1.3 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăPoliticăAnul 2022 a fost cel mai dificil pentru Diplomația română, după 1989

Anul 2022 a fost cel mai dificil pentru Diplomația română, după 1989

Anul 2022 a fost cel mai dificil pentru Diplomația română, după anul 1989, consideră ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Această opinie este prezentată într-un raport intitulat „Reperele acțiunii diplomatice a României. Realizări și cifre – 2022”. Ministerul Afacerilor Externe a publicat acest raport la data de 29 decembrie 2022.

„Anul 2022 a fost, fără îndoială, cel mai dificil an al diplomației române de după 1989, fiind marcat, la nivel regional și global, de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Pacea de pe continentul european, unde cetățenii nu au mai experimentat asemenea situații de la al Doilea Război Mondial, a fost zdruncinată, iar modul în care ne raportăm la scopul și mijloacele acțiunii noastre diplomatice s-a schimbat în mod radical. Diplomația română s-a adaptat rapid la noua realitate, acționând ca o veritabilă „diplomație de război”. Ca diplomați, nu pierdem niciodată din vedere scopul acțiunii noastre, acela de a servi interesele țării noastre și ale cetățenilor români, iar pentru aceasta, în ultimele luni, ne-am folosit întreaga capacitate de adaptare, acțiune și inovație. ,,Diplomația de război” pe care o facem din februarie până acum ne-a testat abilitățile, rezistența, reziliența, capacitatea de descoperi căi noi de acțiune și a inclus, fără a exagera, curajul de merge înainte în cele mai grele momente”, a precizat ministrul Aurescu în deschiderea raportului.

Diplomația română continuă campania pentru intrarea în Schengen

Documentul publicat de MAE are 83 de pagini. Există și un paragraf referitor la intrarea României în Spațiul Schengen. Raportul precizează că MAE a obținut schimbarea poziției unor țări care nu doreau intrarea României în Schengen. Este vorba de „țările care, la momentul 2011, se opuneau acestui demers: Germania, Franța, Finlanda, Olanda, Suedia”. Numele Austriei nu este indicat la acest capitol.

Eforturile pentru intrarea în Schengen „vor continua în 2023, pentru obținerea unui rezultat pozitiv în cel mai scurt timp posibil”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hezbollah a lovit cu drone câteva „ţinte militare sensibile” la Tel Aviv

Hezbollahul libanez a declarat că a lansat marţi seară drone asupra "unor ţinte militare sensibile" la Tel Aviv, după atacuri israeliene mortale la Beirut...

SUA a reușit să convingă Israelul și Hezbollah să implementeze o încetare a focului timp de 60 de zile

Israelul și Hezbollah urmează să implementeze miercuri o încetare a focului timp de 60 de zile, ca parte a unui acord propus de Statele...

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă