10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRedeschiderea şcolilor în ţările europene

Redeschiderea şcolilor în ţările europene

A trecut mai mult de o lună de când am recomandat, pe un anumit post de televiziune, consilierului primului ministru, să facă un raport detaliat cu expertiza altor state care au gestionat bine redeschiderea şcolilor în pandemie.
Şi Guvernul României a emis o normă juridică, dar insuficentă pentru nevoile, grijile şi îngrijorările părinţilor, deopotrivă cu cele ale profesorilor. A lăsat în sarcina administraţiei locale tot greul financiar şi logistic.

Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

Dacă Franţa, Germania şi Danemarca au început deja şcolile, unele dintre acestea au trecut cu brio de temeri, altele s-au confruntat cu situaţii dificile. În primele zile ale noului an şcolar, în 41 de școli din Berlin s-au înregistrat multe cazuri de coronavirus, în doar două săptămâni de la reluarea cursurilor. Mulţi părinţi refuză să-şi mai trimită copiii la şcoală, chiar cu riscul plăţii unor amenzi destul de pipărate.

Experţii britanici cer închiderea barurilor, în schimbul deschiderii şcolilor

În Marea Britanie, ţară în care se desfăşoară probabil cel mai bun învăţământ din lume, disputele dintre specialiştii epidemiologi şi guvern sunt încinse.
S-a ajuns chiar în situaţia în care, peste 1.400 de experţi, au cerut executivului ca, în cazul în care redeschid şcolile, să închidă barurile şi restaurantele.
Acest lucru este aproape imposibil pentru cabinetul Johnson, în condiţiile în care a emis vouchere de masă pentru angajaţi, în vederea încurajării unei industrii aflată pe butuci.

Falimentele se ţin lanţ în industria ospilatieră

Şi în aceste condiţii, celebrul Chef Mark Hix, administrator de cinci restaurante de lux în mijlocul Londrei, a trebuit să-şi recunoască falimentul. Covid-19 l-a lovit. Business-ul său s-a prăbuşit. A ajuns în zdrenţe, aşa cum l-a pictat presa tabloidă. A trebuit să pornească iar de jos. Şi-a cumpărat cu ultimii bani un truck-food. Reporterii The Telegraph l-au găsit pe A35 vânzând peşte într-un camion fast-food.
La temerea justificată a profesorilor de infectare cu SARS-CoV-2, guvernul a promis unităţi mobile de testare rapidă.

Britanicii vor să înceapă şcoala

Din sondajele efectuate, cei cu venituri modeste sunt cei mai interesaţi să-şi trimită copiii la şcoală, ceilalţi, mai înstăriţi, sunt împărţiţi. Şase din zece vor să se redeschidă şcoala.
La ei, influenţa media este enormă, Informaţia apărută recent în ziare că în Scoţia, unde a început deja şcoala,  s-au descoperit 27 de cazuri săptămâna trecută, mai mult în rândurile profesorilor, suscită discuţii aprinse.
Un raport prezentat recent public în Marea Britanie arată că infectările s-au produs în comunitate şi nu în şcoală.
 
 
 
 
Vocile lumii:
Potrivit BBC, vineri ministrul educaţiei din Marea Britanie a prezentat public ghidul de bune practici pentru reluarea şcolilor. Închiderea şcolilor, potrivit documentului, se va face doar ca o ultimă măsură, după ce „toate celelalte măsuri au fost epuizate.” În situaţii extreme, elevii vor fi pregătiţi online, excepţii făcând cei din grupurile vulnerabile şi copiii părinţilor care nu-şi permit ţinerea lor acasă.
 

Începerea şcolii nu trebuie să îngrijoreze. Doar un popor educat este un popor sănătos

Bulele de protecţie, ar fi o idee

Germania, care se confruntă cu protestele opozanţilor restricţiilor (în Berlin, cei 20.000 de protestatari, fiind dispersaţi de organele legii, pentru că nu respectă rigorile pandemiei), este nemulţumită de modul în care se prezintă situaţia.

În 41 de școli din Berlin, din totalul de 825, în doar două săptămâni, s-au descoperit cazuri de coronavirus.  

Sute de elevi și profesori au trebuit să intre în carantină. Nemulţumirea e mare. Mulţi nu ştiu care e riscul de infectare şi cum să se ferească în cazul apariţiei de focar, scrie The Guardian.

Nemţii cu rigoarea, francezii cu detaliul

Conforma autorităților berlineze, cazurile de coronavirus s-au înregistrat la toate grupele de vârstă.

Guvernul francez a emis unele dintre cele mai detaliate ghiduri pentru momentul în care școlile se vor redeschide. Copiii din școlile elementare vor trebui să poarte mască în orice moment. (Românii au râs de Nelu Tătaru, când a afirmat că vor fi necesare acestea şi la preşcolari n.a.) Ministrul educației de la Paris a luat această decizie, fără ca cineva să protesteze, mai ales că Franța a raportat un număr record de cazuri de coronavirus pe zi, după reducerea restricțiilor.
În Polonia, guvernul a luat decizia că cei mici nu trebuie să poarte mască, lăsând la latitudinea corpului profesoral să decidă.

Danemarca aduce tactici noi

Spre deosebire de alte țări, nu se vor face controale de temperatură la intrarea în școli.
Una dintre primele țări occidentale care și-a redeschis școlile, Danemarca, încă din aprilie, a separat copiii mici în „micro-grupuri” de 12, cunoscute sub numele de „bule de protecție”.

În şcolile daneze, clasele încep cursuri la ore diferite, astfel încât să se evite îmbulzelile. Băncile sunt situate la 2 metri una de cealaltă, măștile nefiind necesare. Cu toate aceste “ieşiri din tipar”, Danemarca a înregistrat un număr relativ redus de infecții în cadrul populației.  Expertul britanic în sănătate publică, Devi Sridhar, consultat de presa de referinţă, a explicat acest paradox prin luarea măsurilor timpurii de izolare la începutul pandemiei.
Începerea şcolii nu trebuie să îngrijoreze. Doar un popor educat este un popor sănătos.
                                                                                                                       
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă