Barna explică inițiativa privind eliminarea adresei din cartea de identitate, aspru criticate

Vicepremierul Dan Barna a explicat, miercuri seară, că propunerea ca adresa să fie eliminată de pe cartea de identitate vizează simplificarea lucrurilor, nu complicarea lor.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 23.06.2021 - 22:24

„Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state (...) această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu (...) această birocraţie este nenecesară în realitate pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe”, a declarat Dan Barna, la Digi24.

Potrivit vicepremierului, identitatea persoanei este definită de CNP şi celelalte elemente, iar din august vor exista oricum noi cărţi de identitate.

„Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate (...) şi nu sunt puţini şi mai este categoria cealaltă: persoanele foarte mobile (...) În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine ca cetăţean”, a afirmat Dan Barna.

Acesta afirmă că, astfel, mai multe persoane ar putea vota, de exemplu, la alegerile parlamentare, și respins ideea că eliminarea adresei de pe cărţile de identitate ar putea duce la turism electoral masiv. 

Propunerea a stârnit un val de reacții negative, specialiștii explicând că o astfel de propunere ar putea pune probleme în privința citațiilor trimise de instanțe sau va îngreuna procesele electorale. 

Comentarii