15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăBlocaj din lipsă de cvorum: Coaliția de guvernare se pregătește să schimbe...

Blocaj din lipsă de cvorum: Coaliția de guvernare se pregătește să schimbe majoritatea în CNA

CNA este momentan blocat pentru că în absența acestor membri, Consiliul nu poate avea cvorum de ședință.

Birourile reunite ale Parlamentului au fost înștiințate ieri de vacantarea a patru membri din Consiliul CNA, ceea ce ar da noii majorități formate în Parlament șansa să reechilibreze raportul de forte din instituția care a privit cu îngăduință derapajele mediatice din ultimii ani. Coaliția nu a stabilit încă modul de împărțire a acestor funcții sau numele celor care vor fi propuși.

Astfel, președintele CNA, Monica Gubernat, a anunțat Parlamentul că mandatele a doi membri numiți de Guvern au încetat. Este vorba despre Radu Călin Cristea şi Gabriel Tufeanu. Chiar dacă scriitorul și jurnalistul Radu Călin Cristea a decedat în octombrie 2020, mandatul său a expirat de abia acum. Astfel, noul Guvern format de noua majoritate va avea dreptul de a numi apropiați ai lor pe aceste două funcții.  

Totodată, Parlamentul a luat la cunoștință și despre încetarea mandatului Dorinei Rusu, care a fost numită în Consiliu de către președinte. Surse din PNL ne-au declarat însă că, cel mai probabil, președintele va decide să o numească pe Rusu pentru un nou mandat, fiind mulțumit de activitatea acesteia.

Cel de-a patrulea membru căruia îi expiră mandatul și pe care PNL îl va înlocui cu siguranță este cel al lui Radu Herjeu, numit de Parlament, la propunerea PSD.

În plus, Parlamentul a fost informat în mod procedural și de demisia pe care liberalul Alexandru Kocsis și-a înaintat-o, după alegerile parlamentare, când a fost ales deputat. Acesta a fost înlocuit însă de supleantul Oana Simona Dincă, ce va duce mandatul până la final, fiind aleasă în mod formal de Parlament.

Cum se va înclina balanța la CNA

Consiliul CNA este format din 11 membri, iar pentru ca ședințele să se poate desfășura este nevoie de un cvorum de minim opt persoane prezente. În afara celor cinci numiți mai sus care vin clar din partea coaliției sau Președinției, actuala guvernare îi va avea de partea sa pe Cristina Pocora (fost deputat liberal, numită la propunerea Președinției) și pe Eva Borsos Orsolya (susținută de UDMR), ajungându-se astfel la șapte voturi.

De partea cealaltă, membrii numiți la propunerea PSD sunt președintele și vicepreședintele CNA, Monica Gubernat și Nicolaie Bălașa-Sorescu. Răsvan Popescu și Ramona Elena Sorescu au fost numiți de Guvern, respectiv Parlament, la propunerea PSD. 

Blocaj

Procedura de numire a unor noi membri ai CNA este însă destul de greoaie pentru că numele acestora vor trebui stabilite în cadrul coaliției, ulterior aceștia ar trebui audiați în comisii și votați de plenul reunit al Parlamentului. „După ce se fac propunerile, trebuie să se constituie comisiile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, să fie audiați candidații, apoi se dă un vot în plenul Parlamentului. Este o procedură mai elaborată. Mai devreme de o lună de zile, nu știu cum s-ar putea întâmpla”, a explicat Alexandru Kocsis, pentru România liberă.

Cu toate acestea, deblocarea instituției ar putea fi făcută de președinte, care ar putea numi cât mai repede cel de-ai optulea membru care să fie audiat și votat cu celeritate de Parlament. Președintele s-a exprimat în trecut pentru modificarea legii de funcționare a CNA și pentru depolitizarea instituției. 

„După părerea mea, pentru CNA trebuie găsită altă formulă, altă lege de funcționare, pentru a avea realmente persoane competențe și independente în CNA, care atunci vor putea să ia măsuri așa cum se cuvine”. KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

TEHNIC VORBIND

Matematică

După numirea celor patru membri noi, coaliția de guvernare și președintele vor fi numit șapte oameni în CNA, adică vor avea o majoritate clară.

Veniturile la CNA

Salariile pentru Consiliul CNA ajung la 9.700 de lei pentru membrii simpli, în timp ce președintele încasează 11.000 de lei lunar, iar vicepreședintele – 9.800 de lei.

Depolitizare

Actuala coaliție, împreună cu președintele, vor avea ocazia de a depolitiza CNA, prin modificarea legii de funcționare a acesteia, după ce au clamat public reforma timp de ani de zile.  

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII