De unde a pornit această temă? Ea a pornit de la un fake news: inventarea unei afirmații atribuite lui Marian Munteanu. Acesta ar fi spus, într-o emisiune de la Antena 3, că referendumul ar fi o declarație de independență „față de UE”.
Ce contează că Munteanu era acolo în nume propriu – că el nu se reprezenta decât pe sine și, cel mult, partidul „de buzunar” din care face parte? Ce contează că el NU a zis că referendumul ar fi o declarație de independență FAȚĂ DE UE și că această interpretare a fost forțată, în fapt, de un alt lider politic? Acest fake news a fost doar trigger-ul, pretextul, pentru a lansa încă o dezinformare, încă o temă falsă.
Pentru că susținătorii și inițiatorii referendumului nu au atins nici în treacăt subiectul UE. Au emis Coaliția pentru Familie, BOR și celelalte culte vreun mesaj împotriva UE? Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată – eu unul nu cunosc nici cel mai mic exemplu în acest sens. Dar, încă o dată, ce importanță are adevărul, când fake news-ul a fost emis și răspândit în articole și pe nenumărate wall-uri de Fb? Și nu doar de „omul de pe stradă”, ci chiar de unii lideri de opinie care se doresc respectabili.
Așadar, nu pot să nu mă întreb, în continuarea celor de mai sus: de ce au nevoie de minciuni adversarii referendumului? De ce încă o minciună aruncată într-o dezbatere pe care o vor cu orice chip sabotată?
Să discutăm, însă, chestiunea și pe fond. Ar fi acest referendum, în vreun fel, anti-UE?
Frank Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a afirmat deunăzi: „Uniunea Europeană nu are competențe în acest domeniu. Dreptul familiei este de competența statelor membre”.
15 ţări din Uniunea Europeană – așadar, mai mult de jumătate dintre țările membre – recunosc, în acest moment, doar căsătoria în sens tradiţional – între un bărbat şi o femeie. Şapte state din UE au ridicat, până în prezent, căsătoria între un bărbat şi o femeie la rang de Constituţie.
Așadar, referendumul are loc tocmai pentru că în cadrul UE dreptul familiei ține de competența statelor membre. Este un act de suveranitate și de independență, dar asta în exact ACELE DOMENII care sunt rezervate suveranității și independenței statelor naționale.
Niciodată, sub nicio formă, vreun stat membru al UE nu a fost tras la răspundere pentru cum tranșează și decide în privința dreptului familiei, deci și în privința căsătoriei.
Este acest referendum o inițiativă menită să adâncească euroscepticismul? Aș spune că nu – ba dimpotrivă. Românii au aflat, cu prilejul acestei dezbateri, că UE nu e o structură tiranică ce le impune valori și instituții cu care ei nu sunt de acord. Ci este o structură în cadrul căreia își pot afirma pe domenii-cheie identitatea.
Culmea este că tocmai această propagandă corozivă și mincinoasă a antireferendarilor produce un efect în sensul euroscepticismului: propagandiștii vor ca oamenii să creadă că UE ar fi aliniată exclusiv pe linia căsătoriilor homosexuale și că a face altfel ar fi împotriva UE. Abia asta alimentează, cu adevărat, euroscepticismul.
La sfârșitul acestei săptămâni, toate temele false vor da în clocot. Vom vedea readuse pe tapet tema rușilor – „referendumul lui Putin”; tema neoprotestanților americani – care finanțează masiv campania referendumului; tema nazificării – e imposibil să nu fi văzut deja filmulețul abject cu copiii și Inchiziția, făcut de cei de la Papaya; tema politizării – în ciuda faptului că referendumul este o inițiativă civică, un grass roots susținut de trei milioane de români; tema #RoExit – cu toate că bunul-simț și logica ne arată că referendumul nu încurajează, în nici un fel, o poziție eurosceptică.
Este de ajuns ca unul sau doi indivizi să facă pe undeva o declarație neinspirată, iar o parte a mass-media întinde până la rupere coarda emoțională. Ce dacă aceste teme se bat cap în cap între ele? Ce dacă acești propagandiști care se opun cu mijloace troțkiste referendumului vehiculează idei incoerente, ilogice și schizoide? Aceste teme trebuie agitate la maxim, doar-doar mai cad în plasă câțiva nehotărâți care trebuie manipulați să stea acasă.
Referendumul este despre DA pentru definiţia firească a căsătoriei în sensul ei milenar, între un bărbat și o femeie. Referendumul e al nostru. E despre noi și suveranitatea noastră, exercitată constituțional, în cadrul Uniunii Europene.