Numai din subvenții, partidele politice au primit, în septembrie acest an, 57.279.457,44 lei, aproape 12 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Astfel, în conturile social-democraților au intrat 28.614.798,63 lei, în timp ce PNL a primit de la bugetul de stat suma de 15.882.737,13 lei (peste 3,26 milioane euro).
Pe poziția a treia se află USR, cu suma de 4.240.642,59 lei (peste 872 mii euro), în timp ce PMP a primit 1.908.289,16 lei (peste 392 mii euro).
Primesc bani, deși nu au atins pragul electoral
Pe statele de plată ale AEP se află însă și partide care nu au atins pragul electoral și nici nu sunt partide parlamentare, nefiind alese prin ”forte proprii” în forul legislativ românesc. Ele sunt formațiuni care s-au ”rupt” din partide mari, unele au avut grupuri parlamentare pe care ulterior le-au dizolvat, precum ALDE – partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Acest partid, despre care liderul său spunea înainte de alegeri că „nu are vocația opoziției”, a reușit la alegerile locale un umilitor scor de sub 3%. Asta nu i-a împiedicat să se afle pe listele de plată ale AEP cu suma de 3.471.490,71 lei (peste 714 mii euro).
Într-o situație asemănătoare se află și partidul lui Victor Ponta, Pro România, care a obținut la locale aproximativ 4,6%, deci sub pragul electoral. Suma decontată de la buget? 2.650.401,62 lei, adică peste 545 mii euro.
O situație și mai ridicolă implică Partidul Forța Națională, înființat de Teodor Meleșcanu.
Când s-a constituit, acest partid a avut patru parlamentari: fondatorul plus încă trei. Cum au intrat în partid, așa au și ieșit, însă Forța Națională încasează în 2020 suma de 424.064,26 lei, adică peste 87 mii lei de la stat.
Pe lista AEP, se afla inițial și UNPR, partidul înființat și condus de Gabriel Oprea, cu suma de 87.033,34 lei, aproape 18 mii de euro, însă plata a fost suspendată prin decizia președintelui AEP.
PSD este înglodat în datorii
Cu toate că primește sume consistente de la stat și are și capitaluri proprii, PSD are datorii mari. Deficitul exercițiului financiar 2019 arăta un minus de 60.669.714 lei, adică aproape 12,5 milioane de euro, potrivit unui raport de audit independent de pe site-ul AEP. Cum a ajuns acest partid care susținea că are un excendent consistent la finalul anului 2018, să încheie 2019 cu datorii consistente este o întrebare la care procurorii urmează să răspundă. Fostul trezorier al partidului, Mircea Drăghici este anchetat de DNA pentru că și-ar fi însușit banii din subvenții pentru partid.
Veniturile și cheltuielile din campania electorală
Pe de altă parte, AEP a început deja să publice listele competitorilor electorali care au depus rapoartele detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale efectuate cu ocazia alegerilor locale. Instituţia atenţionează că nedepunerea rapoartelor până pe 13 octombrie, ora 17.00, atrage imposibilitatea validării mandatelor candidaţilor declaraţi aleşi.
Rapoartele vor fi publicate succesiv în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe măsură ce vor fi depuse.
Până la momentul închiderii ediției, erau disponibile doar rapoartele unor candidați independenți de la nivel local.
Potrivit legislației în vigoare, contribuțiile partidelor politice și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pot proveni numai din transferuri ale fondurilor obținute din cotizații ale membrilor de partid, donații, legate și alte liberalități, venituri provenite din activități proprii, conform legii, subvenții de la bugetul de stat și împrumuturi în bani de la persoane fizice și juridice.
În ceea ce privește candidații, contribuțiile acestora pot proveni exclusiv din venituri proprii ale acestora, donații primite de la persoane fizice, împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit.