Cu trei săptămâni înainte de alegeri, social-democrații conduc într-un sondaj de opinie realizat de CURS. PSD ar fi votat de 32% dintre români dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare. Liberalii se clasează pe locul al doilea în obțiunile alegătorilor cu 25% intenție de vot. Alianța 2020 (USR-PLUS) ar obține 12% din voturile alegătorilor și ar ieși pe locul al treilea, urmată de ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu cu 10%.
Formațiunea fostului premier al României, Victor Ponta, ar fi votată de 9% dintre cetățenii care s-ar prezenta la urne. La limita pragului electoral se situează partidul lui Traian Băsescu. PMP ar obține numai 5% din voturi, la fel ca UDMR.
Sondajul CURS a fost realizat la nivel naţional pe un volum eşantion de 1.500 respondenţi şi are o marjă de eroare de +/- 2,5% la un nivel de încredere de 95% prin interviuri faţă în faţă la domiciliul respondenţilor. Perioada: 5 aprilie – 28 aprilie 2019.
Ce spun IMAS și INSCOP
În schimb, alte sondaje publicate în ultima perioadă îi dau drept câștigători pe liberali. Astfel, potrivit celui mai recent sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM, PNL s-ar situa pe primul loc cu 25,6% din voturi. Potrivit sursei citate, PSD ar avea 21,7% – cu zece procente mai puțin, comparativ cu sondajul CURS. Pe locul al treilea se clasează Alianţa 2020, formată din USR şi PLUS, cu 16,4%. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, ajunge la 12,2%. Partidul lui Victor Ponta, Pro România, ar avea 11,7% din opțiunile alegătorilor.
Pragul electoral ar mai fi depășit de UDMR și PMP, cotate cu 5,6%.
Sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, a fost facut intre 12 si 25 aprilie, prin telefon. Au raspuns 1.010 persoane cu varsta de peste 18 ani. Eroarea sondajului este de:+/- 3.1%.
Există și sondaje de opinie care dau PSD și PNL la egalitate. 26,9% dintre alegătorii care s-ar prezenta la vot intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP. Procentele sunt alese prin raportare la cei care exprimă o opţiune de vot clară (58,5% din eşantion). Pe locul trei se clasează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%. Pe locurile următoare se clasează ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Ar mai depăşi pragul electoral doar UDMR, care ar obţine 5%. Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi (sub pragul de 5%), în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% DEMOS.
Cum pot fi interpretate sondajele
Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
În concluzie, scăderea PSD, partid care la alegerile parlamentare din 2016 a obținut 45% din voturi, este confirmată de toate sondajele de opinie din ultima perioadă. Însă, rămâne un semn de întrebare cât de mult a scăzut partidul condus de Liviu Dragnea. Chiar dacă procentele PSD diferă în funcție de realizatorii sondajelor (între 22% și 32%), este clar că scandalul din ultima vreme, legat de modificarea legilor justiției, prin ordonanță de urgență, a provocat noi probleme de imagine PSD. În toate sondajele menționate, PNL este cotat cu 25% din voturi. Alianța 2020, USR-PLUS, se conturează ca a treia forță, dar scorul său variază între 12% și 16%, în funcție de realizatorii sondajelor.