-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialSerial Rl. Răzvan Sava, candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 4: Nu-mi place...

Serial Rl. Răzvan Sava, candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 4: Nu-mi place să mă lamentez. M-am gândit la soluții de fiecare dată

Actualul primar interimar al Capitalei, Răzvan Sava, este candidatul PNL la Primăria Sectorului 4. Liberalul a declarat, într-un interviu pentru “România Liberă”, că nu-i place să se lamenteze: “N-am făcut-o nici când cu Arena Naţională, nici când cu problemele de la Eroilor, nici cu deszăpezirea, nici cu problemele de la RADET”. Planurile lui Sava sunt să reabiliteze toate blocurile din sector, să promoveze Delta Văcărești și să monteze camere de supraveghere ca să sporească protecția locuitorilor. 

Rl: De ce candidaţi?

Răzvan Sava: Pentru că sunt un om realizat din punct de vedere profesional şi cred că trebuie să fac ceva şi pentru comunitate. Să dau ceva şi celorlalţi. Mai ales că Sectorul 4 are nevoie acum mai mult decât niciodată să se dezvolte. Eu pot veni cu o asemenea viziune.

Rl: Aveţi un motto?

R.S.: Da, am. Oriunde ai fi, orice ai face, fă ceva şi pentru semenii tăi. Nu cred că în viaţă e obligatoriu să nu-ţi pese de alţii ca să-ţi fie bine. Dimpotrivă, cred că nu vei fi niciodată împlinit dacă nu faci ceva și pentru semenii tăi.

Rl: Ce studii aveţi şi cum credeţi că vă vor ajuta în mandatul de primar?

R.S.: Sunt de profesie inginer şi am terminat Politehnica. Mă ajută pentru că sunt un om organizat în gândire şi acţiune. În plus, sunt omul soluţiilor. În general, cred că inginerii sunt orientaţi spre soluţii. Nu-mi place să mă lamentez. N-am făcut-o nici când cu Arena Naţională (cu lipsa avizului ISU), nici când cu problemele de la Eroilor, nici cu deszăpezirea, nici cu problemele de la RADET. M-am gândit la soluţii de fiecare dată. Şi mai e ceva, sunt un om riguros. Ştiu ce înseamnă să respecţi regulile şi standardele şi asta e un plus când lucrezi într-o instituţie.

Rl: Care a fost primul loc de muncă şi ultimul sau cel actual?

R.S.: Eu am avut propria mea firmă de instalații. Am fost manager și antreprenor. Am pus-o singur pe picioare. Ştiu ce e aceea piaţă liberă. Am fost apoi ales primar interimar la Capitală şi am renunţat la firmă. Cumva, experienţa de la Primăria Generală m-a stimulat să rămân în zona politic-administrativă.

Rl: Care este cea mai importantă realizare din viaţa dvs?

R.S.: Cred că firma. Am creat câteva zeci de locuri de muncă. Sunt oameni pentru care eu am avut o responsabilitate. Ştiu, am fost un mic antreprenor, nu e ceva de anvergură, dar să ştiţi că firmele mici sunt motorul economiei. Eu am fost mândru de ce am făcut.

Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?

R.S.: Marea problemă în sectorul 4 e că anveloparea blocurilor nu s-a făcut ca în alte sectoare. Aici lucrurile sunt mult rămase în urmă. Oamenii vor nu doar confort termic, vor să plătească mai puţin la întreţinere, asta înseamnă mai mulţi bani pentru altele de care au nevoie. De asemenea, cred că după plecarea fostului primar, s-a instalat un fel de haos în sector şi nu e bine. Ştiţi cum se zice – căderea domnilor, bucuria nebunilor. Sectorul a încăput acum pe mâna unor diletanţi de la PSD şi asta nu e bine.

Rl: De ce credeţi că predecesorii dvs nu au făcut mai multe pentru sector?

R.S.: Fostul primar a făcut destul de multe, nu aici avem a-i reproşa ceva. Sectorul 4 s-a ridicat de foarte jos în mandatele domnului Cristian Popescu. Oricine ar avea ceva să-i reproşeze va trebui să se raporteze şi la această realitate. Că a început să schimbe faţa sectorului. Dar mai sunt multe altele. Cum am spus, anveloparea blocurilor. E mult întârziată şi va fi prioritate în mandatul meu de primar.

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreţi să îl implementaţi în mandatul dvs?

R.S.: Eu sper în primul rând ca Pasajul de la Sudului să se termine până la 30 iunie, cum s-au angajat constructorii. Asta pentru că sunt azi şi Primar General şi e în responsabilitatea noastră pasajul de la Piaţa Sudului. Stau pe capul lor, nu-i las nici să respire. Că aşa-i la noi. Dacă primarul nu veghează, muncitorii se lasă pe tânjală. Pe urmă, va fi anveloparea blocurilor. Trebuie începută rapid astfel încât în maximum doi ani să acoperim jumătate din blocurile din sector. Mai e problema cu Delta Văcăreşti, care trebuie să devină un spaţiu de agrement protejat. Acolo e o bijuterie a naturii şi trebuie să avem grijă de ea.

Rl: Aţi studiat proiectele contracandidaţilor? De care dintre ei vă temeţi?

