9.3 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLiberalii din Snagov vor să dea rechinilor leagănul kaiacului românesc

Liberalii din Snagov vor să dea rechinilor leagănul kaiacului românesc

În Snagov, mafia imobiliară a pus ochii pe Baza Sportivă Nicolae Navasart, cunoscuta fabrică de campioni mondiali la canotaj şi kaiac-canoe. Vor să procedeze cu un spaţiu de patrimoniu naţional, precum comuniştii cu regalul Yacht-club, leagănul sporturilor nautice bucureştene. Să-l pună la podea şi să-i vândă terenul vreunui rechin imobiliar.

În complexul sportiv s-au făcut pregătirile loturilor naţionale de kaiac-canoe, în anii ’70-‘80, câştigătoare a 38 de medalii olimpice.

În memoria şi sufletul marilor campioni

Decedat în 1984, unul dintre cei mai mari antrenori sportivi români ai tuturor timpurilor, Nicolae Navasart, a fost incinerat, iar cenușa lui a fost împrăştiată, conform dorinței sale, pe apele lacului unde și-a petrecut o mare parte din viață. N-a vrut să se despartă de lac nici după moarte.

Cunoscută de sportivi drept Baza Veche sau Complexul Naţional Sportiv, locul din pădure a rămas în sufletul marilor campioni. Pe luciul Snagovului, Ivan Patzaikin a învăţat, probabil, că poţi fi campion olimpic şi vâslind cu pagaia ruptă.

Amiralul flotei de aur a kaiacului românesc a fost întrebat oare dacă este de acord distrugerea bazei şi vinderea ei vreunui magnat?

Un paradis, râvnit de rechinii imobiliari

Snagov nu este numai leagănul sportului nautic românesc, este chiar un paradis imobiliar, râvnit de rechinii imobiliari. Terenurile cu ieșire la lac sunt pentru ei “ţâţă de mâţă.”. Mereu au fost scumpe și greu de găsit. În acest an sunt alegeri locale iar samsarii de terenuri, legați de liberalii din Snagov, simt că au o nouă șansă să pună mâna pe terenuri.

Începând cu 2012, odată cu preluarea mandatului de către Marian Oancea, în Snagov nu au mai existat tunuri imobiliare și nici scandaluri mari legate de terenuri. Totuși, la fiecare patru ani, există o grupare care încearcă să-și facă loc cu forța în primăria Snagov pentru a pune mâna mai ușor pe terenurile din apropierea Capitalei.

În 2016, la Snagov, a fost o luptă dură pentru câștigarea primăriei. În presa națională au apărut articole despre cum aceeași gașcă de samsari au încercat să câștige alegerile prin intimidări și cumpărarea de voturi.

Vocile lumii

În centrul de pregătire de la Snagov, „muncă de galeră. Antrenamente zilnice, renunţări“, mărturisea Ivan Patzaichin la 40 de ani de la prima medalie din Mexic. Născut în stufărişul Deltei, la Mila 23, în Tulcea, Ivan Patzaichin a scris capitole întregi în istoria sportului, al canoei, sport pe care l-a dominat timp de 20 de ani. Şapte medalii olimpice: patru de aur şi trei de argint obţinute la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi 22 de medalii la Campionatele Mondiale, toate pregătite pe luciul de la Snagov, în mii şi mii de ore de muncă.

Clubul a fost leagănul aurului olimpic românesc. Loturile naţionale de canotaj şi kaiac-canoe, câştigătoare a 500 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene, se antrenau pe Snagov şi se recuperau în Complexul istoric

Ținta – Baza Sportivă Navasart

Conform unui studiu al Institutului Atipique Communications din anul 2008, un sfert din români recunosc că au primit bani sau cadouri pentru a vota cu o anumită formaţiune politică. O treime din cei intervievaţi declară că ştiu şi alte persoane cărora li s-au făcut propuneri financiare în schimbul votului.

Potrivit surselor din Snagov, și în acest an gruparea galbenă va recurge la aceleași mijloace ilegale pentru a obține cât mai multe voturi.

Lupta pentru 4 milioane de euro. Cât costă memoria olimpică a unei naţiuni?

Tunurile mari în Snagov au fost date în anii 2.000. În momentul de față nu mai sunt prea multe terenuri cu ieșire la lac. Singurul teren mare rămas în vizorul samsarilor imobiliari este Complexul Sportiv Nicolae Navasart. Lupta se dă pentru patru hectare de teren pe malul lacului Snagov, cu o valoare de piață de peste 4 milioane de euro.

Miza alegerilor din Snagov este baza Nicolae Navasart. Gașca liberală, alături de samsarii imobiliari, își doresc să pună mâna pe cele 4 hectare de teren, aflate pe malul lacului, iar pentru asta sunt în stare de orice, susţin sursele din comunitate.

Pe lângă terenul cu ieşire la lac, pretendenţii la scaunul de primar mai vor să pună mâna şi pe un patrimoniu naţional.

Brătianu n-a fost cu Regele Carol al ll-lea la deschiderea Yacht Clubului

 

Regele Carol al-II-lea, Prinţul Mihai, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu veneau des la Yacht Club Snagov, pe care comuniştii au distrus-o.

De pe baza sportivă – Nicolae Navasart plecau deja încălziţi sportivii participanţi la celebrele Regate de la Snagov. Amintiri ce nu ţin de memoria rechinilor.

Baza Navasart a pregătit cei mai mari canotori români şi caiacişti, multiplu medialiaţi la Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice.

În această bază s-a călit Ivan Patzaikin pentru cele patru medalii de aur.

Politica şi mina de aur a sportului românesc

Clubul a fost leagănul aurului olimpic românesc. Loturile naţionale de canotaj şi kaiac-canoe, câştigătoare a 500 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene, se antrenau pe Snagov şi se recuperau în Complexul istoric.

Baza sportivă este în pădure, localizată într-o arie protejată, ocrotită de lege.

Pot trece peste orice lege, dar peste istorie, nu.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate

Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” demarat în 2021, cu intenția de a-și dezvolta portofoliul...

Șoc în Liga 1! Un jucător important de la Sepsi OSK, depistat dopat

Cosmin Matei, mijlocașul formației Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, a ieșit pozitiv la controlul antidoping efectuat la finalul partidei pierdute cu 1-3 pe teren propriu...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...
Ultima oră
Pe aceeași temă