10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialA condus legal și a ajuns vinovat în carambolul de pe A2,...

A condus legal și a ajuns vinovat în carambolul de pe A2, pentru că regula în România e nerespectarea legii | Cea mai citită opinie a săptămânii

Reacția publică în urma celui mai grav accident din România, carambolul sângeros de pe A2, e șocantă. Majoritatea îl condamnă exact pe șoferul care a respectat legea, pentru că respectarea legii e o excepție pe șoselele din România.

După ce televiziunile au preluat inițial una de la alta informația falsă potrivit căreia instructorul auto Ilie Tira circula cu 30 kilometri pe banda a doua, omul a devenit inamicul public numărul 1. Nu a mai contat că duminică a dat o declarație în care a explicat că nu circula pe banda a doua cu viteză redusă, ci a redus viteza când a intrat în zidul de ceață.

Pe rețelele sociale și în comentariile articolelor despre accident de pe marile site-uri de știri, Ilie Tira a fost declarat vinovat și supus oprobriului public. Aproape toți cei care au comentat știrea s-au declarat convinși că instructorul a circulat „ca prostul“, prea încet, pe banda a doua și a provocat cele patru decese.

Asta deși începeau să curgă informațiile de la anchetatori potrivit cărora șoferii cu mașini distruse circulaseră cu viteze mult peste limita de 60 kilometri pe oră, impusă pe acel tronson de drum și transmisă prin panourile de informare de la intrarea pe autostradă. Ultima mașină implicată în accident avea, spun anchetatorii, 118 km/h. Aproape dublu față de restricție. Asta contează, nu viteza Logan-ului lovit din spate.

Faptul că opinia publică îl condamnă pe instructorul auto este aberant.

„Nu am circulat cu 30 kilometri pe banda a doua. Am redus treptat viteza din clipa când am intrat în zidul de ceață. Mai multe nu pot să vă spun pentru că e o anchetă și nu știu dacă e bine să vorbesc“, mi-a spus, pe un ton foarte speriat, Ilie Tira luni seară, când l-am sunat pentru a-i cere detalii despre accident. Nu a dorit să mai discute, deși am insistat, probabil speriat de valul de ură publică abătut asupra lui.

Din perspectivă legală, situația e simplă. În niciun cod rutier, din nicio țară, șoferul lovit din spate nu e vinovat de accident. Codul Rutier românesc spune la capitolul „Viteza și distanța dintre vehicule“: „Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză și să o adapteze în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță“.

Este exact ce nu au făcut șoferii ajunși în situația să nu poată opri „în condiții de siguranță“. Și dacă era un pom căzut pe șosea și intrau în el, erau vinovați pentru că nu au adaptat viteza.

Toți sunt responsabili pentru că nu au putut să oprească în „condiții de siguranță“. Instructorul, singurul care a respectat legea, este însă inamicul public numărul 1. De ce?

Legea e unica unitate de măsură în astfel de cazuri; cu toate acestea majoritatea îl acuză pe instructorul auto pentru un motiv foarte simplu: respectarea legii pe șoselele din România este o excepție, nu o regulă. Într-o țară în care aproape toată lumea încalcă legea rutieră, este explicabil de ce majoritatea susține aberația că vinovat pentru accident e șoferul care respectă legea. Mutatis mutandis, ajungem la problema care ne vizează pe toți și ne ucide în serie pe șosele.

Haosul și indisciplina la volan sunt determinate de incompetența Poliției Rutiere, care e incapabilă să impună respectarea legii. Pe șefii incompetenți ai Poliției Rutiere, care patronează un dezastru, îi trage cineva la răspundere?


Pe aceeași temă, de același autor:
Poliția Rutieră e condusă de incompetenți sadea și asta ucide pe șosele | OPINIE

Câte echipaje de Poliție Rutieră au fost trimise pe A2 când a apărut ceața? Știa măcar Poliția Rutieră că e ceață pe autostradă, înainte să se producă carambolul cu 4 morți și să curgă apelurile disperate la 112? Poliția Rutieră stă doar la ciupeală și niciodată nu este acolo când e nevoie de ea pentru că e condusă de șefi total incompetenți. Dacă Poliția Rutieră nu ar sta numai la ciupeală și ar avea un plan bine pus la punct, pentru a vâna și scoate de pe șosele șmecherii inconștienți și teribiliștii iresponsabili, dar și pentru a asista șoferii în condiții speciale, nu am mai avea cei mai mulți morți în accidente rutiere din Europa.
Citiți aici tot editorialul și răspunsurile cititorilor România liberă!





 

 

 

 

Cele mai citite

Cutremur devastator în Tibet: cel puțin 95 de morți și 130 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit marți dimineața regiunea Tibet, la ora locală 9:05, în zona Tingri, poarta de acces spre Everest. Seismul s-a...

Joburi care vor dispărea treptat: secretare, casieri, servicii poștale, vânzători de bilete

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, România înregistrează un număr de peste 460.000 de șomeri În anumite regiuni ale țării, rata...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă