Foto: Arhivă

Biroul Electoral Central va fi condus de un magistrat care s-a opus Ordonanței 7

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că duminică, 1 septembrie 2019, a fost constituit Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidenţiale din acest an, informează Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.09.2019 - 15:52

Un element foarte interesant este că președinte al BEC a fost aleasă judecătoarea Adina-Georgeta Nicolae, iar locţiitor al preşedintelui BEC a fost aleasă judecătoarea Nina-Ecaterina Grigoraş, ambele de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Potrivit site-ului www.juridice.ro, aceste două judecătoare s-au remarcat, în luna februarie a.c., printr-o luare publică de poziție împotriva modului în care Guvernul Dăncilă a adoptat OUG 7/2019, care modifica legile Justiției.

”Subsemnații, judecători ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, dezavuează modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, fără justificarea urgenței modificării legilor justiției, fără consultarea corpului de magistrați, în virtutea principiului cooperării interinstituționale loiale și potrivit mecanismelor legale în vigoare, cu desconsiderarea principiilor și valorilor statului de drept și, în special, cu riscul îngrijorător al nesocotirii independenței magistraților. Solicităm, pe această cale, instituțiilor și autorităților implicate să acționeze respectând principiul separației puterilor în stat, în limitele constituționale și legale ale propriilor competențe, iar cu privire la actul normativ în discuție, să ia măsuri de abrogare a acestuia, în partea care excedează reglementarea privind accesul și respectiv, promovarea în profesie”, arăta documentul difuzat de site-ul juridice.ro.

Pe lista semnatarilor acestui document apar foarte mulți magistrați de la ÎCCJ, iar printre aceștia se află Grigoraş Nina Ecaterina și Nicolae Adina Georgeta.

-----------------------------------------------------------------------

Duminică, potrivit procesului-verbal încheiat cu ocazia constituirii Biroului Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidenţiale, au fost învestiţi ca membri ai BEC judecătorii Adina-Georgeta Nicolae, Nina-Ecaterina Grigoraş, Elisabeta Roşu, Adrian Remus Ghiculescu şi Simona Cîrnaru.

A fost aleasă în funcţia de preşedinte al BEC Adina-Georgeta Nicolae, care este judecător la secţia I civilă a Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Totodată, locţiitor al preşedintelui BEC a fost aleasă Nina-Ecaterina Grigoraş, judecător în aceeaşi secţie a ÎCCJ.

De asemenea, reprezentanţii partidelor parlamentare desemnaţi în BEC sunt Lavrin-Ioan Covaci (PSD), Cristian Ene (PNL), Mihai Alexandru Badea (USR), Daniela Călin (ALDE), Dorel-Constantin Onaca (PMP) şi Dora-Emese Szilagyi (UDMR).

Din BEC mai fac parte preşedintele AEP - Constantin-Florin Mituleţu-Buică, precum şi vicepreşedinţii AEP - Marian Muhuleţ şi Zsombor Vajda.

Comentarii