13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăAlegerile locale din septembrie, sub semnul întrebării

Alegerile locale din septembrie, sub semnul întrebării

Amânate deja o dată din pricina pandemiei de coronavirus, alegerile locale ce ar trebui să aibă loc peste două luni în România rămân sub semnul întrebării. Politicienii își fac calcule de zor ce au de pierdut ori, dimpotrivă, de câștigat prin amânarea a doua oară a scrutinului ce trebuia să se desfășoare în primăvară și care a fost reprogramat în 27 septembrie și acționează în consecință.

Pro România, prin Victor Ponta, a cerut amânarea pentru ca numărul de infectări să nu explodeze prin prezența oamenilor în secțiile de vot. De partea cealaltă a eșicherului politic, USR nu numai că vrea alegeri locale la sfârșitul lunii septembrie, ba chiar la vrea în două zile, ca să se păstreze distanțarea socială.

O variantă exclusă de Marcel Ciolacu, liderul interimar PSD catalogând-o drept „o tâmpenie”. Șeful PSD îi cere lui Ludovic Orban să transmită public ori să vină în fața parlamentarilor și să anunțe dacă Guvernul poate organiza în condiții bune scrutinul din 27 septembrie.

„Nu am spus că nu le vrem alegeri locale, eu vreau ca premierul Orban să vină în Parlament şi să spună dacă se pot face sau nu aceste alegeri. Am intrat în calendarul electoral şi nimeni nu ne spune dacă se pot ţine aceste alegeri sau nu se pot ţine.”, cere Marcel Ciolacu.

În ultimele zile PSD a tot acuzat PNL că vrea să mute data alegerilor mai spre sfârșitul anului după ce ar fi înțeles din sondaje că stă prost dar, în același timp, deputatul Marian Cucșa, ales ALDE și acum în Grupul politic PSD, depune un proiect de lege privind amânarea alegerilor.

„Datele oficiale pe care guvernul şi-a fundamentat prelungirea stării de alertă indică 1.600 cazuri noi pe zi în luna august şi o creştere exponenţială a cazurilor noi de coronavirus în perioada următoare. În acest scenariu pare o iresponsabilitate să se organizeze alegeri locale în 27 septembrie 2020.”, arată deputatul Marian Cucșa în expunerea de motive.

Surse din interiorul PSD și PNL susțin că partidele cu primarii cei mai mulți în țară ar lansa ipoteza amânării alegerilor pentru a-i ține pe posibilii „traseiști” în joc de glezne.

Tot mai des se vorbește că decizia finală privind alegerile se va lua după 18 august, data limită de depunere a candidaturilor. Se vor cunoaște atunci numele acelor primari ori șefi de Consilii Județene care și-au depus candidaturi la alte partide decât cele pentru care au fost aleși în 2016 și, în eventualitatea unei a doua amânări, instituțiile publice vor fi conduse în următoarele luni de alte persoane iar ei și-ar pierde astfel un important avantaj electoral.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă