Candidatul PNL Răzvan Mironescu la Primăria Sectorului 6 a declarat pentru “România Liberă” că “faptul că am reuşit să fiu ales în 2012 de locuitorii Sectorului 6 să-i reprezint în Parlamentul României reprezintă o încununare, dacă vreţi, a carierei mele profesionale. Cred că nu am dezamăgit pe nimeni nici înainte, nici în funcţia de deputat, şi cu atât mai mult doresc să mă ridic la înălţimea aşteptărilor în funcţia de primar al Sectorului 6”.
Rl: De ce candidaţi?
Răzvan Mironescu: După aproape un mandat întreg de deputat ales în sectorul 6 şi după o activitate care a început în sector în 2005, când m-am înscris în PNL, filiala sectorului 6, mi-am dat seama că este momentul să trec la un alt nivel, şi anume să pot rezolva probleme concrete ale cetăţenilor din sector, pentru că în toată această perioadă am cunoscut foarte bine aceste probleme, le-am înţeles, le-am găsit originea şi am identificat şi soluţiile. Din poziţia de deputat, prerogativele instituţionale ale funcţiei nu-mi permit să mă aplec foarte direct asupra problemelor cetăţeneşti din sector, pentru că ele ţin de administraţia locală, mai puţin de administraţia centrală, şi de aceea mi-am depus candidatura pentru funcţia de primar al Sectorului 6, pentru a putea, din această poziţie, să fiu direct implicat în rezolvarea problemelor.
Rl: Aveţi un motto?
R.M.: Da, „Mă ţin de cuvânt, am soluţii!”.
Rl: Ce studii aveţi şi cum credeţi că vă vor ajuta în mandatul de primar?
R.M.: Consider că din punct de vedere al experienţei profesionale am tot ce-mi trebuie pentru a fi un primar foarte bun, sunt inginer constructor de profesie. Am făcut Facultatea de Construcţii Hidrotehnice, o specializare complexă, care îmbracă atât aspecte legate de construcţii civile, cât şi cele de lucrări edilitare, care sunt foarte des întâlnite într-un sector al Capitalei. De asemenea, am o experienţă de 20 de an în mediul privat, am făcut şi un MBA în administrarea afacerilor la o prestigioasă universitate americană şi, nu în ultimul rând, experienţa administrativă din mandatul de deputat, care m-a ajutat foarte mult să înţeleg mecanismele de funcţionare ale administraţiei, hăţişul legislativ şi toate aspectele legate de derularea unei activităţi administrative în condiţii depline de legalitate.
Rl: Care a fost primul loc de muncă şi ultimul sau cel actual?
R.M.: Primul loc de muncă a fost imediat după ce am terminat Facultatea de hidrotehnică, în anul 1992, pe şantierul Fabricii de pâine Lujerul, care atunci era parţial în construcţie, funcţiona doar secţia de pâine, eu am fost ca inginer stagiar responsabil de construcţia secţiei de patiserie şi a unui siloz. Întâmplarea face ca, după ani, atunci stăteam în sectorul 3 şi primul loc de muncă a fost în sectorul 6, acum să vin în sectorul 6 şi să lupt pentru a deveni primarul acestui sector. Ultimul loc de muncă a fost la firma pe care am înfiinţat-o împreună cu fratele meu, în 1997, şi de unde bineînţeles m-am retras în 2012, în momentul în care am devenit deputat.
Rl: Care este cea mai importantă realizare din viaţa dvs?
R.M.: Este fiul meu în vârstă de 10 ani, pe care îl iubesc foarte mult şi a cărui educaţie mă preocupă în fiecare zi. Ca realizări profesionale, consider că faptul că am reuşit să fiu ales în 2012 de locuitorii Sectorului 6 să-i reprezint în Parlamentul României reprezintă o încununare, dacă vreţi, a carierei mele profesionale. Cred că nu am dezamăgit pe nimeni nici înainte, nici în funcţia de deputat, şi cu atât mai mult doresc să mă ridic la înălţimea aşteptărilor în funcţia de primar al Sectorului 6.
Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?
R.M.: Cea mai gravă problemă este, fără îndoială, curăţenia. Curăţenia în Sectorul 6 lasă mult de dorit din cauza unei combinaţii de aspecte subiective ţi obiective. Cel obiectiv este legat de situaţia delicată, ca să nu-i spun dezastruoasă în care se găseşte firma care în momentul de faţă se ocupă de serviciul de salubrizare din Sectorul 6. Consider că o dată rezolvată această problemă a curăţeniei în mod legal, modern şi eficient atât în privinţa costurilor, cât şi al efectelor activităţii respective, ne putem apleca cu resursele primăriei şi cu proiectele pe care le am în rezolvarea celorlalte probleme.
Rl: De ce credeţi că predecesorii dvs nu au făcut mai multe pentru sector?
R.M.: În 2012 situaţia Primăriei era dezastruoasă, gradul de îndatorare era de 70%. Imediat atunci, în 2013, printr-o ordonanţă de guvern s-a limitat gradul de îndatorare al administraţiilor locale la 30%. Deci vă daţi seama, Primăria Sectorului 6 a trebuit să taie dintr-o dată o mulţime de contracte de servicii care asigurau curăţenia parcurilor, întreţinerea spaţiilor verzi, chiar şi suplinirea problemelor legate de salubrizare ş.a.m.d. A fost menţinută doar activitatea de reabilitare a blocurilor pentru că era deja începută, nu se putea întrerupe. Dar toate aceste economii au însemnat nişte probleme, nişte neîmpliniri şi nişte nemulţumiri ale cetăţenilor, dar ele au trebuit să fie făcute pentru a încadra bugetul primăriei în acest grad de îndatorare, de 30% legal. Putem discuta despre aspectele legate de resursa umană, unde sunt probleme legate de salarizare, nu în toate posturile se pot aduce oameni bine pregătiţi profesional din cauza faptului că salariile în administraţia locală sunt foarte mici, de aceea nici eficienţa nu este cea dorită şi productivitatea în special. Şi atunci este un complex de factori care a dus la acumularea unor nemulţumiri din partea oamenilor privind multe aspecte legate de administraţia publică locală din sector. Situaţia financiară a sectorului este mult mai bună, lucrurile se pot rezolva prin organizare şi urmărirea atentă a proiectelor.
Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreţi să îl implementaţi în mandatul dvs?
R.M.: De fapt sunt două proiecte a căror implementare aş putea spune că este egal de importantă. Primul se referă la spaţiile verzi. Vreau ca Sectorul 6 să devină acea oază de verdeaţă care a fost odată şi voi depune toate eforturile ca lucrul acesta să se întâmple cât mai repede şi cât mai durabil, păstrând un nivel al costurilor foarte bine controlat. Proiectul se intitulează “Amenajări de spaţii verzi şi mini-parcuri” şi am în vedere inclusiv crearea de locuri mixte, adică parcări şi spaţiu verde. A doua problemă este reabilitarea termică a blocurilor. Este vorba de eficientizarea energetică inclusiv cu înlocuirea coloanelor de apă caldă şi căldură şi, dacă este cazul, înlocuirea elementelor de reglaj din subsolurile blocurilor. Avem o colaborare foarte bună cu RADET, iarna trecută am făcut chiar un hotline pentru rezolvarea operativă a problemelor din sector.
Rl: Aţi studiat proiectele contracandidaţilor? De care dintre ei vă temeţi?
R.M.: Da, dar de fapt nu prea am avut ce studia, pentru că proiectele contracandidaţilor sunt de-a valma şi nu se referă decât la lucruri generale “vom face de toate”. Cum, în ce fel, din ce resurse, care este etapizarea, cum se discută despre prioritizare, nici un cuvânt. Deci aceleaşi promisiuni demagogice electorale pe care le-am auzit din 1990 încoace, doar 10% dintre aceste proiecte ar putea fi sustenabile. Nu mă tem de nici un contracandidat. Bineînţeles că bătălia principală se dă cu candidatul PSD, ceilalţi fiind independenţi sunt puţin importanţi.
Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Aţi candida ca independent?
R.M.: Nu aş candida ca independent, pentru că ştiu că nu aş avea nici o şansă să-mi pun proiectele în aplicare. Uitaţi-vă la candidaţii independenţi care nu au avut consiliul local de partea lor şi nu au reuşit să facă nimic. În 2016 eu nu mai cred în independenţă, nimeni nu mai este independent în momentul de faţă, fiecare mai devreme sau mai târziu va ajunge să servească nişte interese de partid. Aşa că, consider o mare păcăleală şi un mare afront adus electoratului orice candidatură asumată independent.
Rl: Ce obiective turistice din sector aţi promova în faţa turiştilor?
R.M.: Lacul Morii. Am deja un proiect pentru viabilizarea şi înfiinţarea unei aşa numite “zone de agrement Lacul Morii”. Concret, am programat deja o întâlnire cu Administraţia Apelor Române, care administrează Lacul Morii, să vedem în ce măsură împreună cu ei şi cu Primăria generală a Capitalei putem să viabilizăm Lacul Morii. Este vorba despre un drum care poate fi amenajat de Primăria Sectorului 6, care să înconjoare jumătate din Lacul Morii din zona străzii Mehadia până la peninsulă, deci un drum pe marginea lacului şi bineînţeles amenajarea coronamentului lacului în aşa fel încât să poată să fie şi pistă de biciclete şi pentru alergare etc., apoi salubrizarea şi închiderea zonei adiacente acestui drum, care iarăşi este în sarcina primăriei, dar Administraţia Apele Române trebuie să ne dea în administrare peninsula pentru a putea face un debarcader pentru ambarcaţiuni cu vele, fără motor, eventual să face un circuit pentru plimbări cu un vaporaş electric pe lac şi bineînţeles acolo să putem organiza concerte, evenimente de weekend şi în general să redăm toată zona locuitorilor Bucureştiului în general, şi Sectorului 6 în particular. Vă foarte necesară această zonă în special pentru locuitorii din cartierul Militari, unde nu există o altă zonă de destindere şi relaxare.
RL: Referindu-ne la probleme concrete de cartier, cum vedeţi că se va rezolva în timp util problema transportului în special în Drumul Taberei, unde este un adevărat şantier de câţiva ani?
R.M.: Răspunsul pe care l-am primit de la ministrul Transporturilor este că începând cu trimestrul II al acestui an, deci respectiv de la 30 iunie şi până la 30 martie 2017, în mod gradual, toate lucrările de suprafaţă la metrou vor fi închise. Se va închide, practic, în fiecare trimestru câte o staţie sau două şi se va relua circulaţia în zona respectivă, cu lucrările de refacere a domeniului public, a spaţiilor verzi aferente contractului pe care Metrorex îl are cu constructorul. Sperăm ca astfel să se rezolve definitiv problema circulaţiei în Drumul Taberei. Ultima staţie care va fi finalizată va fi Râul Doamnei, celelalte înainte. Aşa este graficul lucrărilor constructorului. Problema rămâne în continuare traficul de pe bulevardul Iuliu Maniu. Am reuşit să conving consilierii generali, în lipsa altor proiecte de infrastructură – pentru că timp de 8 ani, Sectorul 6 nu a beneficiat de nici un proiect de infrastructură în mandatele lui Sorin Oprescu -, să pună în bugetul pe anul acesta, şi înţeleg că este în lucru proiectul, semaforizarea inteligentă a 14 intersecţii pe Iuliu Maniu, lucru care mai decongestiona traficul, dar nu va rezolva problema numărulu imare de maşini. Este vorba de 70% trafic de tranzit, pentru că nu există în momentul de faţă alte variante viabile de ieşire din Bucureţti către A1 şi către vest în general.
Rl: Ce soluţie aveţi pentru lipsa locurilor de parcare?
