Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Se poate frauda votul, la Referendumul pentru Căsătorie?

Cătălin Sturza 20.09.2018 - 10:12
Cătălin Sturza

Există unii influenceri care s-au specializat în alarme false.

Share

Moise Guran e unul din ei. El face următoarea teorie a conspirației: Referendumul de pe 6-7 octombrie este o repetiție a fraudării alegerilor generale de mai târziu. Argumentul? Pentru că s-a decis votarea în două zile și pentru că nu se aplică supravegherea electronică a votului la referendum.

Afirmațiile sunt incorecte factual, ilogice și contradictorii.

Dacă guvernul a prevăzut două zile de votare, asta, logic și previzibil, scade presiunea îndeplinirii baremului de validare. Ce trebuia făcut într-o zi va fi făcut acum în două. Posibilitatea abuzurilor scade.

În ceea ce privește supravegherea electronică a votului, pur și simplu nu o cerea legea. Ar fi trebuit ca guvernul să prevadă în mod special în OUG-ul de organizare a Referendumului o astfel de supraveghere. Nu a făcut-o. Face acest lucru ca referendumul să fie fraudabil? În nici un caz mai mult sau mai puțin decât alte alegeri sau referendumuri care s-au desfășurat fără acest sistem. Dacă există temerea fraudării, există și soluțiile: observatori în cadrul circumscripțiilor de vot. Sunt soluții eficiente care au funcționat în vremuri mult mai grele, în anii ‘90.

Dar, de fapt, astfel de alarmiști lansează teze false dintr-un motiv simplu: nu din temeri sincere, ci cu scopul de a crea confuzie și de a săpa încrederea oamenilor în exercițiul democratic al Referendumului.

Ținta falsurilor este distrugerea încrederii.

Așadar, să stăm bine, să stăm cu încredere și să mergem la vot! Lăsați alarmele false să urle până-și consumă bateria…

Comentarii

loading...