Alegerile locale din 5 iunie vor determina cine va conduce administrația locală din România în următorii patru ani de zile. „România liberă“ vă prezintă în serial care sunt principalii candidați la primării, în reședințele de județ.
Alegerile pentru județele din Transilvania sunt dominate de lupta pentru supraviețuire a primarilor proveniți din vechiul PDL, partid care a fuzionat, între timp cu PNL. Unii dintre aceștia par de neclintit – Emil Boc (Cluj-Napoca), Dorin Florea (Târgu-Mureș), Mircea Hava (Alba-Iulia). Alții au emoții, cum ar fi George Scripcaru (Brașov). În fiefurile UDMR, candidați au rămas edilii în funcție, deși ei au probleme penale.
Cluj-Napoca: Alianță inedită împotriva lui Boc
Primarul în funcție, Emil Boc (PNL) candidează pentru un nou mandat, fiind principalul favorit, potrivit sondajelor de opinie. Dincolo de sondaje, pare greu de crezut că el va fi debarcat din fruntea primăriei, după ce a câștigat în 2004, 2008 și 2012, an în care fostul PDL, din partea căruia Boc fusese premier, era prăbușit în sondaje. De altfel, rezultatele bune din sondaje au influențat și păstrarea sa drept candidat al PNL, deși a fost contestat de prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu. Retragerea lui Boc a fost propusă și de un fost aliat politic, fostul președinte Traian Băsescu, care i-a recomandat să „predea ştafeta unuia mai tânăr şi mai bun ca el“, deși edilul are 49 de ani. Boc, care a fost premierul lui Băsescu între 2008 și 2012, i-a replicat la depunerea candidaturii: „Prietenia rămâne, sfaturile, nu“.
În încercarea de a contracara popularitatea lui Boc, cinci partide din oraș – PSD, ALDE, PNȚCD, PRM și PND – au format o alianță inedită pentru a-l susține pe independentul Octavian Buzoianu, om de afaceri. Cunoscut clujenilor mai ales pentru implicarea sa în mutarea din oraş a fabricii Ursus, al cărei director a fost timp de mai mulţi ani, Buzoianu susține că decizia nu i-a aparținut, și ar fost fost luată strict din rațiuni economice de către acționarii companiei mame.
Pentru a-l susține pe Buzoianu, PSD Cluj și-a retras propriul candidat, deputatul Aurelia Cristea care, ulterior, a demisionat din fruntea PSD Cluj-Napoca.
Din partea UDMR va candida Horvath Anna, actual viceprimar, obiectivul fiind obținerea de suficiente voturi pentru lista de consilieri, pentru a-și conserva postul de viceprimar.
Brașov: Scripcaru nu renunță
Actualul primar al Braşovului, George Scripcaru, şi-a depus candidatura, el sperând să câştige cel de-al patrulea mandat, însă pentru prima dată candidează ca independent. În 2004, 2008 și 2012 el câștigat ca membru PD, partid devenit ulterior PDL. După fuziunea PNL-PDL, Scripcaru era favorit pentru a fi nominalizat de noul PNL, dar în luna februarie a fost trimis in judecată, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. PNL i-a retras oficial sprijinul pentru a respecta codul de integritate al partidului. Inițial, liberalii au apelat la președintele organizației municipale, Adrian Oprică, dar acesta nu a fost validat de conducerea centrală, din cauza rezultatelor slabe în sondaje. În cele din urmă, PNL l-a desemnat pe Adrian Gabor, vicepreședinte al Consiliului Județean, fost viceprimar PDL între 2008 și 2012.
Și desemnarea candidatului PSD s-a dovedit extrem de palpitantă. La începutul anului, social-democrații îl prezentaseră drept candidat pe Răzvan Popa, consilier local. Adversarul său, Cătălin Leonte, a demisionat din partid în luna martie și a anunțat că va candida ca independent. În aprilie, Leonte a revenit în partid și și-a afirmat dorința de a candida, la propunerea conducerii centrale. Nemulțumirile din județ l-au făcut pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să lase decizia pe umerii conducerii locale, care a votat în favoarea lui Răzvan Popa, iar Leonte a revenit la candidatura de independent.
În cursa pentru Primăria Brașov a intrat și deputatul independent Mihai Sturzu, fost preşedinte al TSD şi membru al trupei Hi-Q.
Târgu Mureș: Florea ocolește criteriile de integritate
Actualul edil, Dorin Florea, primar din 2000, candidează ca independent, dar susţinut de PNL, partid ale cărui criterii de integritate nu le mai îndeplineşte, pentru că este trimis în judecată într-un dosar de corupţie şi urmărit penal într-un alt dosar de corupţie. Florea, care provine din fostul PDL, urma să candideze din partea PNL, dar conducerea centrală nu i-a validat candidatura. Florea a găsit însă o poriță, în înțelegere cu liberalii din județ. Copreședintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a arătat că Dorin Florea a luat decizia de a candida independent, iar PNL va susține această hotărâre. Candidatura lui Florea mai este susținută și de PNȚCD, UNPR, PSR și PND. Social-democrații l-au ales pe avocatul Sergiu Papuc (31 de ani). Formațiunile maghiare (UDMR, PCM, PPMT) îl susțin pe Soos Zoltan, independent, consilier local UDMR din 2012 şi director al Muzeului Judeţean Mureş.
Alba Iulia: Mircea Hava, greu de învins. Mircea Hava (60 de ani) candidează pentru un nou mandat din partea PNL. După 1989, Hava a fost aproape în permanență în fruntea primăriei, ca primar sau viceprimar. A fost primar între 1991 și 1992 și viceprimar între 1993 și 1996. El este primar neîntrerupt din 1996, câștigând deja cinci competiții electorale din partea PD, devenit ulterior PDL. Victoriile sale repetate l-au scos din sărite pe un alt influent lider locar. Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat după alegerile locale din 2012 că “vom aştepta să moară Mircea Hava ca să ne depunem candidatura pentru un nou mandat. Sau poate ne ajută cei de la DNA“. Însă, fiind un supraviețuitor prin excelență, Mircea Hava este singurul baron local scos de sub urmarire penală de două ori de către procurii DNA. Așa cum se întâmplă în politica românească, nu a murit nimeni, PDL a fuzionat cu PNL, iar Hava a ajuns copreședinte PNL Alba, la fel ca Atanasiu. Ulterior, Hava a devenit unic președinte al PNL, după ce Atanasiu s-a orientat către funcții la nivel central.
PSD nu pare capabil să schimbe ecuația locală, apelând la deputatul Cătălin Potor, care a candidat și în 2012 dar, în ciuda sprijinului alianței USL (PSD-PNL) a fost învins de Hava la 13 procente diferență.
Cine îi va urma lui Iohannis?
Primarul interimar Astrid Fodor (FDGR) are cele mai multe șanse de a câștiga competiția, potrivit sondajelor de opinie (51% potrivit unei cercetări plătite de PNL). În vârstă de 61 de ani, ea a preluat interimatul la primărie în decembrie 2014, după ce Klaus Iohannis, coleg în FDGR cu Fodor, a devenit președinte al României. De când este primar interimar, Fodor a renunțat la conferințele de presă săptămânale, întlnindu-se cu presa doar când are ceva foarte important de transmis. Ea s-a orientat către întâlniri cu alegătorii. ANI a declarat-o incompatibilă, pentru că a fost viceprimar, membru în CA al Colegiului „Brukhental“ și întru-un CA al unei grădinițe cu program prelungit. Fodor a contestat decizia.
Inițial, liberalii luau în calcul sprijinirea lui Fodor, dar, ulterior, și-au desemnat propriul candidat: Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, un tânăr istoric de 34 de ani. După desemnare, Pop a demisionat din funcție pentru a se dedica alegerilor. Candidatul PNL a fost consilier municipal pentru două luni şi preşedinte al Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu.
Din partea PSD va candida Ovidiu Sitterli, fostul prefect al județului. El a fost implicat într-o controversă pe plan local, după ce fostul președinte CJ, Ioan Cindrea (PSD), a fost condamant defintiv la închisoare cu suspendare în septembrie 2015. Sitterli a amânat semnarea ordinului prin care mandatul lui Cindrea înceta în urma deciziei instanței. Ordinul de revocare a fost semnat abia în matie 2016 de succesorul lui Sitterli care a demisionat din funcția de prefect pentru a candida la primărie.
Bistrița Năsăud: Campania, eclipsată de achiziții
Bistriţa a fost condusă în ultimii opt ani de social-democratul Ovidiu Creţu. Atât în 2012, cât şi în 2008, el l-a învins pe fostul edil, Vasile Moldovan, care a fost primar între 2000 și 2008 din partea PD. Acum, ambii candidează pentru un al treilea mandat: Crețu tot din partea PSD, iar Moldovan din partea ALDE. Crețu a devenit cunoscut la nivel național, după ce primăria a alocat 21.000 de lei pentru cumpărarea unei case pentru veverițele din parcul municipal. Cu toate acestea, presa a relatat că cele șase veverițe, două adulte și patru pui, nu doresc să socializeze cu oamenii. Dincolo de ironii, analizele mai serioase ale listei de achiziții au scos la iveală că s-au alocat 716.000 de lei, pentru un sistem audio-video și de vot, de cinci ori mai scump decât cel de la consiliul județean.
PNL a apelat inițial la actorul Adrian Țițieni, care, însă, a renunțat pe motiv că are prea multe contracte în derulare. Ulterior, liberalii l-au desemnat pe deputatul Stelian Dolha.
Deva: Încrengături liberale
Primarul în funcție, Petre Mărginean, fost membru PC până în 2014, candidează din partea PNL. Victoria sa este pusă în pericol de doi foști membrii PNL. În competiție, a intrat, din partea PSRO, deputatul Mircia Muntean, fost primar al Devei (1996-2012), membru PNL, dar trecut câțiva ani și pe la PSD. Muntean a fost condamnat în septembrie 2013 defintiv la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În octombrie 2014, deputatul a fost implicat într-un accident rutier la Deva, după care fugit să se ascundă în tufișuri, dar a rămas blocat pe un gard. El a dat vina pe adversarii săi politici, foști aliați, afirmând că oamenii lui Mărginean și al lui Mircea Moloț l-ar fi „vânat pe străzi, ca un câine“.
Nu degeaba apare numele lui Mircea Moloț, fost președinte al CJ din partea PNL, urmărit penal de procurorii DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție. Moloț nu mai poate candida până în 2018, dar încearcă să facă jocurile din umbră. Mircia Muntean pare să îl fi iertat pe Moloț, fiind sprijinit consistent de trustul mediatic deținut de acesta din urmă. Cei doi ar fi cointerersați de eliminarea primarului Petre Mărginean. Moloț s-a implicat și în construirea filialei ALDE pe plan local, susțindu-l pe Florin Oancea, fost membru PNL, până în 2012, când organizația locală condusă de Moloț, l-a sacrificat pentru a-l susține la primărie pe Mărginean.
Candidatul PSD la Primăria Deva a fost, până nu demult, candidat propus de ALDE la Primăria Cârjiți. În urmă cu șase luni, Emil Stoica își dădea demisia din PSD pentru a trece la ALDE, partid pe care l-a părăsit la începutul lunii martie, pentru a migra înapoi spre PSD.
Candidatul UDMR, judecat
Primarul demisionar al orașului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, candidează pentru un nou mandat la primărie, chiar dacă a fost trimis în judecată, în iunie 2015, pentru fapte de corupție. În iunie anul trecut şi-a dat demisia, iar UDMR l-a desemnat pe preşedintele Consiliului judeţean Harghita, Csaba Borboly, să candideze la funcţia de primar. Însă Raduly Robert a scăpat de controlul judiciar şi a decis să intre în cursa electorală şi a fost confirmat de UDMR. Contracandidaţii săi sunt Marius Ţepeluş – din partea PNL şi Emil Buşe – reprezentantul PSD.
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), candidează pentru un nou mandat la primărie, deși este cercetat sub control judiciar. De altfel, DNA i-a interzis dreptul de a-și exercita funcția timp de 60 de zile. Acest termen a expirat, iar Antal Arpad a revenit la primărie. Între contracandidații săi la primăria Sfântu Gheorghe se află Balint Jozsef – independent, susţinut de PPMT, Mădălin Guruianu – PNL, Rodica Pârvan – PSD şi Cătălin Lazăr – ALDE.
Alegeri în cifre
– Organizarea alegerilor va costa 350.663.000 lei
– Campania electorală va începe pe 6 mai și se va încheia pe 4 iunie
– Scrutinul este programat pe 5 iunie, într-un singur tur. Votul va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00
– Se va organiza un nou tur de scrutin doar în cazurile de balotaj și de fraudă electorală