R.M.: Sunt două soluţii în principal. În primul rând, îmi propun ca din prima zi de mandat să încep identificarea şi cartarea tuturor spaţiilor virane din sector, pentru a vederea care sunt pe domeniul public şi care sunt proprietate privată. Propunerea mea vizează realizarea unor spaţii verzi plus mini parcări. Asta înseamnă o parcare semi-îngropată, iar pe planşeul ei să se amenajeze un spaţiu verde, un loc de odihnă, un loc de joacă. Acest lucru se poate face pentru orice spaţiu care are mai mult de 1.500 de metri pătraţi. Pentru locurile mai mici avem posibilitatea amplasării de smartparking-uri, acele construcţii etajate metalice, în care maşinile stau pe un carusel. Acestea sunt esenţiale cel puţin pentru zona Militari, pentru că acolo avem spaţii foarte înguste şi pot tripla capacitatea de parcare. Alte variante, voi încerca prin parteneriat public-privat să extind parcările şi pe terenuri proprietate privată în special prin construirea de parcări supraetajate.
Rl: Ce propunere aveţi pentru a avea un sector mai curat?
R.M.: Este vorba de desemnarea unui operator de salubrizare capabil, care să ofere servicii la standarde europene. Pe de altă parte, trebuie spus că va fi gratuită colectarea gunoiului menajer pentru persoanele fizice în Sectorul 6, persoanele juridice vor plăti bineînţeles un tarif – propun ca acest lucru să fie adoptat într-o hotărâre de consiliu local. O altă parte pozitivă este că se vor adopta şi niţte tarife speciale pentru cei care sunt depistaţi fără contract de salubrizare şi care scot gunoiul la stâlp sau la colţ, în aşa fel încât domeniul public este permanent plin de depozite de gunoaie. Îmi propun să fac o campanie – cu sprijinul salubrizatorului, erste trecut în caietul de sarcini – de conştientizare a cetăţenilor în privinţa necesităţii de a păstra curăţenia şi de a arunca orice tip de deşeuri doar în locurile special amenajate. Vor fi inclusiv ghene subterane şi locuri de colectare a deşeurilor reciclabile
Rl: Cum vă gândiţi să îmbunătăţiţi protecţia locuitorii din sector?
R.M.: Îmi doresc să aduc un suflu nou în special în zona de resurse umane, dar şi de pregătire la poliţia locală, în sensul în care în momentul de faţă activitatea poliţiei locale nu mă mulţumeşte deloc. Este prezentă, dar este ineficientă. Resurse materiale şi umane sunt – maşini şi echipamente, oameni -, dar oamenii nu sunt eficienţi. Este inadmisibil ca locatarii, cetăţenii să reclame că nu mai doresc locuri de odihnă în vecinătatea blocurilor pentru că seara acestea sunt ocupate de scandalagii, de beţivi şi de alte persoane care tulbură liniştea publică. Acesta este principalul atribut al poliţiei locale, cu mijloacele specifice, cu aplicarea fermă a legii, să îndepărteze toate aceste persoane definitiv de pe raza sectorului, multe dintre acestea sunt venite din zone limitrofe oraşului. Am o colaborare bună cu secţiile de poliţie din sector, aceştia chiar îşi fac meseria, au rezolvat în timp record de la lucruri simple, la lucruri complicate, legate în special de traficul şi consumul de droguri. În rest sunt lucrurile care îi deranjează pe oameni, şi anume comerţul ilegal, comerţul ambulant, care iarăşi sunt prerogative ale poliţiei locale, unde voi solicita aplicarea cu fermitate a legii.
Rl: Ce părere aveţi de construirea unei moscheei în Bucureşti? Dar Catedrala Neamului credeţi că este necesară?
R.M.: Catedrala Mântuirii Neamului este un proiect care a fost asumat de cetăţenii din Bucureşti, de guvern, de Biserica Ortodoxă Română. Consider că este un proiect care va aduce un plus atât din punct de vedere social, cât şi al vieţii spirituale din Bucureşti. Să nu uităm că în incinta catedralei va funcţiona un centru social foarte mare. Nu cred că este genul de proiect care să nu fie pe placul bucureştenilor, pentru că va avea un impact mare asupra creştinilor-ortodocşi din Bucureşti. Este discutabilă pe undeva dimensiunea proiectului, dar erste un proiect care, în momentul în care va fi finalizat, părerea mea este că oamenii vor fi bucuroşi că există. Veţi vedea că va fi plin şi multă lume din Bucureşti se va duce acolo. În ceea ce priveşte moscheea, este o problemă de acceptanţă, de consultare publică. Nu cred că trebuie impus un asemenea proiect. Eu nu-mi aduc aminte ca cultul musulman din România să fi cerut un asemenea proiect şi de asta sunt surprins de apariţia lui. Este o promisiune hazardată făcută de fostul premier Ponta în faţa preşedintelui Turciei. Lucrurile nu sunt de această natură, respectul şi toleranţa noastră faţă de religia şi cultul musulman nu implică acceptarea unui asemenea proiect. Suntem una dintre ţările model din Europa în ceea ce priveşte relaţia cu minorităţile etnice şi religioase, dar totul are o limită, adică un edificiu de acest gen poate aduce, mai ales în contextul actual de securitate, anunite complicaţii pe care nu le dorim.
Rl: Vă temeţi de DNA? Aveţi vreun dosar?
R.M.: Nu. Spre deosebire de contracandidaţii mei de la Sectorul 6, nu am şi nu voi avea nici o problemă cu legea. Sunt un om integru, nu am avut în viaţa mea decât amenzi de circulaţie şi nu cred că lucru acesta nu va fi observat de către alegători. Într-unul dintre primele sondaje pe care l-am făcut în sector, când cetăţenii au fost întrebaţi ce-şi doresc în primul rând de la un primar, pe primul loc şi pe al doilea au fost cinstea şi onestitatea. În aceste condiţii, am un contracandidat de la PSD care este urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani şi vrem să-i dăm pe mână bugetul Sectorului 6, avem un alt candidat independent care are mai multe dosare penale în urma activităţii frauduloase pe care a avut-o la Administraţia pieţelor Sector 4 şi atunci mă întreb cum se vor prezenta aceşti oameni în faţa electoratului, care îşi doreşte un primar cinstit şi onest. Eu mă pot prezenta cu capul sus, de altfel sunt primul dintre candidaţii PNL care a semnat declaraţia de integritate pe care “România Curată” a pus-o la dispoziţia tuturor candidaţilor, nu am nimic de ascuns.
Rl: Aţi luat vreodată mită? Dar aţi dat?
R.M.: Evident, nu.
Rl: Puteţi fi şantajat cu ceva?
R.M.: Nu. Ultima oară când m-am uitat nu aveam nici un schelete în dulap. Nu sunt şantajabil pentru că nu a fost nevoie ca în activitatea mea atât profesională, cât şi politică, să fac compromisuri. Este un lucru dificil în ziua de azi, toată lumea îţi cere mici favoruri, mici intervenţii. Eu sunt de acord să ajut pe toată lumea doar în limite legale, dacă ţin de voinţă şi nu de încălcarea vreunei legi.
Rl: Ce avere aveţi?
R.M.: Am o casă, am un apartament, deţin încă o proprietate împreună cu fratele meu, o clădire de birouri. Toate acestea le-am dobândit în anii de activitate în domeniul privat, deci nu au nici o cu funcţiile politice sau publice pe care le-am avut şi tocmai de aici vine siguranţa mea în ceea ce priveşte imposibilitatea de a fi şantajat sau urmărit, pentru că nu am avut nevoie să obţin foloase materiale folosindu-mă de funcţia publică pe care le-am avut-o.
Rl: Ce întrebare lipseşte din acest interviu?
R.M.: Bună întrebare! Mai erau întrebări gazetăreşti, ceva de genul “ce veţi face în prima lună a mandatului?”. Vă spun clar ce o să fac, şi anume o să construiesc echipa cât mai repede – sunt nişte concursuri care vor trebui date, aşa prevede legea – şi vreau să schimb modul de lucru în primărie. Oamenii să vină odată cu mine, eu îmi propun să vin primul şi să plec ultimul, dar nu vreau să stau singur în primărie şi mai ales pe cei care trebuie să fie pe teren nu vreau să-i mai văd stând la birou.
Citește și Campanie Rl. Pe cine alegi? Interviuri cu candidații la primăriile de sector ale Capitalei