R.S.: De nici unul. Am mai spus. Unul din ei e primarul interimar al sectorului 4 şi a reuşit să demonstreze oamenilor în ultimele şase luni că nu merită să fie votat. Îmi respect contracandidaţii, dar din păcate n-am văzut la ei nici viziune şi nici soluţii. Dar, cine ştie, campania abia a început…

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Aţi candida ca independent?

R.S.: Nu cred că aş candida independent. Dintr-un motiv simplu. Ca primar trebuie să ai şi un Consiliu, o majoritate politică, altfel nu poţi realiza mare lucru. Şi bucureştenii au avut ocazia să vadă asta în repetate rânduri. Sprijinul unui partid poate nu e aşa important în candidatură, cât după ce ajungi primar. Dar, sigur, e mai simplu să comunici cu mulţi oameni când ai o echipă de partid în campanie. Ei pot duce mesajul tău mai departe.

Rl: Ce obiective turistice din sector aţi promova în faţa turiştilor?

R.S.: Cum am spus. Cu Delta Văcăreşti am planuri mari. Poate fi un obiectiv turistic cu adevărat de senzaţie.

Rl: Ce soluţie aveţi pentru lipsa locurilor de parcare?

R.S.: Trebuie să identificăm spaţii în care să construim parcări publice pentru cei care vin în sector, care lucrează la firme sau instituții. Poate chiar undeva lângă staţiile de metrou. Pentru cei care locuiesc aici cred că e nevoie de o lărgire a carosabilului acolo unde e posibil şi, la fel, identificarea unor locuri între blocuri care să fie spaţii de parcare, fără a afecta în vreun fel zona verde.

Rl: Ce propunere aveţi pentru a avea un sector mai curat?

R.S.: Cred că trebuie să verificăm contractele cu firmele de salubritate şi mai ales dacă ele respectă standardele din aceste contracte. Dăm mulţi bani, din bugetul public, din banii cetăţenilor, acestor firme şi ele nu au nicio scuză să nu-şi facă treaba. Contractul e contract şi trebuie respectat. Eu nu voi face nicio concesie. Eu am amendat firmele de deszăpezire când a căzut prima ninsoare şi nu s-au mobilizat nici la timp şi nici la capacitatea promisă. La a doua ninsoare s-a văzut diferenţa. Vedeţi? Nu e greu. Trebuie doar să fim corecţi unii cu alţii, în baza contractelor şi să aplicăm sancţiuni, dacă e cazul.

Rl: Cum vă gândiţi să îmbunătăţiţi protecţia locuitorii din sector?

R.S.: Sunt zone cu risc mai mare de infracţionalitate. Acolo vrem să instalăm camere de supraveghere, după model occidental. Paza bună, trece primejdia rea. Când ştii că cineva se uită la tine, parcă nu-ţi mai vine să încalci legea. De asemenea, Poliţia comunitară trebuie să iasă din inerţie. Vreau oameni profesionişti acolo, bine pregătiţi, care să fie prezenţi în sector şi să acţioneze la fel ca şi colegii lor de la IGP. Statutul lor nu trebuie să fie diferit.

Rl: Ce părere aveţi de construirea unei moscheei în Bucureşti? Dar Catedrala Neamului credeţi că este necesară?

R.S.: Nu e un moment bun pentru construirea unei moschei în Capitală. Catedrala Neamului e o construcţie începută, trebuie să continue. Ca inginer, n-o să zic niciodată să dărâmăm ceva, dacă are toate avizele de legalitate.

Rl: Vă temeţi de DNA? Aveţi vreun dosar?

R.S.: Nu. Nu mă tem şi n-am niciun dosar.

Rl: Aţi luat vreodată mită? Dar aţi dat?

R.S.: Nici, nici. Niciodată.

Rl: Puteţi fi şantajat cu ceva?

R.S.: Cu nimic.

Rl: Ce avere aveţi?

R.S.: Declaraţia mea de avere este publică şi poate fi consultată pe site-ul Primăriei. Nu sunt un om sărac. Vin din sectorul privat.

Rl: Ce întrebare lipseşte din acest interviu?

R.S.: Multe întrebări pot fi puse despre sectorul 4, despre problemele oamenilor. Dar n-am avea niciodată spaţiu să vorbim despre toate. Eu mai am un motto, că tot m-aţi întrebat la început şi mi-a prins bine în viaţă – să faci mai mult şi să vorbeşti după ce faci şi nici atunci prea mult. Eu zic că sunt omul faptelor şi mai puţin vorbăreţ.

Campanie Rl Pe cine alegi?

România liberă vă prezintă interviuri cu toți candidații la primăriile din București. I-am întrebat pe candidați despre experiența lor, despre proiectele cu care vor să fie aleși, despre locurile de parcare, dar și despre construirea Catedralei Mântuirii Neamului și a moscheii.

Interviu cu Daniel Băluță, candidatul PSD la Primăria Sectorului 4: N-am cu ce să fiu șantajat. Am depus plângere la Poliție pentru amenințare și șantaj

Dan Marin Ștefănel, candidatul PMP pentru Sectorul 4: Aș prefera să văd la nivelul Capitalei un singur conducător, nu șapte împărați

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Vremea s-a răcit în toată țara: temperaturile au scăzut semnificativ, ger și viscol la munte

Temperaturile rămân scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, cu valori nocturne între -10 și 0 grade Temperaturile au scăzut brusc în întreaga țară, maximele zilei...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă