13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăAlegerile interne repornesc conflicte: USR și PLUS luptă pentru putere în același...

Alegerile interne repornesc conflicte: USR și PLUS luptă pentru putere în același partid

Miza este uriașă ținând cont că rezultatele ar putea duce la dispariția oricărei urme identitare a PLUS în cadrul formațiunii.

În urma alegerilor din acest weekend, mulți membri s-au acuzat reciproc de fraudarea scrutinelor și de folosire a metodei „autobuzelor” pentru a înclina balanța în favoarea unuia dintre candidați.

Cel mai important conflict a pornit în Focșani între cele două facțiuni din noul partid – cei veniți pe filiera USR și cei veniți pe filiera PLUS. După o zi plină de acuzații și în care a fost nevoie de intervenția Poliției, formațiunea a fost nevoită să amâne alegerile interne pentru finalul lunii iunie. Filialele USR PLUS trebuie să organizeze alegeri interne astfel încât noile conduceri municipale și județene să se instaleze în funcții înainte de congresul din 2 octombrie la care se va alege o nouă conducere la nivel central.

Pentru funcția de președinte al organizației municipale USR PLUS Focșani au intrat în cursă secretarul de stat Corina Atanasiu, care până acum a ocupat funcția de președinte USR Focșani și subprefectul Radu Țigănuș, care a fost președinte PLUS Vrancea până la fuziunea cu USR.

Radu Ţigănuş, subprefect şi fost președinte al PLUS Vrancea, lansează acuzaţii de fraudă electorală la adresa secretarilor de stat Corina Atanasiu și Liviu Mălureanu, care candidează pentru a conduce USR-PLUS Focșani și respectiv USR-PLUS Vrancea.

Țigănuș a făcut duminică un live din sediul USR pe pagina sa de Facebook și a acuzat că alegerile sunt fraudate de Atanasiu și Mălureanu. El a acuzat că pe timpul votării, existau persoane cu buletine precompletate în fața secției care îndrumau membrii să își exercite drepturile electorale. Ulterior, liderul PLUS a șters filmarea de pe pagina sa de Facebook, însă imaginile au rămas în spațiul public.

Candidat unic la Râmnicu Vâlcea

Organizarea alegerilor a fost criticată însă în mai multe filiale din țară. În Râmnicu Vâlcea, Romeo Odochian a candidat singur și a câștigat, alături de Georgiana Gheorghiu și Simona Udrea. Unii membrii au acuzat însă legăturile de rudenie dintre conducerile filialei și candidații câștigători, dar și impunerea lor prin metoda „autobuzul”. „Votanți pe model autobuz, unii atât de deștepți că votează cu lista la vedere. Comisie electorala din doi membri USR, unul din alta filială, celălalt cu nevasta candidat. Când am vrut să văd candidaturile și actele filialei, eu fiind membru BJ (organizator al AG-urilor), nu mi s-a permis accesul că cica n-am GDPR semnat. La alegeri mi s-a cerut buletinul. N-am vrut să îl dau fără să văd GDPR semnat. Nu am primit. N-ai cum să votezi democratic într-un proces electoral netransparent și imoral”, a scris un membru USR PLUS Vâlcea, subliniind că a preferat să nu participe la vot.

 

„Am sesizat toate organele statutare din cadrul partidului, procesul de vot nu este legal și statutar întrunit, buletinele de vot nu sunt ștampilate, urna nu e ștampilată, comisia e numită nestatutar, am găsit membri USR care aveau buletine precompletate cu bifele pe candidații care trebuie să iasă. Aștept de la conducerea națională a USR să se implice astfel încât procesul electoral intern să fie unul statutar și legal”. RADU ȚIGĂNUȘ, FOST PREȘEDINTE PLUS VRANCEA

 

TEHNIC VORBIND

Alegeri

Filialele USR PLUS din toată țara sunt în plin process electoral, fiind primele alegeri interne după ce USR și PLUS au fuzionat.

Acuze

Foștii membrii PLUS, dar și o parte dintre membrii USR acuză incorectitudinea organizării scrutinului.

Congres

USR PLUS se pregătește pentru congresul care a fost anunțat pentru data de 2 octombrie. Momentan, singurul candidat cert este Dan Barna.  

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă