6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTunul de 2 miliarde de Euro încaieră coaliția

Tunul de 2 miliarde de Euro încaieră coaliția

Despre ce este vorba? Liderii USR-PLUS vor să înființeze Agenția Națională pentru investițiile în Sănătate care să gestioneze cele 2 miliarde de Euro, bani din PNRR, destinați construcției noilor spitale.

Acești bani reprezintă doar 70% din totalul cheltuielilor. 30% vor fi scoși din resurse proprii. Adică, în varianta USR-PLUS tot de la bugetul de stat.

Ludovic Orban, liderul PNL, care nu se pregătește atât de mult pentru congres, precum Florin Cîțu, nu este de acord. Liberalii au un număr semnificativ mai mare de primari decât USR-PLUS. Ei ar vrea ca gestionarea fondurilor să nu fie făcute centralizat, ci descentralizat, soluție care nu convine ageamiilor din USR-PLUS, dornici de a mai avea sinecuri, iar oamenii lor, aduși de pe străzi, să gestioneze un fond imens de investiții.

Liderii USR-PLUS vin cu argumentul că înființarea agenției e trecută atât în programul de guvernare, cât și în Planul Național de Reziliență și Reconstrucție, depus deja la Bruxelles.

Doar că Ludovic Orban s-a prins de fentă. Spune că deîndată poate fi informată Comisia Europeană că beneficiarii vor fi cei care administrează spitalele și nu un organism nou înființat.

Agenția – o coțcărie

Agenția e o coțcărie de zile mari. Cică doar pentru înființarea ei sunt necesare 40 de milioane de Euro. Ca să ce? Să plimbe hârtiile și să organizeze jaful? E limpede că nu te poți risca, tu, ca stat, să dai unor imberbi fitilul și să-l aprindă înainte de a face pipi în pat.

Sunt unii care dorm cu tunul în pat, fiindcă se cred infailibili pe motiv că au promis împărțirea pradei cu generalii hulpavi, pilonii sistemului ascuns. 

Nu doar Agenția de tip tun de 2 miliarde încaieră coaliția. Dacă neomarxiștii, legați ombilical de doctrina progresistă, vor educația sexuală în școli, liberalii nuanțează: doar cu acordul părinților.

Polonia și Ungaria, țări profund conservatoare, au respins recomandările privind introducerea acestei materii în clasele celor mici.

Președintele vrea sex, nu sănătate

În coaliția de guvernare din România s-au încins spiritele și de pe urma retrimiterii Legii de către președintele Klaus Iohannis, nemulțumit de înlocuirea noțiunii de “educație sexuală” cu cea de “educație sanitară” și de introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților.

„Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătate publică. Importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică,” se arată în cererea de reexaminare trimisă de președinte Parlamentului.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Dan Barna i-a catalogat drept iresponsabili pe care se opun educației sexuale în clasele primare. „Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților,” a susținut vicepremierul. Însă tema e departe de a cataliza în jurul ei politicieni din toate partidele de la putere.
Proveniți din familiile tradiționale, mulți liberali se opun. La fel ca o serie de demnitari ai UDMR.

Greu de obținut acordul pentru votul final din Senat. Neînțelegerile au dat apă la moară opoziției PSD-AUR.

Cîțu a pețit-o pe Anisie

De la reuniunea cu tunul pe masă a lipsit premierul Florin Cîțu, cel care ar fi trebuit să medieze măcar problema Agenției Naționale pentru Investiții în Sănătate ]ntre liberalii nemulțumiți și useriștii dornici de felii mari de tort. A preferat să meargă în sectorul 2 și să-i facă Monicăi Anisie, campanie electorală pentru alegerile din sector.

Lui Cîțu i se fâlfâie de guvernare. Prezența sa tot mai intense prin filialele liberale, în căutare de voturi pentru Congresul din septembrie al PNL, arată că premierul e sigur pe el că nu va fi căzut la Moțiune. Și atunci are sictir. Campania de vaccinare a guvernului a eșuat. Ținta de 5 milioane e demult compromisă. Premierul zice acum că a fost doar o estimare.

Urcat pe valul anti-PSD, ajuns prim ministru, fără să convingă personal românii, așa cum a afirmat, se simte în putere, fiindcă are structurile de forță în spatele lui.

De ce nu votează liberalii Moțiunea?

Fraier e Ludovic Orban că face zid de protecție, ca nu care cumva, parlamentarii nemulțumiți de prestația premierului să voteze moțiunea de cenzură a PSD. Opoziția, formată din PSD, AUR ar întruni, potrivit calculelor, 204 voturi, din cele 234 necesare pentru adoptarea unei moțiuni. Puterea, compusă din PNL, USR-PLUS, UDMR, minorități ar ajunge la 262 de voturi. Doar 16 parlamentari conservatori ar putea înclina balanța. Dar cine are vână să-l înfrunte pe noul protejat de sistem?

Din întreaga tensiune profită doar piromanii. S-a văzut din administrarea marilor orașe cât de calificați în distrugeri sunt aleșii USR-PLUS.

Încă mai sunt suficienți constructori în coaliția de guvernare, altfel ne-am fi luat cu mâinile de cap de ce inițiative de modificări ale legilor ar mai fi apărut.

 

Vasile Bănescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

 

“Niciunul dintre apostolii sexualizării vieții copiilor de la vârste cât mai fragede nu pare interesat de remedierea cauzelor reale, ci doar de introducerea cu orice preț în școli, chiar fără acordul părinților, a unei materii dovedit ideologiza(n)te, deci deformatoare de firesc și de realitate”, a afirmat Vasile Bănescu, într-un interviu dat Europei libere.

  

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă