Senatul a aprobat noua lege a armelor și munițiilor cu 57 de voturi ”pentru” și șapte abțineri. Proiectul a fost inițiat de Guvernul Dăncilă, dar senatorii au aprobat o serie de amendamente care modifică radical textul actului normativ. Amendamentele cele mai importante îi aparțin senatorului PSD Tit-Liviu Brăiloiu.
Printre modificările aduse la Legea privind regimul armelor și munițiilor se numără includerea în categoria armelor de autoapărare a celor letale. Noua definiție a armelor de autoapărare – ”arme letale și neletale scurte, special confecționate pentru a împrăștia gaze nocive, iritante, de neutralizare și proiectile de cauciuc, în scop de autoapărare” Până acum, în categoria armelor de autoapărare intrau armele neletale scurte.
Brăiloiu a depus și alte amendamente, care au fost însușite și de majoritatea senatorilor. Astfel, unul dintre amendamente prevede că persoanele condamante la închisoare pe viață nu au voie să procure arme letate. Asta în condițiile în care, până acum, persoanele care au fost condamnate la mai mult de un an de închisoare nu puteau deține arme periculoase! Practic, s-au diluat serios restricțiile legale pentru accesul la arme.
Cosmin Andreica, lider de sindicat Europol a comentat efectele votului din Senat: „Vorbim despre criminali, despre tâlhari, violatori şi despre chiar cămătari, de exemplu, care mai mult ca sigur vor folosi acest context legislativ favorabil lor ca să poată să fie şi mai violenţi în săvârşirea infracţiunilor”. Au rămas, din legea în vigoare, interdicții la achiziționarea de arme letale pentru cei inculpați pentru infracțiuni privind frontiera de stat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, infracțiuni contra ordinii și liniștii publice sau de trafic de droguri.
Modificări periculoase
Potrivit unei alte modificări la textul proiectului de lege, ”armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitatea şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor, dacă în acest sens s-a emis o hotărâre judecătorească rămasă definitivă”. Nu în ultimul rând, a dispărut și precizarea conform căreia se permitea deținerea a doar două arme de foc. Un amendament votat de Senat prevede că persoanele menționate de lege pot deține ”un număr nelimitat de arme de apărare și pază”.
În plus, cantitatea de muniție pe care o poate avea deținătorul a fost mărită. Este vorba de 100 de cartușe (față de 50) în cazul armelor de apărare și pază și 500 (față de 300) în cazul armelor de vânătoare. Senatorii au votat și ca armele să poată fi păstrate oriunde în casă, nu neapărat în seif, ca până acum.
Specialișții avertizează însă că modificările vor duce la înmulțirea accidentelor. Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol: ”A fost eliminată și obligativitatea eliminării unui curs de specialitate pentru folosirea acestor arme și sigur că în situația unor dereglaje psihologice, a unor stări de stres, de frică, de nervi, orice persoană care va avea la îndemână o astfel de armă o va putea folosi. ”
Potrivit legii în vigoare, legitima apărare poate fi atât în cazul unui atac direct pe stradă, cât și pentru respingerea pătrunderii unui hoț în locuință, în condițiile în care reacția proprietarului este proporțională cu gravitatea atacului. Doar un judecător va decide însă dacă împușcarea unei persoane a fost justificată sau nu de nivelul pericolului.
Decizia finală va fi luată de deputați
Pentru ca modificările la legea armelor să intre în vigoare, ele trebuie votate și de Camera Deputaților, for decizional. În Senat, proiectul a trecut atât de rapid, încât liberalii au început să îl conteste abia după ce a fost votat. Ei au dat vina pe raportul de la comisie, care ar fi fost diferit de ceea ce se așteptau ei, reguli mult mai stricte pentru deținerea de arme de foc.
Peste 71.000 de români au acum permis de port-armă. Iar în registrele Poliţiei, sunt înregistrate peste 270.000 de arme.