5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiOpoziţia ar fi în stare să îngroape şi un câine pentru a-l...

Opoziţia ar fi în stare să îngroape şi un câine pentru a-l face erou naţional

 

La fel ca în timpul Ordonanţei 13, presa cu epoleţi vântură ideea că violatorii, criminalii şi cei certaţi cu legea, eliberaţi prin noua lege, pun în pericol liniştea comunităţilor. Ce nu vor să spună jihadiştii cauzei progresismului cu tinichele e că recursul compensatoriu a fost gândit de Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Dacian Cioloş. Această normă juridică stabilea că din pedeapsă se reduc 3 zile la fiecare lună de încarcerare şi fiecare deţinut are dreptul la minimum 3 metri pătraţi.

Asta după ce Avocatul Poporului a realizat un amplu studiu privind condiţiile inumane din puşcării, iar CEDO a dat câştig de cauză multor victime ale sistemului.

Parlamentul condus de coaliţia PSD-ALDE a modificat, în procesul de adoptare a legii, doar două norme, în baza concluziilor CEDO, respectiv 6 zile câştigate la lună, în loc de 3 şi minimum 4 metri pătraţi pentru un deţinut, în loc de 3 cât stabilise ­Raluca Prună.

Odată ce televiziunile aservite sistemului au anunţat apocalipsa după moartea tânărului de 25 de ani atacat de o gaşcă rivală, USR a anun­ţat că va depune  un proiect de lege de abrogare a legii privind recursul compensatoriu, în baza căreia mii de deținuți au fost eliberați din penitenciare înainte de termen.

Mai mult, avocatul Adrian Toni Neacşu a calculat cum a fost eliberat Marius Rusu, agresorul de duminică din clubul din Mediaş, care a înjunghiat mortal un tânăr de 25 de ani. “Din 4.748 zile, Rusu Marius a executat efectiv, fără beneficiul legii recursului compensatoriu – 408 zile, 3.538 de zile. La asta se adaugă 96 de zile câștigate prin munca prestată, adică un total de 3.634 de zile. Trebuia să execute cel puțin 3/4 pentru a putea fi liberat condiționat, adică 3.561 de zile. Repet, a executat 3.634 de zile efectiv. Concluzia: cu sau fără cele 408 zile din recursul compensatoriu putea fi liberat condiționat”, scrie avocatul.

Folosind emoţiile, orice manual de propagandă o spune, poţi stârni reacţii din partea comunităţii şi posibile acţiuni de luptă. Opoziţia cu epoleţi care cunoaşte dedesubtul îndemnului: “au trebuit să moară oameni” are mereu nevoie de un mort. Aşa s-a întâmplat şi după evenimentele din 10 august 2019, când un bolnav care a refuzat internarea propusă de medicii ISU şi a murit acasă a devenit erou de câteva zile.

Istoria e plină de eroi. Pe moartea lor s-au construit nu numai legende.

Ioana d’Arc a fost arsă pe rug de englezi la Roune în ziua de 30 mai 1431. Din acel moment s-a stârnit spiritul războinic al francezilor.

De la Ioana d’Arc şi până la Jean Valjean-ul Revoluţiei franceze, moartea eroică a stârnit furia maselor.

Prin anii 1996, pentru a preveni un scandal sexual la Casa Albă, un spin doctor (specialist în răsturnarea de situaţii) a pregătit un război în Balcani. Toată strategia din staff-ul preşedintelui s-a mutat în studiourile hollywoodiene. Filmul “Wag the dog” a apărut înainte ca Monica Lewinski să recunoască existenţa unei “relaţii neprincipiale” dintre o stagiară şi preşedintele Bill Clinton. Eroul filmului era un câine adus cu onoruri dintr-un război fictiv cu Albania. La scurt timp după apariţia filmului au început şi războiul din Iugoslavia şi scandalul sexual de la Casa Albă. După principiul nimic nu e întâmplător pe lumea asta. 

Revenind la oile noastre, o poză a făcut trafic pe internet în ziua ceremoniei de preluare a preşedinţiei Consiliului European de către România. Mihai Şora şi Dan Grigore apăreau înfriguraţi printre manifestanţi. Ei au valori simbolice. De aceea, specialiştii din laboratoarele secrete se folosesc de imaginea lor.

Nepoata în rol de soţie a lui Mihai Şora îl expune unor riscuri imense, este posibil ca dintr-o ieșire de asta să nu mai plece de acolo decât cu duba IML, scria în acea zi jurnalistul Mirel Curea de la „Evenimentul zilei”. “Nu mai are răbdare, vrea să-l moștenească mai repede, vrea să fie văduvă de erou căzut în luptă cu Ciuma Roșie? Omul ăsta ar trebui protejat de autorități. Ca și în cazul minorilor, care sunt protejați drastic de lege, și omul ăsta ar trebui apărat. Omul ăsta nu are copii, nu are nepoți, nu are pe cineva întreg la cap în familie?” – era de părere editorialistul.

Într-adevăr, la vârsta lui Mihai Şora se poate întâmpla orice. Neagu Djuvara s-a sfârşit din viaţă la 101 ani în urma unei pneumonii contractate pe stradă. Mihai Şora ar trebui ocrotit. Propaganda este în stare să-l facă erou dacă i se întâmplă ceva pe stradă. Nimeni nu o va învinovăţi pe nepoată că şi-a scos moşul pe viscol şi ger.

Filmul propagandei e acelaşi, doar actorii sunt ­diferiţi.    

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...

Transparență totală la vânzări auto: Certificatul „RAR Auto Pass”, obligatoriu pentru tranzacții

Măsura va preveni fraudarea kilometrajului și va garanta siguranța vehiculelor de pe piață Începând cu 1 decembrie, Registrul Auto Român (RAR) va emite certificatul „RAR...

IPS Teodosie a fost trimis în judecată. Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată la ÎCCJ

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins joi, ca fiind nefondată, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, privind constatarea nelegalităţii actelor de urmărire penală întocmite...
Ultima oră
Pe aceeași temă