2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialGeorge Simion, organizatorul protestului pentru unirea cu Basarabia: Republica Moldova este un...

George Simion, organizatorul protestului pentru unirea cu Basarabia: Republica Moldova este un stat eșuat, nu va intra niciodată în Uniunea Europeană. Politicienii români să nu mai fie complicii lui Hitler și Stalin | VIDEO

George Simion, organizatorul mitingului pentru unirea cu Basarabia, a început să discute cu liderii principalelor partide politice, duminică, la o zi după ce a ocupat cu corturi Piața Universității și a fost luat pe sus de Jandarmerie.

Simion a fost amendat sâmbătă după ce a încălcat condițiile din autorizația emisă de Primăria Capitalei pentru miting.  Duminică dimineața acesta a stabilit un program de cunsultări cu liderii partidelor politice. La ora 12.00 s-a întâlnit cu Traian Băsescu la sediul PMP. La ora 13,00 s-a programat o întâlnire cu liderii ALDE, la ora 14:00 o întâlnire cu reprezentanții PSD, la ora 17:00 o întâlnire cu liderii USR și la ora 18:00 întâlnirea cu reprezentanții PRU.


Citește și: Cine sunt tinerii moldoveni care au dormit în corturi în Piața Universității și de ce cer acum unirea. Studentul Nicolae Capceriu: Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană e imposibilă. Politicienii sunt prea corupți | VIDEO



 

„Facem un apel către toți românii: să vină alături de frații basarabeni și de toți cei se află acum pe baricada Unirii, să fim perseverenți în demersurile noastre. Unirea trebuie să fie următorul proiect de țară al României și în acest sens avem propuneri concrete pentru cei care vor accede în noul Parlament de la București”, a spus George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, într-un comunicat de presă emis după ce a acordat un interviu video pentru romanialibera.ro

Care este scopul pentru care ați instalat corturile în Piața Universității?

Tot ceea ce dorim este să începem să dialogăm. De cinci ani organizăm marșul pentru Basarabia și vin din ce în ce mai mulți oameni și clasa politică se preface că nu ne observă.

Ați depus o plângere după incidentul cu Jandarmeria?

Nu am apucat să depunem o plângere. Vă dați seama, ne-au ținut o oră și ceva acolo. Ne-au amendat. Astăzi nu e zi lucrărtoare la instituții, vom merge luni să depunem plângere. Oricum nu ne înspăimântă pe noi Jandarmaria și felul în care ne-au bruscat și amendat. Noi ne-am bătut cu comuniștii lui Voronin în Republica Moldova și nu ne sperie pe noi așa ceva. Este totuși îngrozitor că aici în Piața Univestității, după ce a curs sânge aici în 1989, au loc astfel de evenimente și că în continuare avem bucăți de stat polițienesc. Luni vom depune o plânere.

Pentru corturile instalate în Piața Universității există sau nu o autorizație?

Noi facem aici un protest care în Europa occidentală se cheamă sitting. Nu deranjăm pe nimeni. Este un spațiu public deschis. După cum am înțeles din 2012 în Piața Universității nu ai nevoie de autorizație ca să faci protest și niciun protest din cele care au avut loc la Universitate nu a fost autorizat. Protestele din ultimul an nu au avut nicio autorizație. Nu considerăm că ne trebuie autorizație de protest pentru acest tip de manifestare, mai ales că noi am făcut toți pașii necesari către Primăria Capitalei. Am trimis hârtiile și nu înțelegem se se întâmplă cu actuala administrație a Capitalei.




Nu v-au răspuns la cererile de autorizare a protestului?

Nu au vrut să ne lase în Piața Universității, dar noi am venit și asta este.

Ați depus documente la Primăria Capitalei pentru Piața Universității și au refuzat să autorizeze?

Da, am depus cerere pentru traseul Hanul lui Manuc – Piața Victoriei și Piața Universității și s-au împotrivit foarte mult.

V-au dat vreo explicație pentru acest refuz?

Că pe Calea Victoriei nu e autorizație ISU. Că producem pagube pentru RATB. Pe Calea Victoriei nici nu circulă RATB. Am spus atunci acest lucru într-o conferință de presă.

Câte persoane sunt instalate în corturi?

Sunt cam 150 de persoane. Sunt colegii noștri din Chișinău.

Sunt numai studenți?

Sunt de toate vârstele, dar majoritatea sunt studenți din Chișinău și București.




Cât timp intenționați să stați aici? Ce trebuie să se întâmple concret?

A fost o noapte grea și am dori să rămânem cât mai puține zile. Dar nu putem să știm până când nu dialogăm cu partidele politice, cu liderii acestor partide care să-și asume măsuri concrete, nu demagogie. Unirea a fost folosită doar demagogic în campania electorală. Nu o să plecăm și așteptăm dialogul cu premierul Cioloș. În fiecare lună cred că i-am făcut scrisori premierului Cioloș și i-am cerut să dialogăm. Nu facem unirea, dialogăm. Unirea se face și înfrățind 450 de primari dintr-o parte și din partea cealaltă. Am făcut și un astel de eveniment la Parlament. Nu a venit premierul Cioloș, nu a lăsat niciun ministru să vină. Ni s-au promis runde de dialog pe subiectul unui spațiu informațional comun și nu s-a întâmplat nimic.

Concret ce trebuie să se întîmple? Să vină aici liderii partidelor sau prim-ministrul Cioloș?

Cred că nu e cadrul unui dialog fructuos aici. Mergem noi la ei, la liderii partidelor politice sau la Guvern. Mergem unde vor ei, nu contează. Și dacă Guvernul stabilește o persoană care să se ocupe desubiectul Basarabia este ok. În acest moment subiectul Basarabia este ținut sub preș, nu mai rezistăm. Am ajuns la capătul răbdărilor.

Protestul de aici influențează alegerile din Republica Moldova, e vreo legătură între ele?

Poate că abuzul acesta al Jandarmeriei afactează, dar nu mult. Ce influențează rezultatul alegerilor din Moldova este inactivitatea noastră în zonă, faptul că România nu este prezentă pe teren acolo. Asta ar trebui să-i îngrijoreze, nu că stăm noi aici pașnici.

Cum vedeți o unire prin integrarea în Uniunea Europeană. E posibil așa ceva sau vi se pare că durează prea mult?

Nu există așa ceva! Adică în primul rând Republica Moldova nu va intra niciodată în Uniunea Europeană.

De ce?

Din mai multe considerente. În primul rând Uniunea Europeană nu mai are comisariat de extindere, de vecinătate. UE nu mai ia în calcul o eventuală extindere. Uniunea Europeană are problemele ei. Pe noi să ne țină Dumnezeu să rămânem în Uniunea Europeană și să fim atașați valorilor europene. Apoi, Republica Moldova este un stat eșuat. Ați văzut ce s-a întmplat la una din bănci. Republica Moldova u are o economie sustenabilă, nu are cum să reușească să intre de una singură în UE. Și asta nu e unire, pentru că și noi și Ungaria suntem în Uniunea Europeană, dar nu înseamnă că ne-am unit.




E interesant că faceți referire la Ungaria. Vladimir Putin a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că e dispus să discute granițele de după al Doilea Război Mondial, dar discutăm și situația României cu Ungaria. O eventuală unire ar putea da speranțe extremiștilor maghiari care vor și ei o unire pentru Ungaria Mare. Cum procedăm?

Analiștii care spun asta există din 1990, din perioada podurilor de flori, când se zicea că dacă ne gândim la unirea cu Basarabia vom pierde Ardealul. Îl au ca precursor pe Silviu Brucan, el a zis asta. Este o marotă securistică. Noi avem o majoritate de populație românească în Transilvania, nu avem nicio problemă. La fel cum avem o majoritate de populație etnică și în Republica Moldova, dar abandonată și cu care nu se comunică. Este foarte important ca România să fie prezentă în Republica Moldova, până când ajungem la unirea de facto. Trebuie să facem pași concreți și noi asta facem. Solicităm coerență din partea statului român. Vedem că s-au făcut progrese pe mai multe domenii și e cazul ca politicienii noștri să nu mai fie complicii lui Stalin și Hitler și să susțină un stat românesc. Să spună clar că acolo trăiesc români și că dacă voința acelor români este pentru unire, noi o acceptăm. Asta solicităm, nu anexări de teritorii sau alte prostii.

 

 

 

 

Cele mai citite

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă