8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăBăsescu analizează șansele Guvernului Orban. Fostul președinte a disecat fiecare partid

Băsescu analizează șansele Guvernului Orban. Fostul președinte a disecat fiecare partid

Traian Băsescu apreciază că Orban are de îndeplinit o misiune imposibilă, adresând două întrebări pe care le califică drept „hamletiene”, legate de întrunirea cvorumului necesar pentru validarea Executivului PNL și de strângerea numărului minim de 233 de voturi.

Eurodeputatul susține că sunt șanse destul de mici ca numărul de „trădători” de la PSD să fie suficient de mare pentru a-i înlocui pe cei de la Pro România, în pofida optimismului premierului desemnat, Ludovic Orban. Băsescu se mai întreabă cum va guverna PNL dacă Executivul liberal va fi învestit, în condițiile în care va avea parte de o „susținere mozaicată în Parlament”.

Băsescu a analizat public și a încercat să anticipeze comportamentul fiecărui partid politic parlamentar, la învestirea Guvernului Orban. Redăm integral pronosticurile omului care a fost „cel mai informat român”, dar care nu a „știut nici măcar 10 %”, conform spuselor sale:

PMP – va vota guvernul Orban pentru simplul motiv că atitudinea va fi consecventă cu ceea ce parlamentării PMP au făcut de la alegerile parlamentare din 2016 și până acum.

USR – va vota în favoarea guvernului Orban, cu mențiunea că ar putea să apară și mici defecțiuni. Problema USR este că ar putea să piardă câteva voturi în Parlament din cauza alianței cu Tăriceanu și a divergențelor interne.

UDMR – greu de anticipat atitudinea la acest stadiu. Tind să cred că își vor împărţi voturile dacă va fi cvorum, urmând să acorde susținere pentru următoarea nominalizare, când vor avea un protocol clar cu guvernanții.

ALDE – un partid de fripturiști, care au decis să se agațe de pantalonii doamnei Turcan și de fusta domnului Orban, pentru a mai fi transportați o dată în Parlament. Votul ALDE este sigur pentru Orban.

Minorităţile vor furniza cam 14 voturi pentru guvernul Orban – achiziționate pentru simplul motiv că aici sunt suficiente câteva milioane pentru „acţiuni culturale”, de menținere a culturii, obiceiurilor și năravurilor minorităţilor din Parlamentul României.

Pro România – partidul care, dacă votează instalarea Guvernului, va rămane în istoria PSD ca fiind definiția „potăii” care mușcă mâna care l-a hrănit. Cu siguranță, Ponta nu are complexe. La el, contează ce primește la schimb (prețul). Marea problemă este cu Tudose și ai lui, care, în interiorul Pro România, sunt altceva decât Ponta și ai lui.

Viitorii „foşti pesedişti” care, constatând că PSD nu mai are 44%, își fac socoteala că ar putea deveni peste noapte „os de Brătieni” la schimb cu garantarea unui loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020 pe lista PNL. Aici, Orban poate găsi câțiva „adevăraţi liberali” care să voteze cu entuziasm noul guvern. Nu vor fi însă suficienți pentru a compensa golul produs de Pro România”, a scris Băsescu, ieri, pe pagina sa de Facebook, înaintea votului de învestitură.

Deși numește imposibilă misiunea lui Ludovic Orban de a obține cele 233 de voturi necesare învestirii Cabinetului său, Traian Băsescu apreciază situația ca fiind „extrem de fluidă”, așteptându-se la orice deznodământ.

Eurodeputatul ia în calcul două scenarii. Dacă Guvernul o să fie votat de majoritatea parlamentară, potrivit lui Băsescu, Ludovic Orban ar urma să devină unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Klaus Iohannis își va putea adjudeca deja cel de-al doilea mandat.

În caz contar, Orban va pica drept „vinovatul de serviciu”, iar „marșul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la regimul de croazieră la viteză de siguranţă pe un drum forestier”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă