noiembrie 2020, pe durata Președinției-în-Exercițiu a României. R. Macedonia de Nord și-a asumat oficial, cu prilejul acestui Consiliu Ministerial, statutul de al 13-lea stat membru al Organizației. Șeful diplomației române și-a exprimat încrederea că angajamentul și sprijinul activ al Republicii Macedonia de Nord va contribui la consolidarea dialogului regional și, totodată, la dinamizarea cooperării economice în regiunea extinsă a Mării Negre.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că – în linie cu motto-ul “Bridging Shores Enhancing Cohesion” – România a avut în vedere derularea mandatului în baza unei agende de priorități transparente, inclusive și fundamentate pe imperativul coeziunii la nivelul OCEMN, cu obiectivul cultivării unei cooperări orientate spre obținerea de rezultate concrete și, implicit, promovării unei mai bune conectivități între statele membre și la nivel regional.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a menționat progresele înregistrate de Președinția-în-Exercițiu română la OCEMN pe palier instituțional, menite să consolideze profilul instituțional și eficiența organizației. În acest sens, a accentuat că, în baza acestui angajament constructiv la nivel regional, România a decis prelungirea, cu titlu excepțional, a mandatului naţional de Președinție-în-Exercițiu și pentru semestrul II al anului 2020. În context, a menționat și demersurile susținute și negocierile diplomatice intense întreprinse de Președinția-în-Exercițiu română pentru identificarea unei formule consensuale de asigurare a continuității mandatelor viitoare de conducere ale organizației, începând cu 1 ianuarie 2021, demersuri care au condus la deblocarea impasului instituțional prin agrearea succesiunii următoarelor Președinții rotative.

În contextul evoluțiilor determinate de pandemia de COVID-19, șeful diplomației române a menționat inițiativele și acțiunile demarate de Președinția-în-Exercițiu română pentru relansarea activității economice în două domenii prioritare – transporturi și turism, precum și pentru formularea unor priorități de acțiune inovatoare în cadrul OCEMN, care să impulsioneze coordonarea statelor membre, de o manieră solidară și eficientă, în vederea gestionării consecințelor socio-economice ale pandemiei la nivel regional prin încurajarea schimbului de bune practici în cadrul OCEMN.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a menționat și acțiunile derulate de Președinția-în-Exercițiu română pe palier sectorial, în linie cu prioritățile de agendă asumate la preluarea mandatului, care au contribuit la realizarea de progrese pe linia cooperării economice în domenii de activitate foarte importante pentru regiune, cum ar fi transporturi – conectivitate, schimbări climatice, protecția mediului, dezvoltare durabilă, competitivitate.

Șeful diplomației române a reafirmat importanța prioritară pe care România a acordat-o impulsionării interacțiunii OCEMN cu organizațiile regionale și internaționale. În acest sens, a salutat adoptarea, la 23 noiembrie 2020, sub egida Președinției-în-Exercițiu română, a Rezoluției bianuale a Adunării Generale ONU pentru cooperarea viitoare OCEMN-ONU.

În același registru, a reiterat susținerea fermă a României pentru consolidarea, de o manieră pragmatică, flexibilă, a cooperării OCEMN – UE, care să contribuie la dezvoltarea dimensiunii comune de acțiune în regiune, orientată spre implementarea de proiecte sectoriale prioritare, prin valorificarea oportunităților oferite de politicile, inițiativele și instrumentele financiare europene pentru dezvoltarea sustenabilă la Marea Neagră.

Astfel, șeful diplomației române a reconfirmat importanța prioritară a avansării cooperării regionale la Marea Neagră cu sprijinul UE, care poate fi în măsură să susțină demersurile statelor membre OCEMN îndreptate spre relansarea economică a regiunii în contextul generat de pandemia de COVID-19. În acest sens, a accentuat relevanța pentru dezvoltarea sustenabilă a avansării cooperării pragmatice inițiate în cadrul Agendei Maritime Comune la Marea Neagră și al Agendei Strategice de Cercetare şi Inovare la Marea Neagră, documente adoptate pe perioada Președinției române a Consiliului UE, în 2019.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă